Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Погода і врожай

Мокрий січень «сушить» надії

НААН України.

У ПЕРШІЙ декаді січня в Україні переважала дуже тепла, як для цього місяця, погода. Опади у вигляді дощу та мокрого снігу різної інтенсивності випали майже на всій території країни, лише у південній частині було сухо. Середня температура повітря фіксувалася вищою за норму на 2-9оС і становила 0,6-7,5оС тепла. Максимально температура повітря підвищувалася до 5-14оС тепла, мінімальні позначки — 1-3оС морозу.

Мряка, туман, дощ, сніг та мокрий сніг відмічалися майже на всій території країни. Середня кількість опадів у більшості областей становила від 10 до 23 мм, у Житомирській, Львівській та Закарпатській областях — від 28 до 51 мм. У Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Вінницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях обсяг опадів виявився близьким до норми: 8-17 мм. Добовий максимум опадів у деяких районах західних областей сягав 25-32 мм. Відносна вологість повітря — 80-95%. Висота снігового покриву станом на 31 грудня 2020 р. у Карпатах та на полях Харківської, Сумської, окремих площах Чернігівської і Луганської областей становила від 1 до 10 см, місцями — 11-15 см, на високогір’ї Карпат — 21 см. На решті території країни снігу на полях не було.

За інформацією Укргідрометеоцентру, середня річна температура повітря у 2020 році ви-явилася на 2,9оС (1,4-3,3оС) вищою за норму (1961-1990 рр.) та на 2,2оС (0,9-2,6оС) вищою за середні багаторічні показники періоду 1981-2010 рр. Це найбільші відхилення середньої річної температури від норми за період спостережень із 1961 р.

Річна кількість опадів у середньому в Україні становила 549 мм (92% норми), у Херсонській та Дніпропетровській областях — 77% норми. Найменшою вона виявилася на території Донецької, Луганської, Одеської та Миколаївської областей — 70%, найбільшою — у Тернопільській, Волинській, Івано-Франківській, Львівській та Рівненській областях — 104-127% річної норми. Погодні умови протягом цьогорічного вегетаційного періоду позначилися на стані сільськогосподарських культур. Унаслідок аномально теплої погоди останнім часом відмічалися слабкі ростові процеси на посівах озимини майже на всій території країни, за винятком східних областей, де рівень середніх та максимальних температур був нижчим за температуру, за якої відновлюється вегетація. На цей час стан рослин переважно хороший та задовільний, у Херсонській області на окремих площах зафіксовано пошкодження сходів пшениці озимої сільськогосподарськими шкідниками. У третій декаді грудня на деяких полях у Харківській, Полтавській, Луганській та Чернігівській областях утримувалася льодяна кірка завтовшки від 3 до 8 мм, яка у міру підвищення денної температури розтала.

Температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур у найхолодніші ночі знижувалася до 0-2 градусів морозу, в Луганській, Харківській та Сумській областях — до 5 градусів морозу, що значно вище критичної температури вимерзання, яка, за розрахунками науковців, становить: пшениці озимої у фазі утворення 3-го листка — 12-14 градусів морозу, у фазі кущіння — мінус 15-19 градусів, жита озимого — мінус 14-15,5 градуса, ячменю та ріпаку озимих — мінус 9-11 градусів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дотримуймось і контролюймо
Читати
Палива малувато
Читати
Дорога продовжує вбивати
Читати
Приватизацію «дотискають»
Читати
Гроші повернуть. Якщо виживемо...
Читати
Погубила хімія?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове