Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Хурма

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЇЇ називають їжею богів. І не дарма! Адже ця яскраво-сонячна осіння ягода не лише смачна, а й дуже корисна. Хурма насамперед справляє благотворний вплив на серцево-судинну систему. Вітаміни C і P, що є в її складі, зміцнюють стінки судин і нормалізують артеріальний тиск. А калій і фруктоза підтримують нормальну роботу міокарда.

Також хурма допомагає чистити судини та покращує кровообіг головного мозку. Багата на йод. Саме тому її вживання — це смачна та ефективна профілактика хвороб щитоподібної залози. Із цієї ж причини помаранчева ягода дуже корисна для тих, хто займається розумовою працею.

Завдяки вмісту калію та природних цукрів, вона є натуральним антидепресантом: допомагає розслабитися, зняти напруженість і швидко позбутися стресу. Тож замість аптечних заспокійливих краще з’їсти кілька плодів хурми. Це і смачніше, і значно безпечніше!

Кальцій та фосфор, які містяться в хурмі, — важливі мікроелементи, що відповідають за стан кісток, зубів, волосся та нігтів. Причому особливо ефективно вони працюють у тандемі.

Це найсолодший плід: глюкоза і фруктоза становлять чверть його маси. Двома-трьома плодами можна утамувати голод. Багато хто їсть навіть сушену хурму з чаєм замість цукерок чи цукру. Ця її властивість має дуже велике значення для хворих із вадами серця. Організм використовує цукор хурми для живлення серцевого м’яза. При цьому рівень глюкози у крові залишається незмінним.

Людям із хворим серцем корисно знати й те, що хурма містить багато калію. Тим, хто вживає сечогінні засоби, що виводять цей мікроелемент, часто доводиться додатково приймати препарати з солями калію. Але прийому зайвих ліків можна уникнути, ввівши замість них до раціону хурму, абрикоси та яблука.

Хурма також має сечогінну дію. Це найголовніша властивість, завдяки якій вона вважається майже лікарським засобом у кардіології. На курортах Кавказу, зокрема, у Цхалтубо, лікарі здавна рекомендували хворим із патологією серця і судин з’їдати по 2-3 плоди японської хурми на день. Ефект перевершував будь-які сподівання.

Іноді у хворих із серцево-судинною недостатністю розвивається тимчасове звикання до сечогінних препаратів, їх дія значно знижується. Тоді на допомогу може прийти хурма. Необхідно їсти 3-4 плоди на день, чергуючи їх із трьома 100-грамовими порціями гарячого молока. Результати такого лікування помітні уже на другий день, потрібно лише на цей час скоротити до мінімуму споживання інших продуктів. До речі, для лікування згодяться як свіжі, так і сушені плоди, ефект від цього не зміниться. За 4-5 днів ваш організм відпочине від сечогінних препаратів, і вони знову діятимуть ефективніше.

Хурма багата на магній. Вона значно знижує ймовірність утворення каменів. Крім того, допомагає вивести з організму солі натрію.

Це воістину джерело всього корисного і потрібного. Вона містить бета-каротин, вітаміни А, С, Р, Е і багата на залізо. Доведено: у людей, які їдять багато плодів і овочів, що містять бета-каротин, значно знижується ризик виникнення раку легень. Багато у ній і пектинів, які допомагають у процесі травлення. Присікатися, здається, ні до чого. Хіба що до в’язкого смаку хурми. Він буває таким завдяки дубильним речовинам, що входять до складу плоду. Тому купувати хурму треба за повної зрілості, коли вона вже м’яка — солодка і запашна. Родом вона із Китаю, але всі найкращі якості, якими володіє нині, отримала з Японії. Японські сорти завжди були найцінніші й найкорисніші.

Завдяки високій концентрації вітаміну С цей фрукт допомагає підвищити імунітет. В одній хурмі близько 80 відсотків щоденної потреби людини в аскорбіновій кислоті (вітамін С). Це природний антиоксидант, який стимулює імунну систему і збільшує виробництво лейкоцитів, які є основною лінією захисту організму від мікробних, вірусних і грибкових інфекцій, а також сторонніх тіл або токсинів.

Хурма багата на безліч вітамінів, надто А, бета-каротин, лютеїн, лікопен і криптоксантин. Ці речовини діють як антиоксиданти в організмі, зменшуючи окислювальний процес і запобігаючи ознакам передчасного старіння. Тож, якщо хочете захистити себе від появи зморщок, вікових плям, втрати шкірою еластичності і тонусу, слабкості м’язів і ряду інших станів, їжте хурму.

Присутній в яскравому плоді калій у поєднанні з іншими мікроелементами може діяти як судинорозширювальний засіб і знижувати кров’яний тиск. Вживаючи хурму, збільшуємо приплив крові до різних частин тіла. Низький кров’яний тиск також знижує навантаження на серцево-судинну систему і запобігає появі серцевих захворювань.

Хурма містить комплекс вітамінів В, таких, як піридоксин, фолієва кислота та тіамін, які прискорюють метаболічні процеси по всьому організму. До того ж цей фрукт може підвищити рівень енергії, збільшити м’язовий тонус і поліпшити травлення.

Поряд з антиоксидантними властивостями, які зменшують ризик розвитку раку, хурма допомагає відновити дефіцит вітаміну Е. Вона містить бетулінову кислоту, яка є доведеною протипухлинною сполукою. Це може зменшити шанси на розвиток новоутворень.

Як і іншими корисними продуктами, хурмою не слід захоплюватися. Не варто їсти більше двох фруктів на день. Крім того, ці плоди, як уже зазначалося, можуть значно знизити артеріальний тиск, тому гіпотонікам не радимо надміру їх уживати. З обережністю варто споживати й хворим на цукровий діабет і схильним до надмірної ваги, оскільки фрукт багатий на глюкозу і легкозасвоювані вуглеводи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове