Архів
П’ятниця,
22 січня 2021 року

№ 5 (19853)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Як справи на ринку праці?

Марина ТІШКОВА.

СТАНОМ на 1 січня у базі даних обласної служби зайнятості налічується 1,6 тисячі вакансій плюс іще 937 пропозицій, отриманих з інших джерел. Найбільший попит мали кваліфіковані працівники з інструментом (швачки, слюсарі, електрогазозварники, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування тощо), з обслуговування устаткування і машин (водії, трактористи-машиністи, токарі, оператори котельні) і працівники сфери послуг (продавці, охоронники, кухарі тощо). В аграрному секторі найбільше вакансій для працівників із комплексного обслуговування сільгоспвиробництва, тваринників. Також високий попит на бухгалтерів, середнього медперсоналу, вчителів, вихователів. Завжди потрібні підсобні робітники, прибиральники, сторожі, вантажники і укладальники-пакувальники. Середня зарплата у вакансіях становить 7,3 тис. грн (на початку минулого року було шість тис. грн). Найвище оплачуються роботи головного технолога (18,6 тис. грн), начальника служби (16,6 тис. грн), електромеханіка торговельного та холодильного устаткування (16 тис. гривень). При цьому станом на 1 січня число зареєстрованих безробітних сягає 28 тисяч осіб, а впродовж минулого року послугами служби зайнятості скористались 70,9 тисячі громадян.

Газ наш — доставка безкоштовна

ТАКУ принципову позицію зайняла Опішнянська об’єднана територіальна громада, обурена завищеними тарифами на газ та його розподіл (тобто фізичну доставку). 20 січня селищна рада зібралася на позачергову сесію, аби розглянути це питання. «Майже вся громада входить до 10-кілометрової зони видобування газу, тому наша принципова позиція — такі території, як наша, а їх чимало по всій області, мають звільнити від плати за доставку. Це буде законно і справедливо», — заявив голова ОТГ Микола Різник. Опішнянці підготували відповідне звернення до Президента, уряду, парламенту та НКРЕКП із вимогою негайно скасувати рішення щодо завищення тарифів і спрямувати на потреби населення газ українського видобування за ціною закупівлі та сподіваються на його підтримку. Тим часом стало відомо, що торік СП «Полтавська газонафтова компанія» скоротило порівняно з результатами 2019-го на 15% обсяги видобування газу (238,9 млн кубометрів) та на 5% — нафти і конденсату (45 600 тонн). Натомість позаторік порівняно з 2018-м підприємство збільшило видобування на 55 і 41% відповідно. Причиною скорочення у компанії називають рекордне падіння цін на вуглеводні як наслідок пандемії та спровокованої нею кризи, що вплинула на зниження бізнес-активності та попиту на паливо.

Приватизація по-місцевому

ВИ бізнесмен і бажаєте купити завод мінеральних вод? Тоді є цікава пропозиція — підприємство «Зіньківське джерело». Початкова ціна — 8,5 млн грн. Як значиться в оголошенні з продажу, завод забезпечений власними свердловинами, потужностями для виготовлення ПЕТ-тари, сучасною повністю автоматизованою лінією розливу води безпосередньо на місці видобування. Щоправда, підприємство чекає нового власника вже понад рік: аукціон із комерційних торгів мав відбутися ще на початку 2020-го, але претендентів не знайшлося. Може, цього року справи підуть успішніше.

Налагоджують утилізацію сміття

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ОДА, в краї щороку утворюється 1,7 млн кубометрів твердих побутових відходів, котрі звозять на 556 організованих звалищ, шість із яких мають статус полігонів. Іще 2017-го було затверджено комплексну програму поводження зі сміттям. За ці роки найуспішніше оновили схеми санітарної очистки у Гребінківському, Кобеляцькому, Кременчуцькому, Миргородському та Полтавському районах. Торік у регіоні було ліквідовано 135 несанкціонованих звалищ. Проте роботи ще багато. Потрібно збудувати три сміттєперероблювальні комплекси. Один такий об’єкт може коштувати від 44 до 110 млн євро, і для їх спорудження також потрібні земельна ділянка і згода громади. У Горішніх Плавнях уже знайшли інвестора, у Пирятині виділили земельну ділянку, а в Полтавському районі розглядають це питання.

Сумлінно виконуйте обов’язки

РОЗЛУЧЕННЯ — зовсім не рідкість у більшості країн світу, в Україні також. На жаль, часто подружжя не може розійтися спокійно, і діти, котрі в більшості випадків залишаються з матерями, не отримують батьківської уваги ні в емоційному, ні у матеріальному плані. Якщо владнання першого — в основному справа колишніх чоловіка та дружини, то з другим допомагає держава. За повідомленням Північно-Східного міжрегіонального управління Мін’юсту, впродовж минулого року в краї було сплачено майже 300 млн грн на користь понад 21 тисячі дітей. Нагадаємо, згідно із законодавством, злісним неплатникам аліментів загрожує потрапляння в єдиний держреєстр боржників, що тягне за собою заборону виїзду за кордон, відмову в наданні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, позбавлення права керувати транспортним засобом тощо.

А про підбурювачів і не чути

УСЯ Україна пам’ятає події в Нових Санжарах торік у лютому, коли місцеві жителі камінням зустрічали здорових евакуйованих із Китаю співвітчизників та іноземців, котрих привезли у тамтешній санаторій для відбуття карантину, билися з правоохоронцями. Картинка була настільки «смачна», що розійшлася по всьому світу… Сплив рік, і п’ятьох найактивніших бунтівників засудили умовно — до п’яти років позбавлення волі зі звільненням від відбування реального покарання з випробуванням на рік. Іще шістьох зобов’язали сплатити штраф. Двох звільнено від відповідальності, бо вони вперше вчинили правопорушення та «припинили бути суспільно небезпечними». Кілька затриманих уклали угоди зі слідством, їх засудили за масові заворушення до п’яти років із випробувальним терміном рік. Здавалося б, усе справедливо і по заслугах. Тим часом було чимало версій про підбурювачів-провокаторів, котрі довели до істерії місцевих жителів. От про них за рік від правоохоронців анічичирк…

COVID-19 міцно засів

ВІД початку карантину коронавірус підтвердили у 40 798 жителів регіону. Станом на 15 січня показник захворюваності становить 278,7 на 100 тис. населення — 7-ме місце у державі. Із коронавірусом борються місцева влада і медики, і ось як: визначено 183 пункти, де можна здати ПЛР-тест безкоштовно за наявності ознак застуди (попередньо слід звернутися до сімейного лікаря). Також область отримала за рахунок держбюджету 64 400 експрес-тестів. Допомогу хворим надають у 28 медзакладах, загальна кількість ліжок — 2245, а 1840 із них забезпечені киснем. В ОДА кажуть, що процент їх заповненості зменшився до 24,72%, а в деяких cтаціонарах немає жодного пацієнта з коронавірусом. Очікується поставка 216 кисневих балонів чеського виробництва в 11 медзакладів.

Запрошують у подорож

ЛИХО не без добра: коронавірусна пандемія і криза закрили кордони, водночас актуалізувавши внутрішній туризм. Чим скористався Пирятинський район. Відділ культури і туризму міськради спільно з краєзнавцем Валерієм Квачем розробив ілюстрований туристичний маршрут «Пирятин — крізь віки». Він, кажуть, допоможе туристу зорієнтуватися в місті та отримати максимум інформації про нього. Путівник передали у Пирятинський краєзнавчий музей та Пирятинську публічну бібліотеку, трохи згодом він буде доступний у магазинах, закладах культури, а також як приз у різноманітних конкурсах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Морози минули — можна й зі знижкою
Читати
Боргів усе ще багато
Читати
Погуляли, і досить
Читати
Місцева влада безвідповідальна?
Читати
Компенсували газом та водою
Читати
Реформа під загрозою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове