Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Із 1 грудня пенсія мого чоловіка — ліквідатора аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю ІІІ групи першої категорії, якого прирівняно до особи з інвалідністю внаслідок війни, — зросла зовсім трохи. Чому?»

Катерина ХАЛИМОН.

смт Чупахівка

Охтирського району

Сумської області.

 

ІЗ 1 ГРУДНЯ було здійснено перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, тобто перераховано ті складники пенсійної виплати, що визначаються із нового прожиткового мінімуму 1769 грн. У випадку вашого чоловіка було перераховано підвищення як особі з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи. Із 1 липня зазначене підвищення було визначено в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму (1712 грн) у сумі 513,60 грн, а з 1 грудня — у розмірі 30 відсотків від 1769 грн і становить 530,70 грн.

 

«Чи потрібно звільнятися з роботи для того, щоб одержати державну грошову допомогу?»

Остап МАЦЬКО.

с. Бондарі

Кременчуцького району

Полтавської області.

 

ЗВІЛЬНЕННЯ з роботи вимагається в разі призначення пенсії за вислугу років і лише з посади, що дає право на цей вид пенсії. Пенсію за віком призначають незалежно від факту роботи. Крім того, на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особа обов’язково має працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до пунктів «є»-«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Отже, звільнятися з роботи для призначення пенсії за віком і одержання грошової допомоги не потрібно.

 

«У серпні 2018-го мій чоловік вийшов на пенсію за віком, одержує 3782 гривні. 2020 року за призначенням пенсії звернувся колега, з яким чоловік пропрацював разом багато часу, і йому призначили більшу пенсію. Чи можливо таке?»

Олена ПРОДАЙВОДА.

с. Березівка

Любарського району

Житомирської області.

 

ТАК, пенсія людини, яка звернулася за її призначенням на два роки пізніше, справді може бути більша. Рік виходу на пенсію має значення: чим пізніше виходиш, тим більшу пенсію маєш. Причин для цього кілька. Перша і найвагоміша — показник середньої заробітної плати по країні. Він береться за три роки перед роком звернення за призначенням пенсії. За ці роки показник середньої зарплати зріс більш як на 2000 грн, тож розрахункова величина заробітної плати в колеги вашого чоловіка також збільшилася. Друга причина — це плюс два роки стажу. Третя можлива причина — різниця в періодах зарплати.

 

«У січні мені виповниться 60, за плечима — 24 роки стажу. Чи маю я право виходу на пенсію?»

Олексій ДОВГОНОСИК.

с. Конищів

Мурованокуриловецького

району

Вінницької області.

 

ДО КІНЦЯ 2020-го всім, хто не мав достатнього для призначення пенсії стажу, держава платила допомогу доти, доки настане належний пенсійний вік. Наприклад, якщо людина виходила на пенсію минулого, 2020, року і мала 24 роки стажу за необхідних 27, то повну пенсію їй не призначали. У такому разі можна було вийти на пенсію в 63, але до цього часу одержувати матеріальну виплату. Її розмір становив різницю між фактичним доходом і мінімальною пенсією. Якщо не було ніякого доходу, то можна було одержувати мінімальну пенсію. Однак такі правила діяли лише до 31 грудня 2020-го. Із 2021 року вони відійшли в історію.

Тепер ви зможете вийти на пенсію, коли досягнете 63-річного віку.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове