Архів
П’ятниця,
22 січня 2021 року

№ 5 (19853)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Молоду громаду підкошують на старті

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Від часу створення Крутівської ОТГ не минуло й трьох місяців, а на її землю знайшлися чужі господарі! Головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області надало дозволи на розробку проєктів землеустрою ділянок на території молодої громади для мешканців Києва та Чернігова.

ЗА СЛОВАМИ старости Хорошеозерського старостинського округу Миколи Редевича, зараз у селян намагаються забрати 28 гектарів саду. Все це робиться в обхід громади, порушуючи чинне законодавство.

«Громаді передали невеличкі шматки землі, по гектару-два, а великих площ, по 20-40 гектарів, не передають, — говорить Микола Іванович. — Це свавілля потрібно негайно припинити. Воно абсолютно незаконне і суперечить заявам влади, яка начебто відстоює передавання земель громадам».

Як повідомили у Крутівській сільській раді, наразі тут з’ясовують, які ще земельні ділянки на території сільських старостатів керівництво Держгеокадастру намагається безкоштовно роздати. По кожному такому факту будуть написані відповідні заяви до прокуратури, НАБУ та в Офіс президента України.

Ще на зорі утворення ОТГ, буквально за два-три місяці до місцевих виборів, у Держгеокадастрі виставили на аукціон землю великими масивами, а після них передали громаді тільки частину площ, і здебільшого невеликими масивами: загалом 2900 гектарів, більшість із яких перебуває у довгостроковій оренді.

На жаль, земля — це не єдина проблема новоутвореної ОТГ. За словами її голови Олега Бузуна, держава перекинула на громаду 900 тисяч гривень боргів по освіті. Фактично гроші освітян осіли на рахунках департаменту фінансів Чернігівської ОДА. Така от децентралізація від органів влади: громаді — борги і зобов’язання, Держгеокадастру — право безкарно і безкоштовно роздавати її землі!

До речі, в Хорошому Озері вже не вперше з дозволу цього відомства намагаються розпаювати сад. Рік тому сільська рада домоглася скасування відповідного рішення у судовому порядку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Морози минули — можна й зі знижкою
Читати
Боргів усе ще багато
Читати
Погуляли, і досить
Читати
Місцева влада безвідповідальна?
Читати
Компенсували газом та водою
Читати
Реформа під загрозою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове