Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Коронаґейт

Михайло ГУБАШ.

Наша молода й нова (хоча вже й не дуже) «зелена» влада у боротьбі з коронавірусом бездумно копіює країни Заходу і стає в чергу по дорогу вакцину. А чому б натомість або разом із цим не поцікавитись у китайських товаришів їхнім досвідом? Адже у Піднебесній уже понад пів року ніхто від коронавірусу не вмирає...

Епідемію в КНР зупинено

ЩЕ НАПРИКІНЦІ березня китайська влада заявила про закінчення епідемії COVID-19 у країні. На той час там було зареєстровано понад 83 тис. інфікованих, а кількість летальних випадків серед захворілих дорівнювала 4634. Протягом наступних восьми місяців від коронавірусу ніхто не помер, а число заражених зросло всього на кілька тисяч, причому майже всі епізоди — завезені з-за кордону.

На той час за числом інфікованих Китай поступався тільки США (122 666) та Італії (92 472). На початок грудня Сполучені Штати за цим показником тримають беззаперечне сумне лідерство у світі — приблизно 14 млн чоловік, що у 160(!) разів більше, ніж у Китаї. Далі йдуть Індія (9,5 млн) і Бразилія (6,3 млн). Італія займає восьму сходинку — 1,6 млн інфікованих. Тоді як у КНР на початок цієї зими заражених було всього 86 542.

Ця дивовижна країна не тільки зупинила епідемію ковіду ще навесні, а й, стримавши вірус, швидко повернула громадян на робочі місця, запустила зупинені на карантин виробництва і зараз демонструє високі показники економічного зростання. На жаль, про ситуацію в нашій країні у цьому контексті навіть говорити не хочеться.

Клубок думок і протиріч

НАТОМІСТЬ нам, українцям, щодня сповіщають про чергові тисячі тих, хто протягом останньої доби захворів на «корону» в Україні, у Європі, за океаном. Наголошують, що влада бореться з пандемією, встановлює карантинні обмеження, закуповує апарати ШВЛ, організовує нові ліжко-місця, зобов’язує до носіння масок і т. д., і т. п. Проте найголовніше, стверджують, — це вакцини, які розробляються в кількох розвинених країнах і мають урятувати людство від пандемії COVID-19. Проте про досвід Китаю в перемозі епідемії і по невеликому часі високий ріст економіки — анічичирк.

Якби у світі, особливо в США та Європі, не сталося б «другої хвилі» епідемії, то хто б замовляв і купував ту вакцину? А після того як одна з великих компаній-виробників антивірусного зілля повідомила, що для надійного результату вакцинуватися людям потрібно двічі (а для компанії це подвійна вигода), відразу ж заговорили і про «третю хвилю» епідемії.

Тим часом серед лікарів-інфекціоністів шириться міжнародний рух під умовною назвою «Я вакцинуватися не буду». Все більше медиків наперед заявляють про таку свою позицію. Особисту. Інших людей вони не агітують, розуміючи, що в умовах тотальної пропаганди «за» їхнє «ні» може зашкодити їм. Також особисто. Втім, серед інфекціоністів чимало й тих, хто заявляє про відмову вакцинуватися навіть при загрозі втратити роботу. Мотивують, зокрема, й побічними ефектами, які можуть датися взнаки в майбутньому. Мовляв, здоров’я дорожче. Хто-хто, а медики-інфекціоністи, мабуть, знають щось таке, що спонукає їх утримуватися.

Втім, багато людей робитимуть щеплення добровільно, з великим ентузіазмом. Є й такі, хто гроші немалі за це платитимуть, аби поза чергою та чимшвидше. Бо здоров’я, знову ж таки, дорожче…

Отакий от непростий клубок думок і протиріч.

Україна — у хвості

МИ свій вибір зробили — євроатлантичний напрямок. Навіть у Конституції це записали. Тож і надалі копіюватимемо дії «розвинених цивілізованих країн Заходу». А не якогось там далекого, аж у Східній Азії, Китаю з його схильністю до авторитаризму, тоталітаризму, не кажучи вже про найстрашніший «-ізм» комуни.

Однак якщо подивитися з історичної точки зору, то ще не відомо, хто насправді є «старшим братом» — Піднебесна з її 6000-річною історією розвитку (батьківщина багатьох технічних винаходів, які змінили долю людства, зокрема паперу, компаса, пороху, друкарства) чи західна цивілізація, за віком удвічі молодша. Та то тема окремої розмови.

Тож поки що маршируватимемо у дружній колоні партнерів і союзників. На жаль — у кінці процесії, як бідні родичі. Купуватимемо іноземні вакцини, витрачаючи на них мільярди гривень. Бездумно запроваджуватимемо чергові нокдауни, ой, вибачте, — локдауни, добиваючи й без того майже зруйновану економіку.

Три етапи вакцинації

ЩО Ж у такому разі чекає на нас у найближчому майбутньому? Про це в одному з інтерв’ю розповів виконуючий обов’язки глави Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін.

За його словами, перший етап вакцинації настане тоді, коли загальна кількість препаратів приблизно дорівнюватиме 10% населення країни. На цьому етапі вакцину отримають медпрацівники, військові, які беруть участь в Операції Об’єднаних сил, працівники соціальної сфери, жителі і персонал спецзакладів (інтернати, будинки престарілих тощо).

Другий етап, за Кузіним, розпочнеться, коли обсяг вакцин буде 11-20% від населення України. На цьому етапі вакцину від коронавірусу зможуть одержати люди з групи ризику (хворі від 60 років), працівники установ освіти, силових структур та МЗС, заарештовані, персонал місць позбавлення волі та слідчих ізоляторів.

Заключний, третій, етап упроваджуватиметься тільки в тому разі, коли кількість вакцин в Україні буде на рівні 21-50% від кількості населення. За такої ситуації вакцинуватися зможуть усі хворі віком від 18 до 59 років, а також інші категорії населення, у яких є високий ризик підхопити вірус. І. Кузін також уточнив, що коли вища за рейтингом група відмовлятиметься від вакцинації, то препарат віддадуть наступним за рівнями групам.

Конкретнішим у визначенні строків був глава комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки та оборони (РНБО) України академік НАНУ Сергій Комісаренко. За його прогнозом, масова вакцинація українців від хвороби COVID-19 почнеться не раніше середини 2021 року. «Головне, — наголосив Комісаренко, — не проблема вакцини, а проблема вакцинації. Тобто потрібно підготувати всю інфраструктуру, логістику, для того щоб її провести правильно». І це дуже важливо. Бо яка користь від вакцини, якщо не буде тих, хто здатен її належним чином уколоти. А з таким ставленням до медиків, яке не на словах, а на ділі демонструє нинішня влада, може виникнути їх дефіцит.

Коли ж вакцина від коронавірусу з’явиться в Україні? В рамках ініціативи COVAX ми підписали технічні документи про надання 8 млн доз вакцини від COVID-19, які повинні надійти орієнтовно навесні 2021 року.

Поки що не відомо, вакцина чийого виробництва буде нам доставлена, — переговори ведуться з усіма західними компаніями. При цьому в МОЗ запевнили, що Україна не закуповуватиме російської вакцини.

Може, втім, статися й так, що епідемія спаде не в результаті масової вакцинації, а природним чином. Тобто у нашого населення на той час за рахунок тих, хто перехворів, виробиться колективний імунітет. Тож не потрібно буде купувати за кордоном вакцину, витрачаючи мільярди бюджетних коштів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Оцифровування» картини не дає
Читати
Гульнемо — і на карантин
Читати
Платіть і протестуєтеся ще
Читати
Безробіття накрило країну...
Читати
...але спеціалісти потрібні
Читати
Облуправління ліквідують
Читати
Iнфляція збільшується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове