Архів
П’ятниця,
5 лютого 2021 року

№ 9 (19857)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Світ захоплень

Автопарк на полиці

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Фото автора.

У своїй двокімнатній квартирі на останньому поверсі дев’ятиповерхівки Олександр Басєєв облаштував мініатюрний автопарк із 337 моделей світового автопрому. Вони тісними рядами вишикувалися на полицях звичайної посудної шафи.

СЮДИ, звичайно, не водять екскурсантів, але про незвичне захоплення відставного майора-афганця із Жмеринки знає чимало людей. Серед багатьох колекціонерів міста він єдиний, хто у такий спосіб плекає любов до техніки, виготовленої у мініатюрних масштабах.

А все почалося з далекого вже лютого 1979 року, коли молодий лейтенант Басєєв проходив службу в місті Тула. В одному з місцевих магазинів він звернув увагу на незвичну іграшку — маленьку копію «Москвича-403» із дверцятами, капотом і багажником, які відкривалися. На пакувальній коробці було зазначено, що в СРСР розпочали випуск серії масштабних автомобілів вітчизняних зразків.

— Це мене так зацікавило, що одразу подумалося, а чому б не зібрати їх у домашню колекцію, — згадує 64-річний Олександр Басєєв. — До відправки на службу в Афганістан 1981 року в мене вже було 32 моделі. Із собою, звісно, я їх не взяв, а залишив на зберігання в товариша. Навіть у Кабулі вдалося купити три мініавто англійського виробництва. Коли ж повернувся в Союз, військова доля закинула мене в Жмеринку, де я пустив коріння на все життя. Тут створив сім’ю, отримав квартиру, з дружиною Аліною виховали синів — Олександра та Сергія, маємо дві внучки. А коли вийшов на пенсію, довелося спробувати хліба і провідника, і таксиста, і охоронника… Та попри це я не залишав свого захоплення. У Вінниці та інших містах України налагодив контакти з колегами-колекціонерами, з якими і досі обмінюємося експонатами.

Свою колекцію Олександр Аркадійович тричі «чистив» — забрав із неї моделі вантажних машин, мотоциклів і вироби з пластмаси, залишив тільки металеві зразки мініатюрних ретролегковиків випуску 1950-1960 років минулого століття. Є навіть із країн, які вже зникли з мапи світу. За його словами, тогочасні машини на вигляд були дуже солідні: мали великі крила і гарне нікелеве облицювання, не те, що нині, — стандартні злизані до простоти форми.

— У яку копійку влітає ваше захоплення для сім’ї? — запитую у співрозмовника.

— Ми ніколи не жили на широку ногу, навчилися визначатися з першочерговістю витрачання коштів, так що на сімейному бюджеті моє колекціонування не позначається. Хоча, великою мірою, це захоплення не з дешевих. Якщо, скажімо, того першого «Москвича-403» я придбав за три карбованці і 50 копійок, то зараз за нього правлять в Інтернеті понад 1200 гривень. На початку 1990-х років у дитячих магазинах мініавтомобілі коштували 10-12 карбованців, а на так званих блошиних ринках їх перепродували в три-чотири рази дорожче. Але справжній колекціонер за ціною не стоїть, головне — вартісний товар…

1992 року дружина Олександра Аліна Анатоліївна зробила чоловікові до дня народження дуже оригінальний подарунок — купила у вінницького колекціонера, який розпродував своє зібрання, мінікабріолет Папи Римського Павла ІІ з його ж фігуркою. А взагалі Олександрові Аркадійовичу до вподоби авто, що йдуть у комплекті з фігурками їхніх власників. У його колекції є автобус «ГАЗ-6 АБ» із кінофільму «Місце зустрічі змінити не можна» з фігурками Шарапова і Жеглова, авто Джеймса Бонда, Сталіна, Брежнєва. Але дуже шкодує, що свого часу не розшукав модель авто Джеймса Бонда Aston Martin, оснащену кулеметами і системою катапультування. Тепер сподівається на удачу колекціонера.

У власному користуванні Олександр Басєєв має автомобіль марки «Жигулі». Він продовжує пошуки цікавих експонатів для своєї раритетної колекції.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наближається енергетична криза
Читати
Штрафи відтерміновано
Читати
Полювання на Вовка
Читати
На ювілей — парад. I супутник...
Читати
Більшість — нелегальні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове