Архів
П’ятниця,
22 січня 2021 року

№ 5 (19853)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Iнформаційна вакцинація

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Коли представники акціонерного товариства «Біолік», яке знаходиться в Харкові, заперечили слова кума Путіна Медведчука про те, що вони нібито опанували виробництво готової форми російської вакцини «Спутник V» і можуть братися до її серійного випуску, то багато хто не став дочитувати цю інформацію до кінця. А варто було!

БО ДАЛІ йшлося: «Національний виробник технічно здатний здійснити виробництво вакцини від коронавірусу, але лише за наявності її державної реєстрації в Україні». Це було в грудні, в останній день якого «Біолік» звернувся до відповідних органів, аби зареєструвати неперевірену російську вакцину.

«У зв’язку з численними запитами адміністрація АТ «Біолік» повідомляє, що 31.12.2020 р. на адресу МОЗ України нами дійсно була відправлена заява про державну реєстрацію лікарського засобу — вакцини «Гам-КОВІД-Вак»,— мовиться в офіційному повідомленні.

Чому Росія намагається пропхнути на світовий ринок вакцину, котра не пройшла всіх стадій перевірки, зрозуміло. Чим раніше вони це зроблять, тим більше зиску, зважаючи на пандемію, матимуть. Це закон конкуренції. Бо не лише вони намагаються створити такий препарат, дехто вже навіть розпочав його виробництво і щеплення людей. Важливо й те, що росіяни, якщо їм удасться нав’язати світові свій «Спутник-V», підсушать підмочений у світі імідж держави високих технологій, а заодно і підмарафетять образ держави-отруювача (згадаймо інциденти із Сергієм Скрипалем, Олексієм Навальним...).

І чому так уболіває за те, щоб в Україну потрапив саме російський препарат для щеплення, Віктор Медведчук, теж зрозуміло. У Росії він має нафтовий бізнес, записаний на дружину, успішність якого дуже залежить від ставлення влади держави-агресорки. Та й про власний політичний інтерес цей персонаж, з усього видно, не забуває. Якщо колишній глава адміністрації президента Кучми балотуватиметься у головне крісло країни, то робитиме це, без сумніву, під проросійськими гаслами. Отож і переконує українців, що вже успішно сам зробив щеплення цією вакциною, а за ним і член його партії Вадим Рабинович. Однак вірити цим людям — це себе не поважати. Особливо на тлі відповіді Путіна на запитання, чому він не зробив щеплення: ця вакцина, сказав президент РФ, для людини його віку непідходяща. А різниця у віці між Путіним і Медведчуком — менш ніж два роки, а з Рабиновичем і року нема…

Голова РНБО Олексій Данілов в одному інтерв’ю стверджував, що підприємство «Біолік», колись пов’язане зі скандальною ексміністеркою охорони здоров’я часів Януковича Раїсою Богатирьовою, було в орбіті російських бізнес-кіл. Наймовірніше, цей вплив залишається досі. Інакше чому саме тут збираються виготовляти чи, можливо, просто розливати по ампулах російський «Спутнік»? Наразі про виробничі потужності, обладнання цього підприємства мало що відомо.

До речі, той же Данілов розповів, що 2012-го ця компанія виготовляла вакцину від гепатиту. «Насправді це були 20-літрові каністри, які завозилися з іншої країни, а в Харкові тільки розливались,— повідав голова РНБО.— І, на жаль, 10 дітей — це офіційна інформація — загинули після щеплення цією вакциною».

Утім, не без того, що в Україні все ж сертифікують російську вакцину. У будь-якому разі міністр охорони здоров’я Степанов не відкидає категорично такої можливості. Бо ситуація дуже складна. Про це свідчать і наміри закупити китайську вакцину, ефективність якої 60 відсотків. Тож медведчуки-рабиновичі привчають нас до російської. Можна сказати, поки що вакцинують інформаційно.

Безпечна американська чи доброякісна європейська вакцини, з усього випливає, нам не світять. Щоб претендувати на останню, треба було «записатися в чергу» ще минулого літа. А саме тоді, згадайте, закочували в асфальт фонд, гроші з якого призначалися на боротьбу з коронавірусом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Морози минули — можна й зі знижкою
Читати
Боргів усе ще багато
Читати
Погуляли, і досить
Читати
Місцева влада безвідповідальна?
Читати
Компенсували газом та водою
Читати
Реформа під загрозою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове