Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Цукристі в мінусі

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЧЕРЕЗ несприятливі погодні умови в останні роки врожайність цукрових буряків значно зменшилася. Загалом вирощувати їх сільгоспвиробникам стає невигідно. «Торік ми відвели 16 га під буряки, — розповідає фермер із Горохівського району Волині Михайло Стецюк. — Зібрали близько 1,5 тисячі тонн у фізичній вазі. Цього року з 23 га отримали 1,2 тисячі тонн. Погода була вкрай несприятливою для росту солодких коренів».

Цукрові заводи, які ще залишились у країні, мають проблеми браку сировини через неврожай. Тож прогнозується, що вони вироблять солодкого продукту на 30-40% менше, ніж торік.

 Не масло і не сир

АНТИМОНОПОЛЬНИЙ комітет України оштрафував шістьох виробників набілу загалом на 112 млн грн. Під санкції потрапили два молокозаводи на Хмельниччині — Старокостянтинівський та Деражнянський, два на Дніпропетровщині — ТОВ «Вівальді Д» і ТОВ «Інтер-мол», а також ТОВ «ОМПК «Славія» із Сумщини і ТОВ «Іва-арт» з Івано-Франківщини.

Перевіркою виявлено, що підприємства виготовляли суміші з рослинними оліями, а називали це натуральними маслом та твердим сиром. Як зазначили в АМКУ, такі «не масло» і «не сир», окрім магазинів та ринків, могли потрапляти у школи, дитсадки, інтернати, лікарні, пансіонати та університети. Водночас така продукція могла навіть становити загрозу для здоров’я людей. В АМКУ також наголосили, що деякі із зазначених виробників вдаються до виготовлення недоброякісної продукції не вперше.

Є попит — ціни ростуть

АНАЛІТИКИ споживчого ринку констатують: купівельні звички українців змінилися. Все більше співвітчизників відмовляються від купівлі продуктів «на всю зиму про запас». Навіть попри карантин восени ажіотажу на ринку овочів не спостерігалося. За словами директора найбільшого в країні продуктового оптового ринку «Шувар» Івана Федишина, це дало змогу пережити непростий осінній період без різкого стрибка цін. Що своєю чергою ще більше спонукало українців робити обдумані та заплановані покупки, зокрема овочів, з урахуванням можливостей для їх зберігання.

Лідером за обсягами продажів традиційно залишається картопля. У листопаді вона навіть коштувала на 15% дешевше, ніж торік. У грудні ціни на бульбу поповзли вгору, але це закономірне сезонне коливання перед новорічним святами. «Дефіциту на ринку продовольства нема, — запевняє Іван Федишин. — А підвищення попиту лише провокує зростання цін. У результаті замість економії у людей тільки зайві витрати з сімейного бюджету».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удар по фермерству
Читати
Комісія винесла вердикт
Читати
Вакцина буде. Але не для всіх
Читати
Готується закон про зброю
Читати
Ожеледиця наробила лиха
Читати
Відреставрували архітектурну перлину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове