Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Цікаві факти про природний газ

ПРИРОДНИЙ газ ось уже приблизно пів століття є звичним елементом життя величезного числа людей. Він допомагає готувати і розігрівати їжу, опалювати будинки (як централізовано, так і з допомогою індивідуальних котлів), служить сировиною для багатьох видів продукції хімічної промисловості.

А що ми знаємо про суміш газоподібних вуглеводнів, що утворюється в земній корі?

Видобуток природного газу асоціюється з двадцятим століттям, коли простяглися величезні газопроводи, які (а також величезні кораблі-газовози) стали забирати «блакитне паливо» зі свердловин. Проте китайці ще в другому столітті нашої ери, без жодних технологічних досягнень, добували природний газ.

Як не дивно, ті старовинні свердловини були пробурені ними в пошуках родовищ харчової солі (точніше, підземних рідких розсолів). Замість металевих бурів використовувалися бамбукові стебла, на кінці зв’язок яких розміщували залізні свердла. Розчин викачували назовні з допомогою шкіряних клапанів (на манер ковальських міхів). Природний газ потрапив до тих труб випадково. Однак спритні буровики знайшли і йому застосування. Спершу газ просто спалювали на місці, щоб він випаровував воду з соляного розчину. Надалі китайці опанували вміння транспортувати газ тими ж трубами в оселі.

Якщо ж говорити не про цілеспрямований видобуток, а про просте використання виходів газу із земної кори, то воно мало місце ще в першому столітті нашої ери у Стародавній Персії. Тамтешній цар розпорядився спорудити палацову кухню на тому місці, де газ просочувався назовні. Цей вчинок слід визнати розумним — цар чимало заощадив на дровах.

Цікаві факти про природний газ є і в нашу епоху. Так, коли на початку 1970-х років у Туркменії бурили розвідувальну свердловину, був знайдений заповнений газом резервуар, який відразу ж обрушився разом із вишкою. Газ підпалили… і він горить досі.

Всі знають, що природний газ не має запаху. Щоб можна було легше розпізнавати його, додають спеціальні пахучі речовини. В Україні для цієї мети використовують меркаптани, що мають аромат часнику. Американці пішли іншим шляхом. Вони скористалися нюхом грифів, які дуже добре чують етилмеркаптан (так називається речовина, що утворюється при гнитті м’яса). Обхідники, що помічають хижих птахів, які кружляють над магістральним газопроводом, відразу розуміють: десь поблизу стався витік природного газу.

Масштаби використання природного газу досить великі. Так, найбільший танкер для його перевезення втричі довший за футбольне поле, а загальна довжина всіх газопроводів тільки в РФ дорівнює двадцяти оборотам екватора.

Версія для друку          До списку статтей

ДБАЙЛИВІ господарі не лише для себе вирощують зелень на підвіконні зимної пори, а й свійську живність забезпечують вітамінним кормом. Не вірите, що це вигідно? А ми стверджуємо — так, тільки пророщувати зерно треба вміючи. А як саме, розповімо в наступному куточку.

Можливо, ви скористалися нашими нещодавніми порадами і позбулися бодай частини непотребу, що захаращує хату. Переходимо до «гігієнічних» процедур задля наведення блиску в помешканнях. Але, люди добрі, не лийте безконтрольно засоби для миття і чищення в раковину та миску з посудом. Доводилось бачити і таке глупство: молода сільська хазяєчка полоще, тобто промиває начисто, чашки і тарілки в тазику з мийною рідиною. Не губіть своє здоров’я і довкілля, адже, крім безпосередньої шкоди організму, буде і віддалена, бо все це йде в землю поблизу ваших джерел питної води. Існують чудові замінники дорогій побутовій хімії.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове