Архів
Вівторок,
12 січня 2021 року

№ 2 (19850)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Як протистояти вірусам?

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

Це питання нині турбує багатьох. І не лише у світлі пандемії СOVID-19. Не забуваймо, що в природі існують й інші віруси, які теж небезпечні для організму. Як, окрім карантинних заходів, ми можемо допомогти собі уберегтися від них?

Рослинні настоянки й продукти бджільництва

ПОТРІБНО дотримуватися загальних правил здоров’я: харчуватися натуральними продуктами, добре висипатися, вести активний спосіб життя, уникати стресів.

Допоможуть і спеціально підібрані лікарські рослини. Загальнозміцнювальний, противірусний лікувально-профілактичний комплекс складається з цілющих трав та екстрактів із них, продуктів бджільництва, очисного (печінкового) і грудного фіточаїв.

Щоденне вживання однієї-двох чашок чаїв із листя іван-чаю (зніт), трави парила, чебрецю, материнки, шавлії, плодів шипшини тощо не тільки подарує заряд бадьорості, а й мобілізує захисні сили організму.

Легендарний червоний корінь (копійочник забутий) невипадково називають алтайським женьшенем. Його унікальний склад біологічно активних речовин справляє багатосторонню дію на організм. Зокрема, рослина наділена тонізуючими і противірусними властивостями. Свого часу з трави копійочника одержували алпізарин — препарат для лікування вірусних недуг, у тому числі й герпесу. Тож 10-процентну настоянку червоного кореня радимо вживати по 30 крапель на 50-100 мл води чи відвару трав тричі на день до їди впродовж місяця. Цю настоянку не слід давати дітям віком до 14 років, вагітним, а також хворим на гіпертонію.

Перевіреним за багато років є сік трави чистотілу. Хоча рослина належить до отруйних, чітке дозування забезпечує позитивний результат: додає сил, підвищує працездатність, запобігає вірусним інфекціям. Для одержання ліків свіжовичавлений сік трави чистотілу слід змішати навпіл із горілкою, дати відстоятися, перецідити. Вживати по 15-20 крапель на 50-100 мл води. Чистотіл можна також пити як відвар (чайна ложка на склянку окропу, настояти, випити за три рази за 20 хвилин до їди, курс — місяць). Проти-показанням є алергічні реакції.

Дієвим природним компонентом у боротьбі з вірусними інфекціями з давніх-давен зарекомендував себе прополіс. Колись із його допомогою зберігали життя під час багатьох епідемій. Використання прополісу, інших продуктів бджільництва та ліків із них допомогло врятувати багатьох уражених радіацією японців після трагедії Хіросіми й Нагасакі. Помічний він і в комплексному лікуванні різних онкологічних хвороб. Для профілактики призначаємо 20-відсоткову настоянку прополісу на спирті по 20 крапель на 50-100 мл води, молока чи відвару трав тричі на день протягом місяця.

Печінка — опора імунітету

ПІД ЧАС сплеску захворюваності на різні інфекції особливо важливо підтримувати здоров’я печінки. Адже вона очищує кров від токсичного навантаження, яке відбувається під час вірусних атак. Від її стану залежить стан імунітету і всіх внутрішніх систем. Тому передусім створіть комфортні умови для роботи печінки: вилучіть зі свого раціону страви, які їй шкодять: смажені, копчені, солодкі промислові продукти з великою кількістю всіляких харчових добавок. Натомість підтримуйте її тушкованими й вареними овочами, фруктами. Особливо корисні для печінки варені червоні буряки. А також легка білкова їжа, зокрема риба.

Добре підтримують діяльність печінки лікарські трави. Універсальний очисний (печінковий) фіточай містить майже 20 високоефективних лікарських рослин. Багато років поспіль ми з успіхом використовуємо його для виведення з організму токсинів і шлаків, що сприяє зменшенню надмірної ваги, усуває різні недуги шлунково-кишкового тракту, нерідко спричинені різними мікроорганізмами — грибками, вірусами, бактеріями, гельмінтами та продуктами їхньої життєдіяльності. Важливо, що фіточай оздоровлює всі органи та системи на клітинному рівні, добре очищує жовчні протоки, поліпшує обмінні процеси, зміцнює імунітет. А відтак допомагає у боротьбі з алергіями, гепатитами, холангітами, холециститами, закрепами, глистяними інвазіями, атеросклерозом судин, остеохондрозом, артритами, артрозами.

Помічено, що пацієнти, які вживають очисний фіточай, набагато рідше хворіють на аденовірусні інфекції та застуду навіть під час епідемій грипу, а якщо і хворіють, то переносять це значно легше.

Подбайте про легені

ЩЕ один орган, якому слід приділяти особливу увагу холодної пори року, а надто під час епідемії коронавірусу, — легені. Їх треба захищати не лише теплим одягом, а й «спеціальною» їжею — шматочком сала, невеликою кількістю вершкового масла. Жири дуже важливі для підтримки органів дихання, для належного газообміну.

Добре зарекомендував себе у профілактиці гострих респіраторно-вірусних інфекцій грудний фіточай. Він також допомагає пришвидшити одужання у разі вірусних і легеневих захворювань: бронхітів, трахеїтів, ларингітів. Лікарські рослини, що входять до його складу, сприяють пом’якшенню кашлю, розрідженню та відходженню мокротиння, усуненню запалення слизової оболонки дихальних шляхів, знімають спазми бронхів, усувають задишку, зміцнюють імунітет. Водночас фіточай відновлює функцію дихальної системи.

У якій формі — легкій чи важкій — ми хворітимемо на вірусні інфекції, залежить від імунітету, стану нервової системи і всіх органів. Тож вчасно подбайте про своє здоров’я.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове