Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що таке хелатні добрива?

У РЕКОМЕНДАЦІЯХ із вирощування тих чи інших культур часто йдеться про застосування добрив у хелатній формі. Чим вони відрізняються від звичних для нас мінеральних? Чому вони ефективніші? Адже в деяких випадках звичайні добрива не «працюють», а хелати успішно діють.

Хелатні мікроелементи — це сучасні технологічні добрива. Вони широко застосовуються у професійних теплицях і на полях, у всіх технологіях поливу й обприскування рослин.

Хелатною формою мікроелементів називають поєднання металів (Fe, Zn, Cu, Mn та ін.) з кислотою органічного походження. Вони можуть бути як штучно синтезовані, так і природного походження (амінокислоти), отримані методом екстракції з органічної сировини.

Звичайні мікроелементи, які широко використовуються у сільському господарстві, — це мінеральні солі, утворені азотною, частіше сірчаною кислотою. Наприклад, залізо сірчанокисле (залізний купорос), мідь сірчанокисла (мідний купорос) — солі сірчаної кислоти.

На перебіг хімічних реакцій у ґрунті найважливіше впливає його кислотність — рН. Ефективність добрив прямо залежить від цього показника.

Найкращий діапазон засвоєння елементів живлення — при кислотності від 6,5 до 7,5. Це стосується і ґрунту (ґрунтового розчину), і води (поливального розчину). При зменшенні чи збільшенні показника рН в обидві сторони дія макро- і мікроелементів слабшає або зовсім зникає.

Скажімо, на карбонатних ґрунтах з рН від 7,5 до 8,5 засвоєння фосфору і бору рослинами не відбувається, позаяк вони утворюють нові не розчинні в ґрунті сполуки і стають недоступними. І незважаючи на те що кожного року в такий ґрунт будуть вносити фосфоровмісні добрива (суперфосфат, амофос, азофоска) і хімічний аналіз ґрунту може показати багаторазове перевищення допустимих норм фосфору, рослини відчувають брак цього елемента.

Кислі ґрунти треба вапнувати, а карбонатні (лужні) окислювати і намагатися доводити рН до рівня 6,5-7,5.

На практиці в умовах саду-городу це не завжди можна реалізувати. Але доцільно підібрати добрива, які «працюють» у більш жорстких умовах.

З макроелементами проблема розв’язується шляхом застосування гранульованих органо-мінеральних добрив. Органічна оболонка гранули не дає активно взаємодіяти ґрунтовому середовищу і елементам усередині гранули, зберігаючи живлення для рослин у будь-яких умовах.

Для засвоєння мікроелементів був знайдений вихід у застосуванні хелатних сполук, які стійкі в широкому діапазоні рН і забезпечують рослини необхідними металами. Так, хелат заліза ДТПА засвоюється рослинами в діапазоні рН 2,0-9,0, хелат цинку ЕДТА — рН 2,0-11,0, хелат міді ЕДТА — рН 4,0-11,5, хелат марганцю ЕДТА — рН 3,0-11,0.

Версія для друку          До списку статтей

ДБАЙЛИВІ господарі не лише для себе вирощують зелень на підвіконні зимної пори, а й свійську живність забезпечують вітамінним кормом. Не вірите, що це вигідно? А ми стверджуємо — так, тільки пророщувати зерно треба вміючи. А як саме, розповімо в наступному куточку.

Можливо, ви скористалися нашими нещодавніми порадами і позбулися бодай частини непотребу, що захаращує хату. Переходимо до «гігієнічних» процедур задля наведення блиску в помешканнях. Але, люди добрі, не лийте безконтрольно засоби для миття і чищення в раковину та миску з посудом. Доводилось бачити і таке глупство: молода сільська хазяєчка полоще, тобто промиває начисто, чашки і тарілки в тазику з мийною рідиною. Не губіть своє здоров’я і довкілля, адже, крім безпосередньої шкоди організму, буде і віддалена, бо все це йде в землю поблизу ваших джерел питної води. Існують чудові замінники дорогій побутовій хімії.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове