Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Одержую пенсію за віком. Із 01.04.1983-го по 31.08.1984-го перебувала у відпустці для догляду дитини до досягнення нею трирічного віку. Чи мають цей період додатково оптимізувати (вилучити заробіток із підрахунку) і чи має бути враховано мінімальний розмір зарплати в цей період під час обчислення розміру заробітної плати, з якої визначено розмір пенсії?»

Лідія ОХОТА.

с. Бобине

Путивльського району

Сумської області.

 

ПОРЯДОК обчислення заробітної плати визначено статтею 40-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менш як 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

За вибором особи, що звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, вилучаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу з урахуванням будь-яких періодів незалежно від перерв, що входять до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24-ї цього Закону, і будь-якого періоду страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі становлять не більш як 10 відсотків тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі.

Додатково, за бажанням особи, може бути вилучено, зокрема, періоди догляду дитини до досягнення нею трирічного віку за період із 1 липня 2000-го до 1 січня 2005 року, а також періоди, коли особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до пунктів 7-9 і 14 статті 11-ї цього Закону. У всіх випадках, окрім випадку, передбаченого абзацом другим цієї частини, період, за який враховується зарплата, не може бути менший за 60 календарних місяців. Додаткове вилучення (оптимізація) періодів перебування у відпустці для догляду дитини, які мали місце до 01.07.2000, законодавством не передбачено.

Крім того, під час обчислення коефіцієнта зарплати (доходу) за періоди сплати страхових внесків за застрахованих осіб, зазначених у пунктах 7-9 і 14 статті 11-ї Закону, і за періоди, які долучаються до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24-ї цього Закону, враховується мінімальний розмір зарплати (стаття 40-ва Закону).

З огляду на те, що норми щодо сплати страхових внесків, зокрема за осіб, які здійснюють догляд дитини до трирічного віку, набули чинності з 1 січня 2005 року, зарплата в розмірі мінімальної враховується до періоду такого догляду починаючи з 1 січня 2005 року.

Підстав для додаткової оптимізації періоду з 01.04.1983-го по 31.08.1984-го і врахування мінімального розміру зарплати в цей період під час обчислення розміру вашої зарплати, з якої визначено розмір пенсії, немає.

 

«Я 25 років пропрацював лікарем у психіатричній лікарні. Цьогоріч виходжу на пенсію за віком. Чи маю я право на грошову допомогу?»

Микола ПОПАНДУК.

с. Байбузи

Черкаського району

Черкаської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 60-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», робота, зокрема, в психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу в подвійному розмірі.

Подвоєння застосовується до страхового стажу під час його обчислення за періоди роботи до 01.01.2004-го, а під час визначення права на пенсію за вислугу років ці норми застосовуються як до 01.01.2004-го, так і після цієї дати.

Однак, згідно з Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1191, страховий стаж на посадах, що дає право на грошову допомогу, зараховується в календарному обчисленні. Зокрема, чоловікам потрібно мати 35 років стажу, що дає право на грошову допомогу. Отже, права на таку допомогу ви не маєте.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове