Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Далеке-близьке

Серце замку відкрите всім

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

На території старовинної фортеці «Сент-Міклош», розташованої у містечку Чинадієво неподалік Мукачева, з’явився новий культурний об’єкт. Виготовлений закарпатськими ковалями у формі серця, він символізує місцеву романтично-трагічну історію кохання.

«СЕНТ-МІКЛОШ» можна перекласти як «Святий Миколай». Таку назву Чинадієво мало до 1944 року. Замок як оборонна фортеця був побудований тут у ХІV столітті. У другій половині ХVІІ в ньому господарювала княгиня Ілона Зріні. Чутки про її неймовірну красу і освіченість котилися Європою. Було чим захоплюватися, було чому дивуватися. Молода княгиня володіла 15 мовами, писала вірші, прекрасно орієнтувалася у математиці, юриспруденції, балістиці, військовій справі.

1682 року під час чергового повстання угорців проти австрійського панування в замок до Ілони Зріні — представниці ворожої влади — завітав ватажок повстанців Імре Текелі. Він мав на меті провести з нею переговори, схиливши на свій бік. А Ілона Зріні розраховувала на цій зустрічі переконати противника здатися. Зустрівшись, вони в перші секунди забули про свої наміри. Між ними спалахнуло кохання, розпочався бурхливий роман... Через пів року справили гучне весілля.

Та невдовзі династія Габсбургів відрядила до Мукачева 12-тисячне військо, щоб відібрати у непокірної княгині іншу її резиденцію — замок «Паланок» у Мукачеві. Спираючись лише на свої дві тисячі гвардійців і кількасот селян, Ілона майже три роки витримувала облогу. У цей час її розлучили з чоловіком. Після поразки союзників-турків Імре Текелі потрапив у немилість до султана і був заарештований. Він нічим не міг зарадити коханій дружині.

У роки облоги княгиня особисто керувала передислокацією артилерії з одного бастіону на інший, розподіляла між солдатами і захисниками зброю, перев’язувала поранених у лазареті, вела заспокійливі розмови з жінками і дітьми, допомагала готувати їжу солдатам і сама її роздавала, була натхненником бойових оборонних дій, особисто контролювала пости і дозори, поглиблювала свої знання з військової справи. Звістки про героїчну оборону Мукачівського замку вражали правителів інших країн.

Та 1688-го Ілона Зріні вимушена була підписати капітуляцію. Через три роки її обміняли на взятого в полон австрійського генерала. Княгиня виїхала до свого чоловіка Імре Текелі до Туреччини. Там, у вигнанні, 18 лютого 1703 року вона померла…

Ілону Зріні вважають покровителькою замку «Сент-Міклош» і місцини довкола нього. Її великий портрет висить на одній зі стін фортеці. Тепер туристів і молодят (у замку відбуваються шлюбні церемонії) зустрічатиме ще й коване серце, яке нагадуватиме про драматичну історію кохання княгині Ілони.

До речі, щороку у Чинадієвській фортеці триває фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош» (Татош — казковий крилатий кінь із закарпатського фольклору). Під час дійства відбуваються лицарські двобої на мечах, турніри та групові битви. Музики і танцюристи демонструють своє мистецтво, а у вечірній час біля замку влаштовується вогняне шоу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове