Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Чорне «кіно» втраченого глузду

Микола ЯСЕНЬ.

м. Дніпро.

Створюється враження, наче на Дніпропетровщині оголошено місячник підліткового бандитизму і вандалізму.
Поодинокого і гуртового.

ПОЧАЛОСЯ з того, що хулігани, в середньому 14-річного віку, на залізничному перегоні з обласного центру до Кам’янського «обстріляли» гранітними уламками приміську електричку. «Вогонь» був настільки щільним, що поцілили не в одне вікно, а пасажирів усе одно що примусили підкоритися команді «Лягай!». На щастя, ніхто з них не постраждав, чого не скажеш про скло у вагонних вікнах і одну з провідниць, яка дістала легкі поранення від розбитого скла, коли спробувала визирнути і роздивитись, хто ж це атакував потяг. За день чи два після цього аналогічний набіг неповнолітні розбійники вчинили на маршрутку, що курсувала з Дніпра у села Солонянського району. Мікроавтобус також дуже пошкодило камінням, а вибите скло гострою «шрапнеллю» обсипало і поранило пасажирів.

Зрозуміло, що не від великого розуму і вимогливого виховання так розважалися високорослі лобуряки. Але це один бік справи. Інший полягає в тому, що підлітки влаштовували «баталії», аби зняти їх на камери мобільних телефонів і «відіки-кліпи» запускати у соціальні мережі. Нехай народ дивиться і тішиться, які ж бо вони хвацькі герої. Наче тільки для показу подібних «бойовиків» Інтернет і вигадано.

Ще факт: такі ж розбишаки, яких радше можна назвати бандитами, в обласному центрі мало не пустили «під укіс» трамвай №9, коли він рухався міським приватним сектором у бік Старомостової площі. За командою «Плі!» пустоголового здоровила таке груддя полетіло, що лиш тримайся, як висловився заступник директора з експлуатації і перевезень КП «Дніпровський електротранспорт» Володимир Сусленков. А у вагонах перебувало майже три десятки пасажирів. Люди страху натерпілися, а вікон було побито аж на 30 тисяч гривень. Кадри «відеорепортажу» багатьом нагадали потім погоню невловимих месників. Тільки й того, що без музики. Зате під крики переляканих містян. «Клас», одним словом!

І вже зовсім не бачений погром зняла на телефони зграя таких же відірвиголів, як назвав їх начальник тролейбусного парку в Дніпрі Олег Кононов. Набралося їх мінімум восьмеро. Зібрались у вихідний день на проспекті Богдана Хмельницького і, не знайшовши, чим іншим зайнятися, через паркани проникли у тролейбусне депо №2 і потрощили там чотири машини. Компанія ця так розбушувалась і ввійшла в азарт чи й екстаз, що діяла, не боячись кари. Бо насамкінець влаштувала фотосесію «лицарів»-переможців та селфі, увіковічуючи себе, коханих, на тлі побитих тролейбусів. Не злякавшись потім виставити «геройські» портрети в Інтернеті. Чим допомогли поліції швидко знайти і затримати перших чотирьох, по суті, злочинців. Обличчя яких тепер перекосив не сміх, а переляк. Особливо коли не лише негідники, а й їхні батьки дізналися про дві «несподівані» для них речі. Перша: порушено кримінальне провадження за ч. 2-ю ст. 296-ї — злісне хуліганство. І друга — доведеться відшкодувати майже мільйон гривень на ремонт понівечених тролейбусів.

На превеликий жаль, неповнолітні «фантомаси» не обмежуються бойовими «кінострічками», пов’язаними з «переслідуванням» транспортних засобів — тобто рухомих мішеней, як вони висловлюються. Днями у Дніпрі на вулиці Батумській, 36, ватага до безтями запаморочених хлопців віком 12-14 років з вигуками «Ура!» і високо піднятими над головами палицями налетіла на під’їзд багатоповерхового житлового будинку і трощила в ньому все підряд. «Зйомку» вели не задіяні в погромі «оператори», котрі, коли їх розшукала поліція, як запевняють мешканці під’їзду, мерщій знищили відеозаписи, аби сховати кінці вандалізму і не нести відповідальності. Адже і тут навіч кримінальне правопорушення.

Промовистий та кричущий випадок стався і у Бердянську на Запоріжжі. Тамтешнім підліткам захотілося «драйву», тож вирішили зробити «круте» відео, щоб набрати в мережах достобіса «лайків». Зібрались утрьох за місцем мешкання одного з них, і, коли нікого з дорослих не було вдома, двоє облили спиртом та підпалили свого товариша, який добровільно зголосився на роль «героя». Весь процес знімали на телефон. Пізніше правоохоронцям підлітки пояснять, що сподівалися лише на вогонь, без опіків. Але все пішло не так і, злякавшись скоєного, друзі відвели хлопчину додому. Карету «Швидкої допомоги» викликала вже мати хлопця. Крута забава перетворилася на біду: підліток з тілесними ушкодженнями у вигляді термічного опіку 2-го ступеня 30 відсотків тіла потрапив до реанімаційного відділення Бердянської дитячої міської лікарні.

Що вже казати про розбій мало не здичавілих підлітків на вулицях, у скверах та парках! Знову-таки у Дніпрі мав місце випадок: юні вандали спаплюжили відкритий лише кілька місяців тому в оновленому вигляді пам’ятний комплекс Меморіального парку ім. Писаржевського. Тут десятками і сотнями хоронили розстріляних сталінським режимом та померлих у роки великого голоду. Побачивши недавно в Інтернеті, як сплюндрували песиголовці оновлену пам’ятну композицію, директорка тутешнього музею опору Голодомору Лілія Богачева написала на своєму сайті: «Хвилюючись, підходжу до меморіалу і починаю думати гірку думу: що має статися з мізками підростаючого зараз покоління, аби воно перестало знищувати не лише себе, а й усе навкруги?»

Справді запитання, на яке необхідно шукати і знайти відповідь. Як на мене, то щось сталося насамперед із дорослими, з нашою державою загалом. Дивлячись на те, що відбувається навколо, створюється враження, що нищимо не тільки себе, а й усе сокровенне, дороге для сучасного покоління і нащадків, — природу, культуру, мову, духовність. Принаймні вони мають бути святими для нас. Такі поняття, як доброчесність, сумління, порядність, майже викорінені, й ніхто особливо не переймається цим. То чи не мстять нам спадкоємці, самі не розуміючи цього, за погублені моральні й духовні цінності та скарби?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удар по фермерству
Читати
Комісія винесла вердикт
Читати
Вакцина буде. Але не для всіх
Читати
Готується закон про зброю
Читати
Ожеледиця наробила лиха
Читати
Відреставрували архітектурну перлину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове