Архів
П’ятниця,
18 грудня 2020 року

№ 97 (19845)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Допомагайте своєму організму

Підготувала
Лариса ПИЛИПЕНКО.

Євген Комаровський — один із найвідоміших лікарів України. Педіатр за спеціальністю, він багато років опікується медпросвітництвом, розвінчуючи живучі міфи і забобони не тільки щодо догляду за дітьми, а й здоров’я загалом. Із активізацією коронавірусу постала потреба підтримати співвітчизників достовірною інформацією. Саме цим Євген Комаровський і займається. Пропонуємо вашій увазі один із його чергових дописів.

МЕНЕ постійно запитують: «Чому не можна при коронавірусі приймати антибіотики, щоб запобігти запаленню легень?». Відповідаю: тому що антибіотики не лікують вірусної пневмонії. Ба більше: у цьому разі їх призначення збільшує ризик ускладнень.

Так, при бактеріальних інфекціях антибіотики помічні. Наприклад, скарлатина добре лікується пеніциліном. А от при таких вірусних інфекціях, як кір, краснуха, вітряна віспа, свинка, лікарі антибіотики не призначають. Але люди від цих недуг одужують! І більшість РВІ минають без антибіотиків, і грип лікують без них.

Багато людей нарешті це усвідомили. А втім, тепер вони запитують: «Якщо антибіотики не діють на вірусну пневмонію, як же її лікувати?». Імунітетом! Противірусних препаратів взагалі дуже мало. Один-два діють на вірус грипу, стільки ж — на вірус герпесу. Є медикаменти, які борються із вірусом імунодефіциту людини, справляють негативний вплив на вірус гепатиту С. Але проти більшості вірусних інфекцій, зокрема й пневмоній, препарати досі не винайдені. І ліків, здатних пригнічувати розмноження коронавірусу, теж не існує. Деякі продемонстрували вкрай помірний ефект. Наприклад, дуже дорогий ремдесівір, що у всіх на слуху. Від нього дедалі більше відмовляються.

На жаль, багато співвітчизників переконані в тому, що якщо не існує антибіотика проти якоїсь інфекції, то організм із нею не впорається. Але ж людство прожило стільки століть та існує досі! Бо наша імунна система здатна самостійно, без будь-якої сторонньої допомоги, побороти абсолютну більшість і вірусів, і бактерій.

Людина від народження зустрічається з величезною їх кількістю. Чому діти постійно у шмарклях? Тому що їхні організми борються із новими для них інфекціями. Так гартується імунітет. А фуфломіціни, імуностимулятори, імуномодулятори, тонни всяких вітамінів тощо — все це не потрібно. Треба усвідомити: лікувати не синонім давати ліки. Це означає створити оптимальні умови, щоб допомогти організму самостійно впоратися. На жаль, сьогодні, якщо лікар дає настанови хворому, зокрема й на «корону»: «Пити, провітрювати, зволожувати, не змушувати себе жерти, якщо не хочеться, організм сам впорається з вірусами», то чимало людей обурюються. Мовляв: «А лікуватися як? Призначте хоч що-небудь!».

Припиніть нервувати, вимагати в лікаря призначень, ставити на собі експерименти за порадою знайомих та Інтернету. Заспокойтеся, одягніться тепліше, забезпечте температуру повітря +18-20 градусів, вологість 40-60%, часте провітрювання, постійне пиття, зволоження носових ходів сольовим розчином. За потреби лікар призначить препарати для розрідження крові, підтримки серцево-судинної системи. Але у більш ніж 80 відсотків організм впорається самотужки. Не заважайте йому, просто слідкуйте за самопочуттям. Стан різко погіршується — телефонуйте лікарю, починаєте задихатися — викликайте «швидку».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свята наближаються...
Читати
...Кошти віддаляються
Читати
Комусь не до гулянь
Читати
У чиїх руках місто?
Читати
Скільки і кому чекати «швидку»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове