Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Народний «бюджет» надійніший

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

Зі скарбниці України 2021 року безпосередньо армія отримає лише 117,504 702 млрд грн, що на 0,5 млрд грн менше, ніж у 2020-му. Зменшення видатків на Збройні сили буде відчутним і в доларовому еквіваленті, позаяк у новий держбюджет закладено вищий курс «зеленого». Це, зокрема, обмежить закупівлі сучасної імпортної військової техніки, якої гостро бракує нашим бійцям для гідної відсічі російському агресору.

ЕКСПЕРТИ вважають це досить тривожним сигналом, подібного не спостерігалося від початку війни на Донбасі. Звертають також увагу, що в бюджеті-2021 відсутня окрема стаття про харчування особового складу Збройних сил України, яка була в попередні роки.

Тільки народний «бюджет» незмінно дбає про своє військо, щоб, як повчає мудрий вислів, не годувати чужого.

— Передали нашим воїнам чергову, цього разу новорічно-різдвяну гуманітарну допомогу, — повідомив керівник групи тернопільських волонтерів «Схід і Захід разом» Володимир Мосейко. — Відвезли майже три тонни продуктів і речей першої необхідності, зібраних небайдужими жителями краю. Щиро вдячні всім, хто підтримує захисників у цей непростий час.

Анна Руда з Тернополя на сторінці волонтерської організації «Бункер С» закликає господинь готувати улюблені українськими вояками вареники вдома, бо через карантин нема змоги жінкам зібратися в одному місці: «Зробіть маленьке відерце тих смаколиків і зателефонуйте, ми приїдемо й заберемо. Можна ще закрутки, солодощі, засоби гігієни, теплі шкарпетки і, звичайно, дитячі малюночки, які завжди в пошані!»

Волонтери ГО «Теребовлянська вежа» відправили на передову маскувальну зимову сітку, виготовлену громадою селища Микулинці, теплий одяг, солодощі, дитячі малюнки від шкіл сіл Заздрість, Струсів, Варваринці та селища Дружба. Жителі Боричівки і Говилова забезпечили воїнів домашніми стравами, підприємець Віктор Клименко — м’ясними продуктами, а в Кровинці завантажили передачами бус аж під самісінький дах. Не залишилась осторонь і 86-річна Михайлина Ленчишин із села Слобідка — сплела для українських військових понад сто пар теплих шкарпеток.

Між іншим, такі ж «теплі» подарунки одержують бійці від доцента кафедри стародавньої і середньовічної історії Тернопільського педуніверситету Оксани Ятищук та її студентів. В’яжуть вони шкарпетки вже третій рік. «За відпустку я зв’язала 50 пар, зараз — трошечки менше, бо наприкінці семестру навантаження велике», — каже викладач. І додає, що робить це неодмінно з гарним настроєм. Мовляв, тоді краще вдається.

Регулярно виїжджає на фронт, де впродовж тижня безкоштовно лікує наших військових, стоматолог Андрій Біляк. Він учасник проєкту «Тризуб-2», що об’єднує 50 його колег з усієї України. Хоча доводиться працювати у переобладнаному на пересувний стоматкабінет фургоні, медик-волонтер старається надавати допомогу пацієнтам на високому рівні.

Не завжди вдається волонтерам дістатися запланованих місць, бо небезпечно — дороги часто обстрілюють російські окупанти. Тоді привезений вантаж передають через військові штаби.

На Різдвяні свята в зоні бойових дій здійснюють духовну місію священники, зокрема капелани УГКЦ з Тернопільщини. Правлять Святі Літургії, освячують воду, яка доставляється до кожного опорного пункту, ведуть духовні бесіди серед бійців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове