Архів
П’ятниця,
11 грудня 2020 року

№ 95 (19843)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Як працює детектор брехні?

ЧАСТО у детективних або документальних фільмах, де йдеться про розслідування злочинів, правоохоронці пропонують підозрюваному пройти перевірку на детекторі брехні (ще кажуть — поліграфі). Нібито тоді й стане зрозуміло, чи говорить людина правду. Зазвичай на екрані бачимо якийсь прилад, від якого тягнуться дроти з датчиками на кінці. Їх під’єднують до пальців обстежуваної особи. А тоді починають ставити їй низку запитань, що серед іншого стосуються й специфічного розслідуваного факту. Поруч перебуває експерт, якому прилад видає роздруківку, подібну до кардіограми. Вона витлумачується поліграфологом і, вважається, має високу вірогідність…

А й справді, як же той детектор брехні «дізнається», правду людина говорить чи ні?

Виявляється, за стресової ситуації (а будь-який допит саме така) у переважної більшості людей, коли ті кажуть неправду, навіть якщо при цьому зберігають спокійний вигляд і голос, їхній внутрішній фізіологічний стан усе ж певним чином себе видає. Бо глибоко в душі вони все ж бояться, що їх буде викрито. Це почуття страху завжди супроводжується виділенням адреналіну — гормону, який у спокійному стані у людини виробляється, але у значно меншій кількості, ніж при стресах. А в останньому разі різко змінюються й певні фізіологічні характеристики емоційного стану людини. Тож коли вона бреше, частота її пульсу, дихання і кров’яний тиск різко підвищуються, тоді як електрична опірність шкіри (за інтенсивного потовиділення), навпаки, падає. Саме ці чотири фізіологічні показники і реєструє поліграф.

Детектор брехні створили 1921 року американські психологи і офіцери поліції Огастес Ларсен і Леонард Кілер. Відтоді він набув великого поширення у світі. Втім, сьогодні використання такого приладу аж ніяк не в усіх країнах може бути доказом у суді. Хоча й беруться до уваги результати, та лише як «слідча експертиза», проведена обов’язково на добровільній основі.

Хай там як, але слідчі стверджують, що поліграф буває дуже помічний при розслідуванні злочинів. Бо дуже мало знайдеться здатних його «перехитрити».

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

Народився із землі, змоловся у млині, зарум’янивсь на вогні і з’явився на столі — до різних страв тобі й мені.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається як по горизонталі, так і по вертикалі.

1. Невелика річка, струмок зі стрімкою течією.

2. Субтропічна рослина, з плодів якої одержують олію; маслина.

3. Старовинне знаряддя у вигляді колоди з металевим наконечником для руйнування мурів, воріт і башт фортеці під час облоги.

4. Промислова риба родини оселедцевих; тихоокеанська сардина.

5. Місто у Черкаській області, де розташований Шевченківський національний заповідник.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове