Архів
П’ятниця,
15 січня 2021 року

№ 3 (19851)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Необрізані крила

Олександр БАСАНЕЦЬ.

с. Бузівка

Магдалинівського району

Дніпропетровської області.

ВІН любив слухати голос коси, коли гостре лезо врізалось у росяні стебла й вкладало за собою дугасті покоси. Трава була густа, і чоловік не бачив, що в ній робиться, а відчував лише холодну росу, в якій намокли старі стоптані сандалі й підкочені холоші. Раптом Володька почув, як щось сіре зашурхотіло, кинув косу й нагнувся. В гущавині угледів гніздо, а там силкуються подати голос каченята. Ворушаться й із кубельця хочуть вибратись. А матінка ж їхня де? Три пташині стежечки тягнуться до малечі, але важкі краплі не струшені. Мабуть, загинула годувальниця.

Й Володька повкидав хутенько тепленькі тільця в торбину для харчів. Зібрався і мерщій додому. Ото дівчатка радітимуть! І справді: й старша Софійка, піддівка вже, брови вищипує, й Поліна, та на все ще широко розплющеними очима дивиться, руками заплескали. Загорожу з рясних штахеток, що на розпал призначалися, змайстрували. Щоправда, Софійка поплакала трохи в куточку, бо молотком по нафарбованому нігтикові цюкнула. Тепер їм утіха. В ночви воду підливають, дерть розмішують у казанку, із сіна кубла мостять.

Однак каченята їм не дуже раді: то в куток заб’ються, то розкрякаються хтозна-чого… А коли Софійці погладити одне забажалось, то каченя так дзьобнуло, що довго те місце свербіло. А як господарів не видно, сміливішими стають пташата: зазирають у шпаринки, намагаються хоч трохи підлетіти, та тільки падають і галас зчиняють.

Неньці доньки допомагали й хату чепурити, й на стіл страву подавати, однак на загорожу частенько позирали. А найбільше сміялися, коли їхні підопічні зчиняли бучу. Батько якось помітив ту колотнечу й пообіцяв небавом крила підрізати. «А їм не буде боляче?» — запитали доні в один голос. «Неприємна процедура, проте посмирнішають», — одказав тато. А дочки просили: «Хай ще підростуть!»

Каченята у пір’я вбрались. Одного разу, коли жовтогаряче сонце вмощувалося на ніч за Рящанською горою, сполошена матуся покликала донечок (вони тоді в дерев’яній діжечці ноги мили) й замахала рукою, мовби з кимсь прощалася. І Софійка, й Поліна угледіли, як за сараєм невпевнено летіли, — їх заносило вітром, — семеро каченят, та ні, їх, певно, вже качками слід називати. Думалось, покружляють та й сядуть або на споришевому вигоні, або на покосах у садку… Аж ні, полетіли й полетіли, аж доки не розчинилися в блакитному небі.

Поліна заплакала:

— Чому вони втекли? Ми ж так годили! Може, ще повернуться?

— Ні, серденько, дика пташина любить волю, бо там крил ніхто не обрізає.

Батько зніяковіло розвів руками:

— Мішок зерна з’їли!

Софійка змирилась: якщо їм так забажалось, хай собі живуть на просторі, проте часто згадувала. А Поліна придивлялася до качиних зграй до глибокої осені, аж поки не оддзвеніла від їхнього крику голуба безодня.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

З повагою рідні.

ДНЯМИ Василь Іванович Василенко з села Устимівка Васильківського району Київщини відсвяткував 85-річчя. Все життя батько передплачує «Сільські вісті», тому ми вирішили його привітати на сторінках улюбленої газети:

Бажаємо жити довго

та щасливо,

Щоб кожен ваш день

був схожий на диво!

Хай діти й онуки приносять

вам радість,

Дорогу до хати забуде

хай старість.

Живіть у здоров’ї,

у щасті і силі,

Літа проти вас хай

будуть безсилі.

Нехай зозуленька кує

вам щоліта

Многая, многая,

многая літа!

 

Озовіться, друзі

1966 РОКУ ми закінчили Ржищівський будівельний технікум і роз’їхались хто куди. Буду дуже радий, якщо відгукнуться однокурсники нашої ІІІ-В групи. Особливо хотів би відновити спілкування з Валентином Олександровичем Зволинським. Моя адреса: Малиш Василь Іванович, вул. Соборна, 50/1, м. Ромни, Сумська область, 42000. Тел.: 067-385-25-72.

* * *

Усіх випускників, які закінчили Смирновську середню школу в 1960 році, вітаю з ювілеєм та новорічно-різдвяними святами. Спілкуюсь із Василем Грицаєм, Людмилою Забігайло, Катериною Заєць, Людмилою Негрій. Контактів інших, на жаль, не маю. Якщо хтось прочитає мою замітку в газеті, прошу відгукнутися.

Хочу також згадати друзів і викладачів із Херсонського сільгоспінституту ім. О. Д. Цюрупи. Це були прекрасні студентські роки. Ми добре навчались і вміли гарно відпочити. Кожен із нас став хорошим фахівцем. Нам є що згадати. Пишіть на адресу: Сокіл Яків Якович, вул. Піщана, 33, с. Смирнове, Більмацький район, Запорізька область, 71040.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове