Архів
П’ятниця,
18 грудня 2020 року

№ 97 (19845)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Урожай-2020

«Цифір» від лукавого

Василь ПІДДУБНЯК.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко озвучив результати осінньої збиральної та посівної кампаній. Про це повідомила пресслужба відомства.

УКРАЇНСЬКІ сільгоспвиробники вже завершили проведення осінніх польових робіт — збиральної кампанії та сівби озимих культур під урожай 2021 року. За оперативними даними областей, станом на 14 грудня зібрано 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур із площі 24,1 млн га. Зокрема, зернових і зернобобових культур намолочено 65,4 млн тонн із площі 15,3 млн га.

У розрізі культур зібрано:

пшениці — 25,1 млн тонн із площі  6,6 млн га;

ячменю — 7,8 млн тонн (2,4 млн га);

гороху — 516,2 тис. тонн (237,7 тис. га);

кукурудзи — 29,8 млн тонн (5,3 млн га);

гречки — 106,5 тис. тонн (78,5 тис. га);

проса — 244 тис. тонн (150,4 тис. га);

цукрових буряків — 9,2 млн тонн  (216 тис. га);

соняшнику — 13,1 млн тонн (6,4 млн га);

сої — 2,8 млн тонн (1,3 млн га);

ріпаку — 2,6 млн тонн із площі 1,1 млн га.

Щодо результатів осінньої посівної кампанії, то українські аграрії провели сівбу озимих культур на площі 8,07 млн га. Зокрема, посіяно:

пшениці — 6,1 млн га;

ячменю — 954,7 тис. га;

жита — 125,2 тис. га;

ріпаку — 881,1 тис. га.

Коментуючи названі показники, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко зауважив: «2020 рік став справді турбулентним для України як у контексті економічної ситуації і обмежень, пов’язаних із COVID-19, так і у зв’язку з нетиповими погодними умовами. Традиційно виробництво сільгосппродукції в Україні є профіцитним (тобто доходи перевищують витрати. — В. П.). Цьогорічний валовий збір зерна становив 65,4 млн тонн, що втричі більше за потреби внутрішнього ринку, а також дає змогу зберігати провідні позиції за експортом сільгосппродукції».

Міністр Петрашко також додав, що наразі Україна постачила на зовнішні ринки 12,2 млн тонн пшениці, що відповідає запланованій динаміці в рамках укладеного Меморандуму з учасниками зернового ринку. Перехідні залишки пшениці 2020/21 МР очікуються на рівні 1,5 млн тонн, які поступово поповнюватимуться урожаєм нового сезону.

Словом, умовна житниця Європи зустрічає новий рік із коморами, повними збіжжя, і теками, розбухлими від справних цифр, як той казав.

Одначе і у цієї медалі є дві сторони. Про одну йшлося вище. Про другу — нижче.

Напевне, варто згадати про те, що Мінекономіки двічі знижувало прогноз зі збору врожаю і у підсумку зійшлось на тому, що Україна може зібрати 2020 року не 68 млн тонн зернових, а приблизно 65 млн.

Міністерські оракули майже влучили в «яблучко»!

Проте чи доречно цьому радіти? Напевне ж, ні. Хоча б тому, що торік український коровай був важчий майже на 10 мільйонів тонн. Сумний «рекорд» останнього триріччя… І чи тільки погода в цьому винна? Якщо вона, то як бути далі.

Вихід підказує світовий досвід.

Нині у світі зрошується близько 270-300 млн га, з них поливні землі забезпечують 40% світового виробництва продовольства, займаючи лише 18% площі сільгоспугідь.

А в Україні?

В Україні площа наявних зрошуваних земель, за даними Державного агентства водних ресурсів, близько 2,17 млн га, з яких власне зрошується лише чверть — 505 тис. га. Сумно…

Доктор економічних наук Житомирського національного агроекологічного університету Віталій Данкевич звертає увагу на те, що у світі площа зрошуваних земель щорічно збільшується на 1%, а в Україні за два десятиліття вона зменшилася на 70%. Про це пише «Економічна правда».

Іншими словами, ще наприкінці минулого століття Південь України (а він цього року постраждав найбільше) називали регіоном продовольчої безпеки нашої держави, а нині «зусиллями» і неспроможністю влади йому повернуто «титул» зони ризикованого землеробства. І ця зона, якщо зважити на темпи глобального потепління, незабаром дійде не лише до Вінниці, а й до вулиці Банкової.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свята наближаються...
Читати
...Кошти віддаляються
Читати
Комусь не до гулянь
Читати
У чиїх руках місто?
Читати
Скільки і кому чекати «швидку»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове