Архів
П’ятниця,
5 лютого 2021 року

№ 9 (19857)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Кому жити «DOBRE»

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Поточного року Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках реалізації програми підтримки місцевого самоврядування «DOBRE» профінансує на Чернігівщині десять проєктів на 900 тисяч доларів. Минулого тижня Чернігівська ОДА та компанія GlobaCommunities підписали Меморандум про початок її втілення.

ЗАЯВКИ на реалізацію проєктів подавали 32 громади, однак тільки 10 одержать фінансування. Прикметно, що серед них нема маленьких, а з новоутворених ОТГ— тільки одна, і та — найбільша в області.

Програма USAID DOBRE діє в Україні з 2016 року. «Побачивши успіхи громад в інших регіонах України, з якими співпрацює Програма «DOBRE», Агентство США з міжнародного розвитку вирішило запровадити її ще у трьох областях — Чернігівській, Чернівецькій та Запорізькій, — розповіла заступниця керівника Програми «DOBRE» Юлія Єсмуханова. — Наразі нашими партнерами є 100 громад».

Передбачається, що Програма надаватиме підтримку в реалізації проєктів, які оберуть мешканці громади. Серед можливих — покращання водопостачання, розвиток туризму, створення кооперативів, ярмаркових площ, молодіжних центрів, спортивних та дитячих майданчиків.

Кому ж пощастило із 32 громад, що подавали заявки? За результатами конкурсного відбору переможцями стали Корюківська, Менська, Ніжинська, Новгород-Сіверська, Сновська міські ради, Коропська, Лосинівська, Любецька, Сосницька селищні та Тупичівська сільська рада.

Фактично новоутвореною є тільки Новгород-Сіверська. Відтак слова керівника програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) Браяна Кемпла про те, що Програма функціонує для підтримки та розвитку новостворених громад у процесі децентралізації, сприймаються щонайменше скептично.

Новоутворені громади, вибори в яких відбулись у жовтні 2020 року, зокрема Бахмацька міська, Дмитрівська селищна рада, Березнянська селищна, Крутівська сільська рада, Ладанська селищна, Яблунівська сільська рада, Ріпкинська селищна рада, Седнівська селищна рада — поточного року взагалі не одержать інфраструктурних субвенцій. А от дев’ять із 10 перелічених громад, яким американці дадуть гроші, їх уже отримували і мали змогу розпоряджатись чималими державними коштами, в тому числі й на реалізацію вищезгаданих проєктів. Тож або американці не в курсі, або мова про відвертий лобізм та якусь зацікавленість з боку тих, хто робив відбір проєктів ОТГ. У Чернігівській ОДА ситуацію прокоментували більш ніж коротко: «Конкурс проводила Програма «DOBRE». Критерії відбору встановлює організатор».

І жодних пояснень, з яких міркувань великі та міцні громади матимуть ще більшу підтримку, а маленькі й новоутворені залишатимуться із боргами, які їм накинула держава, і не одержать нічого. Ще й землю Держгеокадастр нині не вельми поспішає передавати у комунальну власність. То як виживати? Чи думали над цим в ОДА, підписуючи вищезгаданий меморандум? Чи це і є остаточна мета: сильних посилити, слабких добити?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наближається енергетична криза
Читати
Штрафи відтерміновано
Читати
Полювання на Вовка
Читати
На ювілей — парад. I супутник...
Читати
Більшість — нелегальні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове