Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Нова мапа області

Микола ЯСЕНЬ.

МОВА про нову адміністративно-географічну поки що інтерактивну мапу і навіть електронний Атлас територій. Створювати їх довелося через кардинальні зміни адміністративно-територіального устрою краю. Тепер тут не 22 райони, як було досі, а тільки сім, не 327 селищних і сільських рад, а 86 об’єднаних територіальних громад. Центрами районів стали сім міст — Кривий Ріг, Новомосковськ, Кам’янське, Нікополь, Павлоград, Синельникове і Дніпро. Останнє до того ж залишилося обласним центром. 14 інших міст регіону віднині перебувають у підпорядкуванні новоутворених районів. Із них територіально найбільший — Синельниківський, до складу якого входить 19 громад. А найчисельніший — Дніпровський, де мешкає ледь не мільйон 200 тисяч людей.

Вродило вдосталь

АГРАРНИКИ регіону доповіли, що намолотили понад 3,5 мільйона тонн зернових і зернобобових — найбільше за всю свою історію. Такий урожай — понад три мільйони — тут збирають уже восьмий рік поспіль. Цьогоріч зернові вирощували майже на двох мільйонах гектарів і зібрали ледь не два мільйони тонн озимого хліба та 361 тисячу тонн озимого і 410 тисяч тонн ярого ячменю. А ще — 16 тисяч тонн проса, понад три тисячі — сої, вісім тисяч — сорго і 580 тисяч тонн гречки. Одержали також пристойні врожаї кукурудзи і соняшнику: зерна першої загалом 720 тисяч, а другого — 1 мільйон тонн. А це означає, що область стовідсотково забезпечила себе продовольчим і фуражним зерном, а також насіннєвим матеріалом.

З Дніпра на Місяць через Америку

ДО КІНЦЯ року з космодрому військово-повітряної бази Ванденберг в американському штаті Каліфорнія тамтешня аерокосмічна компанія Firefly Aerospace здійснить перший запуск у навколоземний простір ракетоносія нового легкого класу «Alpha» («Альфа»). Сконструйований у відомому КБ «Південне» і збудований на заводі «Південмаш», він виведе на орбіту супутники глобального зв’язку. Співробітництво двох центрів ракетно-космічної техніки почалося рік тому, коли американська компанія відкрила у Дніпрі свій філіал. І ось маємо перший результат. Тим часом завершилися перемовини дніпровських ракетобудівників і щодо участі в реалізації програми із дослідження Місяця як потенційного полігона для освоєння в інтересах людства близького і далекого космосу. Взятися до неї готується зараз американська НАСА, а КБ «Південне» і «Південмаш» серед її співучасників.

Випуск продукції скоротився

ЛИШЕ у жовтні та листопаді порівняно з попередніми місяцями нинішнього року в регіоні зросли обсяги промислового виробництва. Однак цьогорічний загальний випуск індустріальної продукції порівняно з попереднім знизився до 84,1%. В аналогічному співвідношенні, на жаль, спрацювали підприємства провідних галузей — гірничовидобувної і переробної. Ще нижчі показники в активі металургів і машинобудівників, котрі на 20-28 відсотків скоротили випуск продукції. Не набагато ліпші досягнення на рахунку хіміків. Область, раніше традиційно високого промислового потенціалу, нині здає свої позиції.

Опановують мирні професії

ЦЬОГОРІЧ понад 300 воїнів-ветеранів АТО/ООС краю освоїли нові для себе спеціальності. Навчання відбулося за рахунок обласного бюджету, який витратив на ці цілі понад 2,5 мільйона гривень. Повертаючись із місць бойових дій, колишні воїни за власним бажанням можуть рік учитися в закладах професійно-технічної освіти.

Найбільше демобілізованих виявило бажання здобувати фах в автошколах. Здійснюється це Департаментом соціального захисту населення за програмою професійної адаптації тих, кому довелося воювати на Сході України. Крім водійських навичок, багато вчорашніх воїнів освоїли професії електрозварників, токарів і слюсарів, а в сільській місцевості на першому місці спеціальність механізатора.

Без контролю не поїдеш

НАЙШВИДШЕ у регіоні зношується і руйнується асфальт на вулицях Кривого Рогу. Особливо це стосується наскрізної автомагістралі, прокладеної із північних регіонів України до південних. Протяжність дороги понад 120 кілометрів, причому вона не оминає міських кварталів. Великовагові та великогабаритні вантажні автомашини, звичні для Кривбасу, дуже шкодять місту. Тому тут і почали облаштовувати обабіч залізорудного басейну перші в області пункти контролю за габаритно-ваговим вантажним автотранспортом. Нині на тих, хто перевищує допустимі норми, накладають стягнення від 8,5 тисячі до 34 тисяч гривень. Надалі вживатимуться рішучіші заходи — порушників не пускатимуть ні в місто, ні через нього. На пунктах контролю цілодобово чергуватимуть працівники Укртрансбезпеки та патрулі Національної поліції. А щоб не було затримок, монтується сучасне електронне обладнання, яке вимірюватиме вагу за секунди.

Сидіть удома!

МІСЬКА рада Павлограда узаконила рішення місцевих комісій із техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, суть якого звелася до скасування пільгового проїзду пенсіонерів у громадському пасажирському транспорті. Але водночас право на безоплатний проїзд втратили інваліди війни і праці, а також усі, хто ним користується.

Місцеві чиновники запевняють, що це тимчасова дія, мотиви якої навіть благородні: під час карантину літнім віком, хворим краще сидіти вдома. Щоб привчити їх до цього, скасували право безкоштовного проїзду. А втім, на думку більшості містян, це рішення із розряду гірше не вигадати. Хто дозволив відбирати у людей те, що їм заслужено надала держава?

Вірші від батька через 79 років

У МІСЬКИЙ музей Новомосковська надійшла неординарна звістка: під час будівельних робіт у Криму натрапили на пригорнутий окоп часів Другої світової війни, виявивши там останки чотирьох воїнів. Серед них і Петра Сергійовича Нажидаєва, котрий був призваний в армію із села Андріївка Новомосковського району.

Директор музею Костянтин Мешко з’ясував, що Петро Нажидаєв пішов на війну 21 червня 1941-го. Було йому тоді 26 років. Він працював учителем історії, писав вірші і гарно малював.

У селі Знаменівка розшукали 79-літню Нелю Петрівну Нажидаєву — доньку загиблого бійця. Вона ніколи не бачила батька, адже народилася після того, як він пішов на фронт. А мати не знала, як і де загинув її чоловік: у вересні 1941 року їй сповістили, що він пропав безвісти. Нелі Петрівні передали вірші та малюнки батька, які знайшли разом із ним в окопі-могилі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове