Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Важливо

Переоцінка з ініціативи власника

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

ЯК ВІДОМО, розмір плати за оренду земельної ділянки (паю) визначається в угоді. А базою для розрахунку суми є нормативна грошова оцінка (НГО) землі. Річна сума платежу повинна становити не менш ніж 3% від НГО. Середня ставка оренди землі сьогодні — 1700-2000 грн/га. Днями уряд опублікував постанову, що дає змогу власникам або користувачам ділянок переглядати НГО землі за узгодженням із органами місцевого самоврядування.

Як пояснює заступник голови ради асоціації «Земельна спілка України» А. Мартин, коли у 2018 році проводилася оцінка земель, чимало аграріїв скаржилися на не завжди точне врахування якості ґрунтів, що в майбутньому позначилося на сумі. Відтак вони просили у влади надати можливість переглядати НГО в індивідуальному порядку. За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Т. Висоцького, цю пропозицію підтримано. Отже, перегляд НГО землі відбуватиметься з ініціативи власника або користувача. Наприклад, фермер бачить, що по району НГО становить 30 тис. грн, а на одній ділянці якість ґрунтів інша (чи є ще якийсь фактор), тож там більше 15 тис. грн бути не може. Тоді він порушує перед громадою питання про перегляд.

Таким чином, нова методика дасть змогу провести повторну оцінку в межах ОТГ і виправити помилки. Запроваджені зміни, вважає Т. Висоцький, посприятимуть створенню реальної бази для оподаткування і поліпшать умови ведення сільського господарства.

Нагадаємо, що на початку 2018 року уряд схвалив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення на всій території України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове