Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Просто «переплутали армії»

Олена БЕГМА.

ЗЧИНИВСЯ черговий скандал із шкільним підручником. Цього разу мова про «Захист Вітчизни» для 10-го класу, який дістав схвалення експертної ради Міносвіти і був виданий 2018 року накладом 158 тисяч примірників. Так сталося, що помилку помітили тільки тепер учителі й батьки. Виявилося, матеріал про українських військовослужбовців проілюстрували фотографією солдатів в екіпіруванні російської армії. Саме вояків країни-агресорки зображено на ілюстрації 24.9 із підписом: «Сучасне екіпірування солдата ЗСУ».

Ось як прокоментував світлину блогер на прізвисько Фашик Донецький: «Видавці, ваша тупість не має меж, бо на фото російські солдати в екіпіровці «Ратник». У першого солдата на фото — АК сотої серії, а в іншого, того, що на задньому тлі, якщо не помиляюся, — рушниця виробництва РФ».

«Це автомат Калашникова 107-ї моделі, зі збільшеним магазином, елементи захисту, плечі, бронежилет, активні навушники на військових», — так український морський піхотинець Олексій Годзенко описав подробиці, які свідчать, що на фото російські військові. За його словами, зображення стовідсотково взяте з російського інтернет-ресурсу.

Чимало користувачів соцмереж підтримали ці дописи та висловлюють власне обурення у зв’язку з опублікованим у книзі фото і вимагають пояснень від Міносвіти. Коли скандал набув великого розголосу і відпиратись було нічим, один із авторів підручника підтвердив, що це фото і справді запозичене з Мережі.

Хтось скаже — ну нехай автори підручника (дядьки і тітки з ученими званнями, які за свої «старання» отримали пристойний гонорар із державної скарбниці) виявилися дилетантами, а куди, питається, дивились експерти, які схвалювали підручник? За що їм платять гроші? В Інституті модернізації змісту освіти МОН України, де контролюють вилучення помилок із підручників, так пояснили промах. Виявляється, «експерти, які брали участь у комісії, могли і не помітити цієї фотографії і не роздивитися деталей, тому що підручник представлений у чорно-білому варіанті». Як мовиться, без коментарів.

Однак це далеко не перший скандал навколо шкільних підручників. Що, приміром, скажуть на своє виправдання ті фахівці, які схвалювали не чорно-білі фотографії, а набраний крупним шрифтом текст у підручниках для початкової школи? В одному з них вони пропустили помилкову дату заснування Києва: наше прекрасне місто, стверджують автори книжки, було засноване у… XIX столітті. Нічого собі помилочка — на більш як півтори тисячі років!

Нещодавно у підручнику з хімії для 9-го класу уважні читачі з подивом виявили інформацію про те, що сода має профілактичні та лікувальні властивості при… онкологічних захворюваннях…

Після низки скандалів у Міносвіти пообіцяли змінити підхід до відбору підручників. А також вилучити і перевидати посібники із кричущими помилками (тобто не кричущі допускаються?). Тим часом на початку грудня Верховна Рада направила на доопрацювання законопроєкт №3900 щодо забезпечення належного рівня навчальної літератури.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове