Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Квітне, пахне, лікує

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Герань, або пеларгонія, — одна з улюблениць серед кімнатних рослин. Вона прийшла до нас із Південної Африки, де налічується понад 250 її видів. Невибаглива в догляді, герань майже весь час цвіте, вражаючи різноманіттям квітів. Наші предки вважали цю рослину оберегом, вірячи, що в оселю, де вона цвіте, не проникнуть ані злі духи, ані небажані гості з недобрими намірами.

КОРОЛЕВОЮ підвіконня ця квітка є ще й завдяки своєму потужному заспокійливому аромату і цілющим властивостям. Для оздоровлення використовують і квіти, і листя.

Не всі знають, що лікувальні властивості рослини залежать від кольору її цвіту. Так, одна з найпахучіших, рожева герань, містить чимало ефірних олій, здатних убивати хвороботворні мікроби, очищувати повітря в приміщенні. До того ж вона справляє заспокійливий вплив на оточення. Якщо перед сном посидіти пів години поряд із горщиком, де росте ця квітка, то такий сеанс аромотерапії зніме втому й напруження, сприятиме міцному сну. Рожева герань полегшує симптоми подагри, ревматизму, неврастенії, мігрені, гіпертонії.

Криваво-червону герань у народній медицині застосовують як в’яжучий, заспокійливий, протизапальний, протипроносний засіб. Настоянки й напари листя герані допомагають загоєнню ран, регенерації шкірного покриву.

Листя герані багате на алкалоїди та серцеві глікозиди, застосування яких сприяє розширенню судин, зниженню артеріального тиску, заспокійливо діє на центральну нервову систему. Дослідження довели, що рослинні алкалоїди перешкоджають росту новоутворень.

Квіти цінні наявністю біологічно активних амінокислот, флавоноїдів, ефірних олій, дубильних і в’яжучих речовин. Інгаляції та полоскання препаратами квіток герані дієві в разі респіраторних захворювань. Лікувальні аплікації й ванночки з водними настоями помічні за шкірних хвороб, вагініту, циститу, геморою.

Герань — ще й чудовий антисептик і знеболювач. Засоби на її основі в народній медицині використовують для полегшення симптомів застуди й грипу, вони сприяють розчиненню солей і каменів у нирках, поліпшують стан шкіри й волосся.

Цілющі властивості герані дозволяють використовувати її у лікуванні багатьох хвороб.

Нежить. Закапати в кожну ніздрю по 2-3 краплі соку герані. Повторювати процедуру кожні три години.

Біль у горлі. 5-7 листочків залити літром води та прокип’ятити 5 хвилин, дайте настоятися, процідити. Цим засобом полоскати горло кожні 3-4 години.

Вушний біль. Листок герані розім’яти у руках, скрутити у трубочку та вставити у хворе вухо. Обв’язати його хусткою.

Для нормалізації тиску прикласти листок герані до зап’ясть, де пульс. Робити це двічі на день, а в разі стрибка тиску — протягом місяця.

Нагноєння очей. 10 листків герані подрібнити, додати чайну ложку меду, розмішати й залишити настоюватися на ніч. Змащувати повіки кілька разів на день, приклавши зверху вату чи тканинну пов’язку.

Прискорення загоєння ран. Три краплі олії герані розчинити в столовій ложці олії кокоса (або оливкової), нанести на проблемне місце й накрити чистою пов’язкою. Змащування перешкоджає розвитку бактерій і грибків, прискорює одужання, допомагає усунути свербіж і подразнення шкіри.

Герпес. Змішати склянку подрібненого листя та стебел герані зі склянкою соняшникової олії. Настояти 10 днів, процідити, віддушити. Змащувати хворе місце.

Заїди. Вимитий листок герані розім’яти в руках, соком, що виділиться, мастити заїду протягом дня кілька разів.

Зубний біль. Потримати листочок герані за щокою, там, де болить. Коли прорізуються зубки в малюків, листочок прикладати до зовнішнього боку щічки.

Невралгія трійчастого нерва, радикуліт, остеохондроз. Зірвати кілька зелених листків герані, подрібнити й прикласти до хворого місця на всю ніч, накривши вовняним шарфом. Протягом цього часу листя міняти двічі-тричі.

Головний біль. Суміш подрібнених листків герані та оливкової чи кокосової олії в пропорції 1:3 нанести на лобну, скроневу, потиличну ділянки, долоні й підошви. Ці місця масажувати пучками пальців за годинниковою стрілкою.

Порушення обміну речовин. 1 листок герані залити 200 мл води, закип’ятити, процідити. Пити по одній кавовій чашці двічі на день протягом місяця.

Біль у животі, кольки. Дрібно подрібнене листя (столову ложку) залити склянкою гарячої води, 5 хвилин поварити на паровій бані. Після цього настій процідити й долити окропом до початкового об’єму. Випити за три рази протягом дня за 30 хвилин до їди. Курс — 10-15 днів.

Діарея. 3 столові ложки кашки зі свіжоподрібненого листя і квітів кімнатної герані залити 100 мл медичного спирту, настояти три доби в темному теплому місці в щільно закритому посуді. Вживати вранці натщесерце і ввечері перед сном по 20 крапель, розведених в столовій ложці води.

Інший рецепт: 2 чайні ложки свіжоприготованої кашки з листя та квітів герані настояти 8 годин у темному місці в склянці холодної перевареної води, випити рівними порціями протягом дня за 5-6 прийомів.

Нормалізація діяльності серцево-судинної системи. Столову ложку листя герані дрібно порізати, залити 200 мл окропу й нагріти на водяній бані 5-7 хвилин. Потім відвар процідити через 2-3 шари марлі, віджати і долити перевареною водою до початкового об’єму. Вживати протягом місяця по столовій ложці тричі на день за 20 хвилин до їди.

Гіпертонія. Розмолоти столову ложку кореня герані та залити 400 мл води. Поварити на паровій бані протягом восьми годин, процідити й долити холодною водою, щоб вийшло початкових 400 мл. Настій випити протягом одного дня, розділивши на дві частини. Курс — два тижні.

Плеврит. Уранці та ввечері за 30 хвилин до їди ретельно пожувати 2-3 молоді листочки з верхівки герані й з’їсти їх разом із столовою ложкою меду. Курс — два-три тижні.

Маткові кровотечі. 20-30 крапель соку рослини розвести в склянці води. Пити кожні 3 години протягом 5 днів.

Безсоння. 5 листків залити склянкою окропу й залишити на годину. Пити за годину до сну протягом 3 тижнів.

Якість сну поліпшать і подушечки розміром 10x10 см, наповнені листям герані. Їх потрібно класти під основну подушку.

Гінекологічні проблеми, захворювання щитоподібної залози. 5 квіток червоної герані залити 200 мл окропу, настояти до охолодження, додати чайну ложку гречаного меду. Розділити на три частини і випити протягом дня за 30 хвилин до їди. Курс — 4-6 місяців.

Застерігаємо: перед застосуванням цих рекомендацій обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове