Архів
П’ятниця,
5 лютого 2021 року

№ 9 (19857)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Рятують» субсидіями та компенсаціями

Марина ТІШКОВА.

Минулої п’ятниці завершилася четверта, а цього вівторка почалася п’ята сесія парламенту. Загалом за чотири пленарні дні розглянуто з пів сотні проєктів законів та постанов, ухвалено півтора десятка законів.

ПРОТЕСТИ проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в останні два місяці таки змусили владу, і законодавчу також, «збадьоритися» та шукати компроміси між постачальниками і споживачами. Отож великий блок парламентської роботи був присвячений цій темі. Насамперед депутати заслухали інформацію Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Її голова В. Тарасюк пояснив депутатам характер своєї роботи: енергетичні компанії критикують комісію, бо вважають встановлені нею тарифи занизькими, споживачі — бо вважають їх зависокими. Обидві сторони мають рацію, але завдання регулятора — балансувати між інтересами, а показник його успішності — «незадоволення всіх». Спасибі, як то кажуть, просвітив, бо народ думав, що мета комісії — зробити так, щоб усім було добре…

Власне, В. Тарасюк мав розповісти про реалізацію реформ на ринку електроенергії та газу. Як відомо, в Україні запрацювала нова модель «проєвропейського ринку електричної енергії». Вона, сказав голова НКРЕКП, занадто складна. Основна проблема — недосконалий механізм покладання спецзобов’язань. Також має місце перехресне субсидіювання: промисловість платить за побутових споживачів, знижуючи свою конкурентоздатність, неконтрольовано зростають обсяги «зеленої електрики», не платять державні шахти і підприємство «Вода Донбасу». Але, заявив він, над подоланням проблем працюють, і навіть успішно.

Щодо газу, то пряма компетенція НКРЕКП нині — це встановлення тарифів на розподіл. Власне, сама поява цієї послуги викликала в українців найбільше обурення, і досі ще не зрозуміло, чи це чийсь «гешефт», чи об’єктивна необхідність. В. Тарасюк, відбиваючись од звинувачень у причетності регулятора до корупційних оборудок, пояснив складову тарифу: половина — виробничо-технологічні втрати, решта — заробітні плати працівників і операційні затрати. Загалом частка плати за розподіл, за словами голови НКРЕКП, становить 5-15% загального чека за газ, а в провідних країнах ця пропорція сягає 50-100%.

А тому, шановні співвітчизники, нам іще пощастило, могли б здерти сім шкур, а не три…

Рятувати українців од підвищення тарифів поквапилися відповідною постановою. Парламент доручив уряду протягом місяця подати пропозиції стосовно збільшення видатків на виплати пільг та субсидій, а також проєкт змін до законодавства, які дали б змогу завершити опалювальний сезон за старої системи. Хоча поки його розглянуть, уже й зима скінчиться. Крім усього цього, уряду пропонується запровадити держрегулювання тарифів (ось такий у нас неринковий ринок), повернутися до старого принципу стягування плати з населення за електроенергію (окрема ціна за обсяг до 100 кіловат) тощо.

Другий «рятівний круг» — ухвалення закону щодо компенсацій витрат домогосподарствам, котрі перейшли на електроопалення. Щойно ухваленим законом передбачено виділити 1,4 мільярда гривень із держбюджету на цю мету. Із загального соціального «ужинку» виокремимо один документ — зміни до закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Ним збільшуються виплати на дітей із тяжкими захворюваннями до двох прожиткових мінімумів, встановлених для неповнолітніх відповідного віку. Щоправда, чинності він набуває аж наступного року.

Останню у минулій сесії «Годину запитань до уряду» присвятили конкретному питанню — міністр соцполітики М. Лазебна поінформувала депутатів про стан реалізації Закону «Про соціальні послуги», який набув чинності торік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наближається енергетична криза
Читати
Штрафи відтерміновано
Читати
Полювання на Вовка
Читати
На ювілей — парад. I супутник...
Читати
Більшість — нелегальні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове