Архів
П’ятниця,
5 лютого 2021 року

№ 9 (19857)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Перетворюємось на країну погорільців?

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Чи не щодня на корпункт «Сільських вістей» надходять повідомлення про пожежі у приватних домогосподарствах. Одна з останніх сталась у садибі села Голубівці Новомосковського району. Спалахнула літня кухня, в якій господарі жили взимку, оскільки опалювати основний будинок їм не по кишені. Кухня вигоріла вщент, а у 52-річного господаря великі опіки долонь і кистей.

ДО РЕЧІ, зимівля у маленьких господарських приміщеннях, які зазвичай вважаються допоміжними на обійсті, нині майже масове явище. Люди обирають, як кажуть, економваріант: перебувають у тісноті, обігріваються не дорогим газом, а грубкою на дровах чи вугіллі. На жаль, часто без дотримання техніки безпеки, що призводить до пожеж, трапляється, що й із фатальними наслідками. Як-от у селищі Хорошеве Синельниківського району. Звідти повідомили про займання одноповерхового будинку, який вважався тимчасовим, але господарі жили в ньому, аби «вкластись у якомога доступніший бюджет». Під час ліквідації вогню співробітники Служби порятунку виявили чоловіка 1982 року народження без ознак життя. А у селі Маяк Покровського району загорівся житловий будинок, який восени перевели на опалення твердим паливом. Два чоловіки, 61-річний господар і його 38-річний гість, спершу почаділи від продуктів горіння, а потім померли внаслідок опіків. Щоправда, чоловіки звечора добряче хильнули, отож, імовірно, через це вчасно не зреагували на пожежу, але найперша причина біди — переобладнання опалювальної системи без дотримання техніки безпеки.

Але чим легші випадки, коли пожежі обходяться без трагічних жертв? Повністю чи частково згорають житлові будівлі, покрівлі й перекриття, домашнє майно, побутова та інша техніка, живність і тому подібне. Без даху над головами лишилася, приміром, у Новоукраїнському Апостолівського району ціла сім’я. Від чудової садиби неподалік Кривого Рогу зосталося саме попелище — вогонь зробив своє страшне діло на площі 101 квадратний метр. Скільки родин, престарілих пенсіонерів та пенсіонерок, зокрема й самотніх, попросилися жити до знайомих, родичів або сусідів, достеменно ніхто не скаже.

Коли настав опалювальний сезон, страшні вогні там і тут горять по селах, а також по невеликих містах, у яких переважає одноповерховий приватний сектор. Ось статистика по Дніпропетровщині лише за один тиждень січня: зафіксовано 82 виклики пожежно-рятувальних підрозділів, 56 із них — на займання у приватному житловому секторі.

Як на мене, то навіч той факт, що захмарні тарифи на газ і електроенергію призвели до збільшення трагедій і великих втрат домоволодінь, спричинених нескінченними пожежами. Чимало селян стараються-мудрують, а чи й майструють усілякі пристрої та вдаються до хитрощів, аби з найменшими затратами обі­грівати власні оселі. У сучасній Україні виникає цілий прошарок сільського населення, яке називають погорільцями і до якого нікому з можновладців немає діла. Бо як не децентралізують владу, як її не «реформують», а співчутливої до людей та уважної до їхнього благополуччя вже мало не три десятки літ як не було, так і досі нема. Але це вже тема іншої статті…

Дописую ці рядки, збираюся передавати їх у редакцію, аж тут укотре надходить трагічна інформація: Службу порятунку повідомили про пожежу в приватному будинку в Межівському районі. Причина — неправильно переобладнаний котел. Прибувши на місце виклику, особовий склад пожежників і рятувальників знайшов тіла двох людей: 90-річної жінки і її сина 1955 року народження...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наближається енергетична криза
Читати
Штрафи відтерміновано
Читати
Полювання на Вовка
Читати
На ювілей — парад. I супутник...
Читати
Більшість — нелегальні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове