Архів
П’ятниця,
18 грудня 2020 року

№ 97 (19845)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала

 Олена КОЩЕНКО.

Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Коли з’явилися в обігу перші українські банкноти?

Це сталось за часів національно-визвольних змагань 1917-1920 років, коли утверджувалась Українська держава.

…22 грудня 1917 року Центральна Рада (революційний парламент України) ухвалила закон про перетворення Київської контори держбанку Росії на Український держбанк. Його першим директором став Михайло Кривецький. Саме він підписав першу банкноту Української Народної Республіки — державний кредитний білет вартістю 100 карбованців, який надійшов у обіг 18 січня 1918 року.

Дизайн купюри розробив видатний український художник-графік Георгій Нарбут. Він оздобив купюру орнаментами в стилі українського бароко XVII-XVIII століть. Тоді ж уперше на грошах з’явилося зображення тризуба (родового знака князя Володимира Великого), що неабияк посприяло його популяризації серед населення. Напис «100 карбованців» на купюрі був чотирма мовами: українською на аверсі та трьох найбільших національних меншин, які жили на території України (російською, польською та ідиш) — на звороті.

Впродовж 1917-1918 років були надруковані банкноти номіналом 10, 25, 50, 100, 250, 1000 карбованців. Що прикметно, за підробку українських грошей передбачалася кара: позбавлення громадянських прав і каторга.

Уже 1 березня 1918 року Центральна рада запровадила нову грошову одиницю — гривню. Було випущено грошові знаки 2, 5, 10, 100, 500, 1000 та 2000 гривень. Це надзвичайно красиві банкноти. Так, на купюрі номіналом 500 гривень, яку в народі прозвали «горпинкою», було зображення голови жінки — символ молодої держави Україна.

8 липня 1918 року за гетьманату Павла Скоропадського в обіг була випущена ще й паперова «монета». Це були шаги у вигляді листів марок номіналом 10, 20, 30, 40 та 50. Оскільки видрукувано їх було ще за часів УНР, на марках зберігся напис «Українська Народна Республіка». В одній гривні було 100 шагів.

За різних часів українські паперові гроші друкували в Києві, Одесі, Івано-Франківську (тоді Станіслав), Кам’янці-Подільському, а також у Варшаві та Берліні. У деяких містах навіть випускали власні гроші, оскільки не вистачало дрібних знаків.

До речі, 1919-го Директорія оголосила про зміцнення золотого вмісту української валюти. Для цього почали збирати усе наявне золото і срібло для випуску металевих монет, а також було оголошено переплавку всіх мідних пам’ятників російським царям на дрібну монету. На золотих гривнях планувалось розмістити бюст Тараса Шевченка, а на срібних — будинок Центральної Ради. Але розпочати випуск цих монет так і не вдалось через більшовицький наступ. Наприкінці 1920-го більшовики фактично вже захопили Україну, де з 1921-го почали ходити радянські гроші…

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається як по горизонталі, так і по вертикалі.

1. Членистонога тварина, що живиться дрібними комахами, вловлюючи їх у виткану нею самою павутину.

2. Багаторічна тропічна й субтропічна трав’яниста рослина з грубим м’ясистим великим листям, із якого виробляють волокно.

3. Велика хижа південна ящірка.

4. Зосередження зору або думки на чомусь.

5. Наповнене водою штучне річище для судноплавного сполучення між водоймищами, зрошування ґрунтів, осушування боліт, відводу або стоку води.

 

Загадка

Чорний Iван увібрався у дерев’яний жупан: де носом проведе, там слід прокладе.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове