Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Землю — громадам

Марина ТІШКОВА.

Галина ВЕРНИГОРА.

ТОРІК 16 листопада уряд на виконання відповідного указу президента запустив механізм передачі державних сільгоспземель ОТГ. Загальна площа — 2 мільйони гектарів територій. Держгеокадастр відзвітував про результати станом на грудень минулого року. Отже, вгіддя отримала 1251 ОТГ. Найбільше громад-землевласників у чотирьох областях: в Одеській передано 171,29 тис. га, Вінницькій — 168,69 тис. га, Херсонській — 140,16 тис. га та Кіровоградській — 138,5 тис. га. Решту вгідь, які не дійшли до адресатів, бо в частини ОТГ ще не проведено першу сесію з причин перевиборів голів або судових справ, що досі тривають, передадуть цього року.

Дорожчають цукор, хліб...

УКРАЇНСЬКІ пекарі та кондитери також уже до кінця січня прогнозують серйозне зростання цін на свою продукцію: на 8-10% — на солодке борошняне і на 10-15% — на хліб. Ці продукти є стратегічними на обідньому столі народу, що пояснюється їхньою відносною ціновою доступністю.

Подібна ситуація, до речі, і з цукром. Передовсім це пов’язано з низьким виробництвом у самій державі цього продукту. Так, в Україні виробляється трохи більш як 1 млн т цукру при споживанні в межах 1,5 млн т.

Нагадаємо, раніше мережа популярних в Україні супермаркетів АТБ повідомила, що підвищує ціни на харчові продукти і на товари першої необхідності. Продукти так званого борщового набору (картопля, капуста, цибуля, морква) впродовж місяця здорожчали на 35-128%, цукор — на 8, макаронні вироби — на 9,5, пшенична крупа — на 11, гречка — на 51, борошно — на 5, яйця — на 6%. Як зазначається в пресрелізі компанії, це пов’язано зі «стрімким зростанням відпускних цін постачальників». При цьому закупівельні ціни піднялися не тільки для АТБ, а й для всіх операторів ринку роздрібної торгівлі.

Набілу дедалі менше

УПРОДОВЖ січня — листопада минулого року виробництво молока зменшилось на 4,2% порівняно з аналогічним позаторішнім періодом — до 8,67 мільйона тонн. Як повідомляє Держстат, сільгосппідприємства виробили 2,53 млн тонн продукції (на 0,5% більше), натомість господарства населення — 6,14 млн тонн (на 5,9% менше). Найбільше постаралася Полтавщина — дала 681,3 тис. тонн молока (втім, це на 3,1% менше, ніж торік). Далі йдуть Вінницька (678,8 тис. тонн — на 5% менше) та Хмельницька (609,1 тис. тонн — на 1,7% більше) області. У хвості Луганщина, Донеччина і Запоріжжя (103,8 тис. тонн — на 3,9% менше; 143,8 тис. тонн — на 11,2% менше; 190,5 тис. тонн — на 8,1% менше). А загалом тенденція на зниження триває вже кілька років: упродовж січня — листопада минулого року обсяг молока був на 3,7% менший, ніж позаторік.

Таки «кінець епохи бідності»?

МИТНА вартість імпорту чорної ікри становить 175 доларів за кілограм, а роздрібна ціна — від тисячі грн за 100 г. При цьому, за даними Державної митної служби, за 11 місяців минулого року Україна імпортувала 7,2 т цього продукту на загальну суму 1,27 млн доларів — майже вдвічі більше, ніж позаторік (3,7 т на 637 тис. доларів відповідно). Основний імпортер — Китай (ввезено 6,2 т, що становить близько 85% усього обсягу). За ним ідуть Італія, Молдова, Уругвай і Нідерланди. В Україні, до речі, є підприємства, котрі займаються розведенням осетрових риб і виробництвом чорної ікри, однак ця галузь поки що розвинена слабо. При цьому експерти очікують зростання споживання населенням цього делікатесу і відповідно зміцнення вітчизняних його постачальників.

Приватизація хлібокомбінатів

ЗА СПИРТОЗАВОДАМИ очікується хвиля приватизації хлібокомбінатів. Сьогодні Фонд державного майна готовий пустити з молотка сім таких підприємств: «Полтавський» (Полтавська область), «Дунаєвецький» (Хмельницька область), «Радивилівський» (Рівненська область), «Неполоковецький» (Чернівецька область), «Ніжинський» (Чернігівська область), «Івано-Франківський» (Івано-Франківська область) та «Новопокровський» (Харківська область). Свого часу вони були однією з ключових ланок аграрного виробничого процесу, який монопольно контролювала держава. Проте після переходу до вільного ринку держава, на жаль, виявилася не зовсім конкурентною. «Значну частину з призначених на торги хлібокомбінатів обсіли борги та судові справи. Наприклад, «Полтавський комбінат хлібопродуктів», який був збудований наприкінці 19 століття, за найкращих часів перемелював сотні тонн борошна і зберігав понад 20 тис. тонн зерна, зараз не працює і накопичує борги, які, за підсумками 2019 року, перевищили 40 млн грн. Підприємство руйнується та іржавіє», — заявив заступник голови Фонду держмайна Тарас Єлейко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове