Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Вірус множить безробіття

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ПРОТЯГОМ 2020 року в Одесі удвічі зросла кількість звернень до служби зайнятості, оскільки тисячі громадян вимушені звільнятися через карантин. Як і раніше, серед незайнятих переважають особи, які мають вищу освіту, — 58,5%. Жінки становлять 2/3, а 35,5% — молодь віком до 35 років. При цьому заявлена в службу зайнятості потреба в нових працівниках скоротилася теж удвічі. Додав проблем і так званий карантин вихідного дня, який спровокував другий пік безробіття. За останній місяць кількість безробітних зросла на 20 тисяч.

Торгуємо рудою

ЗА 11 ОСТАННІХ місяців торговельним портом «Південний» загалом прийнято 300 кораблів, завантажено і розвантажено 145 суден-велетнів типу Capesize, що на 43% вище результату за аналогічний період 2019 року. Ключовим напрямом діяльності є співпраця з українськими гірничозбагачувальними комбінатами і експорт їхньої продукції, котрий на 51% перевищує дані за аналогічний період 2019-го. Основним вантажем є руда, її відвантажено 12,5 мільйона тонн (+59% порівняно з минулим роком).

Можна їхати із вітерцем

ТОРІК у регіоні відремонтовано 253 кілометри доріг. За інформацією Служби автодоріг в Одеській області, серед них 33 км траси Одеса — Вознесенськ — Новий Буг, сім ділянок дороги Турбів — Гайсин — Балта — Велика Михайлівка (там роботи триватимуть і 2021-го), 31 км двох відрізків між Серпневим і Саратою, 40 км доріг у напрямку моря та інші. На черзі проєкти з капітального ремонту автошляху Київ — Одеса, Одеса — Мелітополь — Новоазовськ, будівництво нової дороги в обхід міста Одеса та сполучення з Одеським морським портом.

Копальні виставлять на аукціон

ДЕРЖАВНА служба геології та надр України планує продати право на видобування золота на ділянках у колишньому Савранському, а нині Подільському районі. Як повідомляє сайт Держгеонадр, ділянка «Квітківська» має площу 669 га, тут є 25 свердловин. Фахівці прогнозують уміст 0,1-14,7 грама золота в тонні руди. На другій ділянці, «Майській», — близько 3,4 грама дорогоцінного металу на тонну і 177 свердловин. За словами глави відомства Романа Опімаха, Україна має величезні запаси золота (близько трьох тисяч тонн). На Дніпропетровщині, до речі, вже продано Жовтоводську ділянку для дослідно-промислової розробки терміном на п’ять років. За даними видання «Наші гроші», власником стало ТОВ «Спис Україна», зареєстроване у Львові, бенефіціаром указаний громадянин Туреччини Чакмак Фират.

Книжка від учителя

ОДЕСЬКИЙ шкільний педагог Павло Віктор видав підручник «Фізика. Основи і механічний рух» із підзаголовком «Просто і зрозуміло про фундаментальну науку». Павла Андрійовича віднедавна називають учителем, що підкорив світ. Сьогодні він має понад 500 тисяч глядачів на своєму інтернет-каналі, а перші записи уроків почав викладати для відсутніх у класі учнів шість років тому. Канал учителя з Одеси відвідують школярі, студенти і дорослі в усьому світі. Вже мільйони людей змогли зрозуміти фізику і освоїти матеріал, який із різних причин не давався їм у школі.

Трутень в армійському вулику

СПІВРОБІТНИКИ спеціалізованої військової прокуратури Південного регіону завершили досудове розслідування у справі про привласнення підрядником 4,3 млн гривень при будівництві казарми в Подільському (ч.5-та ст.191-ї, ч.1-ша ст.366-ї КК України). За даними слідства, керівник фірми-підрядника 2018 року вніс до актів приймання робіт, які фактично не виконувалися, недостовірні відомості про завищення їх обсягу. Таким чином він незаконно привласнив бюджетні кошти. Матеріали досудового розслідування надані адвокатові підозрюваного, обвинувальний акт направляється до суду.

Лихо криється в дрібницях

ПІСЛЯ смерті двох пацієнтів на апаратах ШВЛ через зникнення електропостачання на Львівщині фахівці провели перевірку мереж зовнішнього і внутрішнього енергопостачання та роботу незалежних джерел живлення лікарень Одеси й області, де лікують хворих на коронавірус. Тішить, що у всіх медустановах виявилися в наявності незалежні джерела живлення акумуляторного типу або дизельні генератори. Біда ж у тому, що не у всіх лікарнях зараз є пристрої автоматичного ввімкнення резервного електропостачання. Для запобігання позаштатних ситуацій енергетики направили відповідні рекомендації керівникам 71 установи і органам місцевого самоврядування.

Фільм про Яновського

ОДЕСЬКА кіностудія заходилася знімати серіал «Королі світу» — стрічку, що виграла конкурс патріотичних серіалів від Міністерства культури і отримає державне фінансування.

Як повідомили на кіностудії, фільм розповість про відомого українського письменника Юрія Яновського, котрий 1926 року (у свої неповні 24!) став художнім керівником і редактором Одеської кінофабрики. Знаючи, що за кожним його кроком ведеться прискіпливе стеження, він примудрявся створювати кіномистецтво нового світового рівня. У головній ролі — Владислав Никитюк.

На роботу — у 88!

ІВАН Штирьов за два роки до свого 90-ліття має досить жвавий вигляд, він і досі ходить на роботу, якій віддав усе своє працездатне життя. Як пише «Думська», цирульниками працювали його дід (вихідець із болгар) і батько, тож і він змалку вчився цій справі. Серед клієнтів Івана Миколайовича були дуже відомі одесити. При цьому майстер обслуговував і обслуговує всіх охочих із, так би мовити, простого люду. Ціни у нього доступні для кожного. Здебільшого ж клієнти постійні, адже сьогодні лише Штирьов у Одесі працює небезпечним лезом, після якого шкіра, як вони вважають, омолоджується природним шляхом. Пишається майстер своїм сином, імені якого не називає, але не таїть, що той нині у Нью-Йорку є престижним і затребуваним стилістом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове