Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

I словом, і ділом

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Уряд Данії повідомив, що країна повністю відмовляється від геологічної розвідки нафти і газу в Північному морі. А до 2050-го усі 55 платформ із видобування вуглеводних мінералів будуть закриті.

ЩЕ ДЕСЯТИЛІТТЯ тому важко було уявити, що якась країна добровільно відмовиться від такого потужного джерела доходів. А Данії є що втрачати! Ця країна — лідер із видобування нафти серед країн ЄС. Більше в Європі видобувають тільки Норвегія і Велика Британія, але вони не є членами Євросоюзу. Загалом Данія використовує 20 нафтогазових родовищ, із 1970-х років країна, експортуючи вуглеводи, заробила мільярди доларів. Великі доходи забезпечували високий рівень життя, данці — одні з найзаможніших і соціально захищених європейців.

Водночас у країні сформувався потужний рух за збереження довкілля, зокрема, за заборону усіх видів діяльності, які призводять до кліматичних змін. А видобування нафти й газу є одним із них.

Та попри потужне лобі нафтогазових корпорацій данці стояли на своєму. Протягом останніх кількох років на загальних виборах перемагали партії, котрі на перше місце у своїх програмах ставили саме екологічні проблеми. Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен навіть назвала виборчу кампанію, завдяки якій нинішній уряд прийшов до влади, «першими кліматичними виборами».

У країнах із розвиненою демократією український варіант «пообіцяти не означає оженитися» не проходить. Тож переможці останніх загальнонаціональних «кліматичних» перегонів оголосили без перебільшення історичне рішення. «Ми ставимо фінальну крапку ері корисних копалин. Хоча свідомі того, що наша відмова від видобування матиме наслідки в економіці і країни, і всього світу, — наголосив міністр із проблем клімату і енергетики Дан Йоргенсен. — Але ми позиціонуємо себе світовим лідером у боротьбі із кліматичними змінами, а відтак і за майбутнє нашої планети. Тому, якщо хочемо, щоб нам вірили, маємо першими зробити такий крок».

Данський уряд не приховує, що одним із поштовхів ухвалення цього рішення саме зараз став і економічний фактор. Через зниження цін на нафту прибутки зменшились, як і зацікавленість інвесторів до розробки нових родовищ. Тож настав час спрямувати всі зусилля на розвиток альтернативних джерел енергії, передовсім вітроенергетики. Завдяки цьому планується створити нові робочі місця, адже через згортання видобування нафти втратять роботу тисячі людей.

Поки що решта країн — видобувників вуглеводних мінералів на заяву данського уряду відреагували хіба що обіцянками докладати більше зусиль у боротьбі з кліматичними змінами. А більшість взагалі залишила її поза увагою. Навряд чи хтось із них найближчим часом наважиться на такий крок ще й в умовах економічного спаду через пандемію. Та й важко уявити, що, наприклад, Росія, яку часто називають «світовою бензоколонкою», взагалі коли-небудь розглядатиме таку можливість.

Щоправда, вчені-кліматологи констатують, що навіть попри прагнення деяких держав скоротити викиди парникових газів процес глобального потепління навряд чи вдасться зупинити, а тим більше завернути назад.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удар по фермерству
Читати
Комісія винесла вердикт
Читати
Вакцина буде. Але не для всіх
Читати
Готується закон про зброю
Читати
Ожеледиця наробила лиха
Читати
Відреставрували архітектурну перлину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове