Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Неіснуючі онлайн-компенсації

Олег ГРИГОРЕНКО.

Під час карантину в Україні активізувалися аферисти, які пропонують вигадані компенсації нібито від держави у зв’язку з пандемією. І за те, щоб отримати ці «виплати», просять сплатити комісію. Як не потрапити на їхній гачок?

ПРО НОВУ схему видурювання грошей у довірливих громадян днями повідомила служба безпеки Національного банку України. Шахраї пропонують компенсації, наприклад, на медичні послуги (комплексне медичне обстеження, приватну консультацію лікаря), або оплату послуг житлово-комунального господарства, або побутових товарів іноземного виробництва, або навіть за придбання в аптеці ліків, продуктів першої необхідності, одягу…

Спершу зловмисники надсилають власникам смартфонів смс-повідомлення. У ньому стисло повідомляється про те, що вже розпочалася виплата «онлайн-компенсацій від держави», на які має право кожний громадянин. А далі сказано, що подробиці ось за цим посиланням, наведеним нижче.

Як тільки власник мобільного телефона натисне на нього, щоб прочитати, система автоматично переадресовує його на шахрайський сервіс.

Далі на екрані з’являється інформація про чималий розмір компенсації, наприклад — 25 тисяч, 30 тисяч і навіть часом 50 тисяч гривень. Водночас уточнюється, що ці гроші готівкою (на руки) громадянам не видаються, бо держава їх може переказати лише на банківську картку. Тож, наголошується, і виплати можливі тільки за умови її наявності. Іще таке: щоб отримати «онлайн-компенсацію», треба сплатити комісію — «якихось там» 100-200 гривень. Їх просять переказати за вказаними реквізитами.

Гроші часом видаються людям незначними, а перспектива отримати у майбутньому чималу суму, яка стане такою потрібною підмогою для родини, — заманливою, тож вони погоджуються провести оплату. До того ж знають, що банки завжди беруть комісію за транзакцію.

Але, попереджають у Нацбанку, цією комісією справа не закінчиться. Бо як тільки довірлива людина, яка клюнула на гачок, справді перекаже за вказаними реквізитами нібито комісійні, шахраї одразу ж попросять її сплатити ще кошти за «формування рахунка держказначейства», верифікацію та за інші фальшиві послуги… Причому таке виманювання грошей триватиме доти, доки людина нарешті сама не збагне, що її ошукали, або ж у неї на картковому рахунку банально закінчаться гроші.

Правоохоронці радять українцям: у подібних ситуаціях (коли вам надходять несподівані повідомлення, нехай і з дуже приємною і бажаною для вас новиною) все ж вмикайте критичне мислення. Передовсім не варто квапитися й одразу ж братися виконувати вказівки невідомих «доброзичливців». Радше перед цим усе ж ретельно перевірити інформацію через надійні джерела. Не завадить і розпитати знайомих, чи чули ті про онлайн-компенсації. А щодо питань компенсації від держави, звичайно, передовсім слід звернутися за місцем проживання до профільної державної установи. Де-де, а там вам напевне скажуть, чи виплачуються насправді такі компенсації. І якщо так, то як це робиться.

У разі, якщо вже трапилася неприємна ситуація, варто звернутися до Кіберполіції за номером 0 800 505 170 або подати онлайн-заяву за посиланням cyberpolice.gov.ua.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове