Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Не дратуйте биця

Михайло ЛЕВЧУК.

НАБЛИЖАЄТЬСЯ 2021-й, Рік Бика. Може, принесе хоч якесь полегшення?

«Бицю, бицю, швидше йди, порятуй нас від біди!» — закликає «візитівка» в соцмережах. Щоб своїми рогами налякав вірус та карантин, і вони «полишили наш край».

А ще виглядають биця приятельки — Миньки, Лиски, Забави, Зірки, Волошки… Їх дедалі менше, на селі корова скоро стане дивовижею, переводиться потомство.

«Сьогодні ситуація в молочній галузі найкритичніша за всі роки незалежності України: кількість поголів’я корів опустилась до 1,7 мільйона. Навіть у післявоєнному 1946 році було 4,6 мільйона корів. У країні існує дефіцит молока, який сягає одного мільйона тонн», — констатує голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

Причина не в тому, що начебто бицьо зледачів — майже всі агрохолдинги відмовилися від тваринництва, бо рослинництво прибутковіше. На кожні 100 га землі, яку обробляють, утримують приблизно чотири корівки. І то не всі компанії. Наприклад, колишній агрохолдинг «Мрія» примудрився наростити свій земельний банк у кількох західних областях до майже 300 тисяч гектарів, при тому не обзавівся бодай однією корівчиною. Тепер більшу частину тих площ орендує компанія «Континентал Фармерз Груп» із Саудівської Аравії, проте не чути, що заморські інвестори у якомусь селі відновили знищену ферму.

Офіційна статистика свідчить: щороку в приватному секторі виробляється понад 7 мільйонів тонн молока. Проте експерти підправляють: таку кількість сукупно забезпечують не «двори», а всі категорії господарств. Молочне стадо змізерніло не лише чисельно — рекордисткам нізвідки узятися, адже племінна робота давно занапащена. Через брак власної сировини закриваються молокопереробні підприємства (три роки тому працювало 265, а нині трохи більш як 190), натомість стрімко зростає імпорт твердих сирів, вершкового масла, йогуртів. У Спілці молочних підприємств України стверджують, що коли перевести торішній завіз у сировину, то назбирається 500 тис. т. Цього року імпорт може досягти одного мільйона тонн, тобто становитиме третину загального обсягу продажів молочної продукції у країні. Словом, без збільшення стада корів — гаплик.

У структурі сировини, що над­ходить на переробку, 22% — з особистих господарств населення. Газета вже писала, як члени депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» запропонували запровадити стимули для розквіту «молоковіддачі» хлівів селян. Нагадаємо, що формулу успіху вони виклали у законопроєкті №4153, який, зокрема, передбачає «залучення до виготовлення молочної продукції» широкої верстви самогонників. Суть проста: виробляєш у своєму домогосподарстві тонну молока, маєш право виготовити і продати без оподаткування 150 літрів самогону. Щоправда, «пільги» поширюються лише на тих, хто утримує не менше двох корів. Головне, звичайно, щоб «простимульований» господар втримався на ногах, не потягнув за собою галузь.

Тверезіша, на наш погляд, пропозиція — заохочувати нарощування поголів’я тварин не «зеленим змієм», а виділенням землі для надійного забезпечення їх кормами, заборонити розорювати пасовища, які ще десь уціліли. І це має стати нормою закону. Як і те, що на 100 га сільськогосподарських угідь, які в обробітку, має припадати не менше 24 голів ВРХ.

Зрозуміло, для цього треба ухвалити відповідний закон, оскільки різні концепції, «заохочувальні» цільові програми (чергову, розраховану на ближче десятиліття, нещодавно представили в Мінекономіки) не дають бажаних результатів. Може, над цим подумали би нардепи. Щоб українці більше споживали молока, а не «супутній» продукт — самогон.

…Законопроєкт викликав різко негативну оцінку в суспільстві. «Тупим і вороже налаштованим проти нашого народу» назвав його відомий на Хмельниччині аграрій депутат Верховної Ради України першого скликання Сергій Тимчук: «Що, вони хочуть споїти наш народ? Щоб відродити тваринництво, потрібно не закони недолугі приймати, а дати нормальну ціну за молоко, мати ринки збуту молочної продукції».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове