Архів
П’ятниця,
22 січня 2021 року

№ 5 (19853)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

Символ воїнської мужності й духу

Михайло ГУБАШ.

Минулої суботи, 16 січня, в Україні відзначали День пам’яті захисників Донецького аеропорту. За стійкість, безстрашність і непереможність наших воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт, назвали «кіборгами», а їхній форпост став символом української звитяги й оплотом духу нації.

БОЇ за аеропорт почалися 26 травня 2014 року. Того дня проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі летовища тоді ще мирного Донецька. Ось як про це повідомили в медіацентрі РНБО України: «26 травня підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. Була задіяна штурмова та армійська авіації, проведена висадка десанту. Українські підрозділи діяли стрімко й ефективно — було вбито близько 45 бойовиків, ще кілька десятків поранено. Третина батальйону «Восток» була знищена силами АТО. У лавах бойовиків почалася паніка, деякі лідери терористів поспішно покинули місто. Українські підрозділи закріпилися в районі аеропорту».

Ситуація навколо летовища тривалий час залишалася відносно спокійною. Серйозні штурми стратегічного об’єкта почалися вже після укладення Мінських угод у вересні 2014-го. Атмосферу тих днів війни можна відчути на прикладі одного з осінніх «робочих буднів». Так, 17 жовтня на брифінгу РНБО було повідомлено, що, за оперативними даними, понад 70% особового складу терористичного підрозділу, створеного з колишніх міліціонерів, що штурмував Донецький аеропорт, дезертирувало. Разом із тим відзначалося, що у другій половині дня розпочавсь інтенсивний бій за летовище, ймовірно, застосовуються великі артилерійські системи, танки та САУ. Тоді старший лейтенант ЗСУ Дмитро Сорока, що тривалий час був серед захисників Донецького аеропорту, повідав деякі подробиці боїв: «Патронів достатньо, техніка підходить… Я телефонував до приймальні штабу АТО, говорив, що якщо додадуть кілька танків і кілька сотень чоловік, це буде стримувальним фактором для бойовиків… Там зараз десантники, спецпризначенці. Іноді буває зв’язок із жителями Донецька по телефону, іноді нам дзвонять і розповідають, що з парку імені Щербакова звезено понад сто постраждалих і поранених із боку «ДНР». І ми розуміємо, що коефіцієнт — один до п’яти або один до семи. Не менше. За одного вбитого з нашого боку бойовики втрачають п’ять-шість своїх».

Хоча спроби взяти аеропорт силами «ДНР» не припинялися всю осінь та весь грудень, найкривавіші та найзапекліші бої тут почалися після Нового року.

13 січня внаслідок кількамісячних постійних масованих танкових атак і артобстрілів бойовиків завалилася диспетчерська вежа, на якій майорів український прапор і зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового термінала. 18-20 січня українські бійці утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролював противник. Скориставшись перемир’ям, оголошеним для евакуації їхніх убитих і поранених, бойовики замінували перекриття будівлі й підірвали їх. Унаслідок підриву термінала в ці дні загинуло 58 захисників-«кіборгів». Загалом, захищаючи Донецький аеропорт, віддали свої життя 109 українських військових.

Зрештою 22 січня у Міноборони констатували: «Вчора 20 військовослужбовців Збройних сил України вийшли з боями з території терміналів, оскільки їхні позиції були зруйновані та прострілювалися прямим наведенням. 16 військовослужбовців ЗСУ в ході бою отримали поранення та потрапили у полон терористів. За добу в боях за летовище загинули шість українських військовослужбовців». У Міністерстві оборони наголосили, що в обох терміналах не залишилося жодного укріплення, яке б забезпечувало бійцям захист від снайперів та танків. Можливо, саме тоді з’явився вислів «Кіборги» вистояли, не витримав бетон» — фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом наших співвітчизників. До речі, слово «кіборги» у значенні «захисники Донецького аеропорту» вперше вжив у вересні 2014 року невідомий проросійський бойовик. Тоді він намагався пояснити, чому передові загони російсько-терористичних військ, озброєні до зубів, не можуть узяти ДАП, який захищає кількадесят українських військових зі стрілецькою зброєю. Так летовище стало «українськими Фермопілами» та «донбаським будинком Павлова».

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали бійці 95-ї та 79-ї десантних бригад, 3-го кіровоградського полку спецпризначення та батальйону «Дніпро-1», артилеристи і танкісти 93-ї бригади, добровольці з ДУК «Правий сектор» та з батальйону «ОУН», військові з інших частин. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких — посмертно...

Ще 12 жовтня 2014-го тодішній Президент України Петро Порошенко повідомив таке: «Наші відважні воїни героїчно тримають оборону Донецького аеропорту, який уже став символом мужності й героїзму... Карбувати їхній подвиг у літописі української бойової слави треба буде золотими літерами. Держава належним чином оцінить їхню мужність».

Так воно, по суті, й сталося. Окрім державних нагород, на вшанування пам’яті героїв Нацбанк випустив монету «Захисникам Донецького аеропорту», Укр-пошта — марку на честь «кіборгів». Про бої в ДАПі та його захисників Леонід Кантер та Іван Ясній створили повнометражний документальний фільм «Добровольці Божої Чоти». 2017-го на екрани вийшов художній фільм «Кіборги» режисера Ахтема Сеітаблаєва. Цікаво, що серед акторів був і справжній «кіборг», який брав участь у боях за аеропорт, — Андрій Шараскін на псевдо «Богема», у мирному житті — актор і театральний режисер. Захисникам ДАПу також присвячені збірки поезій, численні фото-, художні та книжкові виставки тощо. Їхній подвиг забуттю не підлягає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Морози минули — можна й зі знижкою
Читати
Боргів усе ще багато
Читати
Погуляли, і досить
Читати
Місцева влада безвідповідальна?
Читати
Компенсували газом та водою
Читати
Реформа під загрозою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове