Архів
П’ятниця,
18 грудня 2020 року

№ 97 (19845)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Ну й діла...

На гачку НАБУ — велика риба!

Макс РАШПІЛЬ.

В Україні ведеться розслідування діянь високого за статусом політика і тепер уже найвищого за рангом корупціонера за всю історію держави. Якщо іще тиждень тому про звинувачення на адресу Володимира Гройсмана (а мова саме про нього) говорили лише окремі журналісти навіть регіональних видань, то тепер факт обшуків у приміщеннях експрем’єра в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» підтвердив директор НАБУ Артем Ситник.

…ІСТОРІЯ ця набула розголосу на початку грудня. У ЗМІ потрапила ухвала Вищого антикорупційного суду про обшуки у справі скандального забудовника і екснардепа Максима Микитася.

Із ухвали випливає, що, за версією слідчих НАБУ, 2017 року Володимир Гройсман призначив довірену особу тодішнього нардепа Микитася керівником державної корпорації «Укрбуд». За які такі заслуги, питаєте?

Відповідь на це шукали і таки знайшли детективи НАБУ. Виявляється, працевлаштування на хлібну державну службу відбулося в обмін на хабар у вигляді недооціненої нерухомості.

Недооцінена нерухомість — це вам не якась там разова «капуста» в конверті, а цілих 2000 квадратних метрів приміщень у елітному київському житловому комплексі із символічною назвою «Аристократ».

Розкішні апартаменти збудував пан Микитась, а відійшли вони структурам Гройсмана за пів ціни — 75 мільйонів гривень. А реальна ціна цих приміщень понад 150 мільйонів.

Власне, факт обшуків, а також експертизи саме у цих приміщеннях і підтвердив Артем Ситник у своїх коментарях.

Загалом для НАБУ це найрезонансніша та найгучніша справа! Вона передусім із розряду тих, для яких Національне антикорупційне бюро і було створено, — розслідування корупції топ-посадовців.

Унікальність ситуації ще й у тому, що на руках у НАБУ є ключовий свідок — сам Максим Микитась! Пішов на угоду зі слідством, і, як то кажуть, почав здавати. Усіх!

Прикметно, що саме в бутність своєї людини на чолі «Укрбуду» пан Микитась отримував від різних міністерств підряди на сотні мільйонів, а то й мільярди гривень. І сьогодні він дає свідчення проти Гройсмана.

Відомий український журналіст, ексведучий програми «Право на владу» каналу «1+1» Сергій Іванов звернув увагу на зухвалість авторів цієї оборудки:

«Брати хабарі майном, залишати документальний слід, реєструвати майно на довірену особу, будучи при цьому прем‘єр-міністром держави, — це якісно новий рівень. Якщо я правильно зрозумів заяву Ситника по справі Гройсмана, то відразу після завершення експертизи щодо отриманої як хабар нерухомості НАБУ затримає експрем’єра. Після оприлюднення інформації про здирництво такого масштабу поховати цю справу, не поховавши при цьому себе, буде дуже проблематично», — написав він на своїй сторінці у соцмережах.

І кому цей «похорон» треба, як в Одесі кажуть?

Може, комусь і треба, тільки, зрозуміло, не НАБУ, за діяльністю якої не лише Київ чи Вінниця — уся Європа спостерігає.

Спочатку інформація про розслідування НАБУ щодо ґешефту Гройсмана з’явилася в інтернет-ЗМІ, потім — у друкованій пресі. А телебачення, яке дивляться мільйони українців? Чому досі ця сенсаційна новина не може пробити собі дорогу на блакитний екран?

Ключ цієї розгадки не у Всевишнього за дверима. І вже навіть сільські дядьки знають, що пана Гройсмана у його діяннях підтримує чинна влада і чинні олігархи. Це вони володарюють ключовими телеканалами і показують народу те, що їм вигідно.

А вигідно їм, аби «фейс» саме пана Гройсмана денно і нощно знову світився на екранах телеящиків. Навіщо? І це не такий уже великий секрет. Хіба ж не телемагнати планували (принаймні донедавна) зробити Володимира Борисовича знову прем’єр-міністром? Про це давно поговорюють у політичних колах.

А тут цей Микитасів «Аристократ»…

Сам Гройсман публічно все заперечує у дусі «не знаю», «не чув», «не брав»…

А якої ж іще заспіває наш герой після коментарів керівництва НАБУ?

…Новітня історія України знає все, зокрема — у розвиненій галузі вітчизняної корупції. Раніше ціла низка близьких соратників пана Гройсмана потрапила у корупційні скандали. Мова, зокрема, про колишнього голову Державної фіскальної служби Мирослава Продана, щодо якого є справа про незаконне збагачення на 86 мільйонів і який обачно втік за кордон.

Саме на те, що Гройсман покривав Продана, свого часу вказував ексміністр фінансів Олександр Данилюк як на причину своєї відставки. Цього разу обвинувачення стосуються вже самого пана Гройсмана, і вони підкріплюються як доказами, так і наявністю ключового свідка.

Суспільство із нетерпінням чекає на брифінг НАБУ у справі, яка здійняла бучу на всю Європу. Та вже зараз очевидно: безсердечний «Аристократ» безжалісно підірвав прем’єрські амбіції пана Гройсмана, а його заповітні мрії повернутися у владу згоріли, як горять телевізори від короткого замикання. І тут уже все одно, кому належать телеканали.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свята наближаються...
Читати
...Кошти віддаляються
Читати
Комусь не до гулянь
Читати
У чиїх руках місто?
Читати
Скільки і кому чекати «швидку»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове