Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Мислити треба «по-державницьки»

Олена КОЩЕНКО.

ЯК ВІДОМО, у листопаді в Україні було запроваджено локдаун (система обмежувальних заходів із метою стримання поширення захворюваності) вихідного дня. Обмеження діяли з 00:00 суботи до 00:00 понеділка протягом трьох вихідних поспіль: 14-15 листопада, 21-22 листопада і 28-29 листопада. Працювали лише продуктові крамниці, аптеки та громадський транспорт…

В уряді переконували, це має перервати стрімку ураженість населення коронавірусною інфекцією. На жаль, локдаун себе не виправдав. Щодоби число хворих зростало.

Тим часом уже підраховано, скільки коштував вітчизняній економіці цей карантин вихідного дня. Україна втратила близько 0,1% валового внутрішнього продукту в розрахунку за рік. Щоправда, в огляді, оприлюдненому Департаментом стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мін-економіки, цей показник названо оптимістичним. Мовляв, він суттєво не позначиться на економічних підсумках року. Хоча у відомстві визнали, що, «враховуючи структурні особливості коронакризи», «основний удар прийшовся на малі та середні підприємства».

Це означає, що мільйони співвітчизників по всій країні, які є годувальниками своїх родин, вимушено втратили заробіток. А якщо взяти до уваги той факт, що саме у вихідні малі приватні підприємці заробляють приблизно 40% свого місячного доходу, то втрати чималі. Проте хто ж «нагорі» зважає на «якісь там» втрати ФОПів, мислять же державними масштабами?

Словом, запровадили в уряді локдаун «навмання». Не дуже переймаючись економічними наслідками для українських сімей, які він зачепив відчутно. Насправді ж нібито мізерний, як назвав його уряд, відсоток падіння через це ВВП у листопаді обчислюється мільярдними недонаходженнями до бюджету. Що виллється в урізання фінансування соціальних програм і допомоги. Дуже дорого обходяться народу такі експерименти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове