Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Тваринам холод небезпечний

ГОСПОДАРЮ, в якого є на обійсті свині, кури чи коні, слід пам’ятати, що холодної пори року обмороження може статися не лише за морозів, а й при плюсових температурах (1-5ОС). Переохолодження спіткає тварин, якщо вони перевтомлені після перегонів або внаслідок важкої роботи. Опірність організму знижується також після інфекційних захворювань чи інтоксикації. Не варто допускати, щоб тварини тривалий час перебували в нерухомому стані. Обмороження спричиняють туга пов’язка чи накладення джгута.

Отже, ушкодження тканин, викликане тривалим упливом низької температури, — це і є обмороження.

У корів такому ушкодженню найчастіше піддаються соски вимені, віночки копит, у коней — мошонка, у свиней — хвіст, вуха, у курей — гребені й сережки.

При обмороженнях розрізняють дореактивний (прихований) період, коли діє холод, і реактивний період, який розпочинається після зігрівання обморожених тканин.

У дореактивному періоді необхідно припинити вплив холоду, зігріти тварину, відновити крово- і лімфообіг, захистити від інфекції. Для цього тварину переводять у тепле приміщення. Застосовують масаж тіла або обмороженої частини зі спиртом, камфорним спиртом, горілкою, гасом. Найліпші результати отримують від застосування зігрівальних ванн. Для цього наливають воду температурою 18-20ОС і поступово, протягом пів години, підігрівають її до 38-40ОС, додаючи гарячу воду. Для великих тварин роблять місцеву ванну (скажімо, для ніг), а поросят поміщають у ємність із водою повністю. Доцільно у воду додати марганцівку.

Для відігрівання використовують грілки або лампу солюкс, пам’ятаючи, однак, при цьому, що вони не забезпечують рівномірного прогрівання.

Дають серцеві засоби. Всередину обережно заливають 30-процентний спирт. Хороші результати від внутрівенного введення розчину новокаїну.

Обмороження першого ступеня характеризується деяким ущільненням шкіри, зниженням шкірної чутливості і її похолоданням. Після відігрівання ураженої ділянки розвивається незначний набряк шкіри, болючість і застійна гіперемія (утруднений відтік венозної крові). Через кілька днів настає повне відновлення тканин і спостерігається лущення епідермісу.

При другому ступені обмороження після відігрівання розвивається дифузний набряк шкіри та підшкірної клітковини, що виходить за межі пошкодженої тканини. Патологічний процес триває два-три тижні.

Для третього ступеня обмороження притаманний некроз товщі шкіри внаслідок тривалої дії низьких температур. Шкіра безболісна, холодна, тверда. Після відігрівання швидко розвивається набряклість тканин. Встановити межі обмороження неможливо. Їх вдається уточнити лише через три-чотири тижні після розвитку демаркаційного валу. Шкіра стає темно-фіолетовою і навіть чорною. З перших днів розвивається вологий некроз шкіри, пізніше — волога гангрена глибоких тканин. Цей ступінь обмороження супроводжується явищами інтоксикації, розвивається інфекція. Загальний стан тварини пригнічений, відзначається висока температура тіла.

Обмороження четвертого ступеня захоплює не тільки шкіру, а й м’які тканини і навіть кістки. Обморожений орган стає твердим і навіть може відламуватися. Після відігрівання виникає дифузний набряк і розвивається волога гангрена.

Лікування в реактивний період визначається ступенем ураження.

При першому ступені обмороження шкіру змащують йод-гліцерином (20 мл спиртового розчину йоду і 60 мл гліцерину), спиртом, камфорним спиртом і накладають ватяну пов’язку. Застосовують спиртові та спирто-іхтіолові пов’язки. Показане ультрафіолетове опромінення.

При обмороженні другого ступеня уражені ділянки змазують п’ятивідсотковим спиртовим розчином йоду, двовідсотковим розчином брильянтової зелені на 70-відсотковому спирті, накладають спиртові та з мазями пов’язки. Призначають опромінення лампою солюкс, ультрафіолетовими променями.

При обмороженні третього і четвертого ступенів лікувальні заходи спрямовують на запобігання розвитку вологої гангрени, прискорення процесу відторгнення некротизованих тканин, на боротьбу з інтоксикацією та інфекцією. Застосовують антибіотики, мазі, спиртові розчини, порошки. Призначають новокаїнові блокади.

Версія для друку          До списку статтей

ДБАЙЛИВІ господарі не лише для себе вирощують зелень на підвіконні зимної пори, а й свійську живність забезпечують вітамінним кормом. Не вірите, що це вигідно? А ми стверджуємо — так, тільки пророщувати зерно треба вміючи. А як саме, розповімо в наступному куточку.

Можливо, ви скористалися нашими нещодавніми порадами і позбулися бодай частини непотребу, що захаращує хату. Переходимо до «гігієнічних» процедур задля наведення блиску в помешканнях. Але, люди добрі, не лийте безконтрольно засоби для миття і чищення в раковину та миску з посудом. Доводилось бачити і таке глупство: молода сільська хазяєчка полоще, тобто промиває начисто, чашки і тарілки в тазику з мийною рідиною. Не губіть своє здоров’я і довкілля, адже, крім безпосередньої шкоди організму, буде і віддалена, бо все це йде в землю поблизу ваших джерел питної води. Існують чудові замінники дорогій побутовій хімії.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове