Архів
П’ятниця,
22 січня 2021 року

№ 5 (19853)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Виставки

По-справжньому народні

Олександр ПИЛИПЕНКО.

У столичному Малому Маріїнському Палаці напередодні локдауну відкрилася виставка живопису народних художників України Анатолія Василенка і Радни Сахалтуєва, а також самодіяльного художника Валерія Орла. Куратором вернісажу став культуролог і журналіст Володимир Бондаренко.

…БАТЬКО українського коміксу, патріарх шаржу і карикатури Анатолій Василенко (на фото) цьогоріч святкує 65-ліття творчості. На цій виставці Анатолій Петрович продемонстрував, що він ще й чудовий живописець. Підтвердження сказаного — його полотна «В Моршині», «На березі Дніпра», «На луках Свиноїдів» (колишня назва села Рожни Броварського району, де розташована дача видатного маляра) та «На околицях Галі» (місто в Абхазії, де після Чорнобильської аварії Анатолій Василенко з родиною оздоровлювався).

Уроки майстерності Анатолій Петрович брав у легендарного графіка і книжкового ілюстратора, художника-постановника фільмів «Тіні забутих предків» та «Захар Беркут» Георгія Якутовича. Вчився у Георгія В’ячеславовича, аж доки той не запевнив молодого брата по пензлю: «Анатолію, я поділився з тобою усіма тими секретами живопису, що знаю».

Народний художник А. Василенко вважає, що гарні картини… лікують. І це правда, бо великі мистецькі твори, безумовно, впливають на одужання хворих, зміцнюючи їхній імунітет. Підтверджують це і сила-силенна доказів, зібраних Олександром Галаченком, головним лікарем відомого санаторію «Хмільник», що на Поділлі. Стіни оздоровниці прикрашені багатьма картинами знаних майстрів.

Анатолій Василенко добре відомий і як письменник. У видавництві «Темпора» вийшла його фантасмагорична повість «Тут був Вася», а цьогоріч у видавництві «Український пріоритет» побачить світ заборонена до друку за часів Януковича повість «Відьма». Обидві проілюстровані власними малюнками автора.

Народний художник України Радна Сахалтуєв відзначив 85-річний ювілей створенням картини «Український Нострадамус» та серії ілюстрацій до книги Валерія Орла «Зустрічі з українським Нострадамусом», які й представив на виставці.

Колишній офіцер Військово-Морського флоту України, капітан першого рангу Валерій Орел із юних літ залюблений у малярство. Вийшовши у відставку, він цілковито присвятив себе цьому захопленню, ставши справжнім майстром пензля. Його роботи оригінальні за змістом і формою.

На виставці репрезентовано кілька картин Валерія Орла на фольклорну тематику з гумористичним сюжетом: «Біля шинку», «Як кохаю, так і їм», а також полотна «Вітрильник» і «Атлантида», виконані у вигаданій автором техніці, яку він назвав неодивізіонізм. І не випадково. Валерій Орел за натурою експериментатор, працює в авангардному стилі та стилі «металік». Самобутній художник теж нещодавно захопився літературною творчістю. Він у співавторстві з Володимиром Бондаренком видав книгу бувальщин «Легенди Хрещатика та інших вулиць міста», а також збірку гумористичних оповідань із життя моряків та художників.

На відкриття виставки, крім самих митців, їхніх друзів та шанувальників, завітав лідер Конгресу громадянського суспільства, перший командувач ВМС України, віцеадмірал Борис Кожин. Він вручив митцям, які також беруть участь у громадському русі, нагороди. Анатолій Василенко і Володимир Бондаренко отримали ордени «Патріот України», Радна Сахалтуєв — медаль «Українсько-японська дружба та співробітництво», а Валерій Орел — відзнаку «Сильний духом».

За запевненням адміністрації Малого Маріїнського палацу, виставка продовжиться і після локдауну.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Морози минули — можна й зі знижкою
Читати
Боргів усе ще багато
Читати
Погуляли, і досить
Читати
Місцева влада безвідповідальна?
Читати
Компенсували газом та водою
Читати
Реформа під загрозою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове