Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Переоформлення паю

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Померла моя дружина. Будинок, у якому ми з нею проживали останні 40 років, залишається у моїй власності навіть без переоформлення. А ось земельний пай, який належав їй, орендарі вимагають переоформити. Як це зробити, і наскільки доступна вартість цієї процедури?» — цікавиться Микола Олександрович Б. із Кіровоградської області.

ОДНІЄЮ з підстав набуття родичами померлого права власності, зокрема, на землю, є спадкування. Щоб отримати земельну ділянку чи земельний пай у спадок, спадкоємцям необхідно протягом шести місяців із дня відкриття спадщини звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини особисто із заявою про її прийняття або ж до посадової особи органу місцевого самоврядування, якщо земельний пай розташований у сільській місцевості.

Так, при зверненні спадкоємця із заявою для прийняття спадщини, в т. ч. на земельну ділянку, нотаріус з’ясовує: відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, родинних та інших відносин, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження.

Відповідно до постанови КМУ «Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай)» від 12.10.1995 року №801, документом, що підтверджує право на пай та його виділення в натурі, є сертифікат, який при вступі у спадщину серед іншого надається спадкоємцем нотаріусу.

У разі, коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку проведено без видачі документа, що посвідчує таке право або у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього.

Існують випадки, коли спадкодавець не встиг оформити відповідний державний акт або свідоцтво про право власності. У такому разі (та й інших спірних питань, які виникають при прийнятті у спадщину) спадкоємцеві необхідно звернутись до суду із позовом про визнання права власності в порядку спадкування.

Після закінчення шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця необхідно звернутись до нотаріуса (або посадової особи органу місцевого самоврядування), якому було подано заяву про прийняття спадщини. Нотаріус зобов’язаний зареєструвати право власності спадкоємця у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та видати свідоцтво про право на спадщину як повноправному власнику успадкованої земельної ділянки.

Застерігаємо: спадкоємці, які не заявили про своє бажання вступити у спадщину у шестимісячний строк, вважаються такими, що відмовилися від неї.

До вартості оформлення спадщини входять:

· вартість проведення оцінки (при необхідності);

· вартість нотаріальних послуг: державне мито; вартість витягів із реєстрів; вартість бланків нотаріальних документів; вартість копій документів, які вимагають нотаріального завірення; додаткові послуги державного або приватного нотаріуса;

· податок із доходів спадкоємця за отримане у спадок майно в розмірі 5% оціночної вартості спадщини (при спадкуванні спадкоємцями 3-5 черг);

· вартість державної реєстрації права власності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удар по фермерству
Читати
Комісія винесла вердикт
Читати
Вакцина буде. Але не для всіх
Читати
Готується закон про зброю
Читати
Ожеледиця наробила лиха
Читати
Відреставрували архітектурну перлину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове