Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Газ поки що не відріжуть, але лічильник потрібен

Підготувала
Василина МИРОНЕНКО.

Позаторік було ухвалено Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Згідно з ним, до 2021-го мав завершитися перехід побутових споживачів на лічильники, а хто цього не зробив, тому й доступу до палива — зась. До початку наступного року залишається менш ніж місяць, і люди збентежені: опинитися посеред зими без газу страшно. Як із цим усім бути, розбираємося нижче.

ЯК ІНФОРМУЄ Міністерство енергетики та захисту довкілля, досі не оснащено газовими лічильниками 3,3 мільйона, або майже чверть, українських помешкань. Встановлювати ці прилади споживачам повинні були облгази за рахунок тарифу на розподіл блакитного палива. На сайтах деяких компаній іще влітку з’явилися попередження, що споживачі, які не мають лічильника і відмовляються від встановлення безкоштовного, наступного року можуть залишитися без палива, бо компанія не матиме права його доставляти. Однак багато споживачів обурюються, мовляв, їм і не пропонували безоплатно обладнати помешкання приладом. Облгази своєю чергою нарікають, що тариф занижений і коштів, щоб усіх забезпечити, не вистачає, відтак і маємо такий результат.

А в березні Міненерго підготувало проєкт постанови, яка передбачає, що споживачам, які самостійно не встановили індивідуального лічильника та письмово відмовилися від його встановлення за рахунок держбюджету або за кошт операторів газорозподільних систем, субсидії на газ не надаватимуть. Документ також передбачав збільшення норм споживання палива для таких домогосподарств. Мовляв, нині вони занижені (за наявності газової плити і централізованого постачання гарячої води — 3,28 кубометра на одну особу та 5,39 кубометра — коли є плита, але відсутні централізоване постачання гарячої води і газовий водонагрівач), тож населення не квапиться встановлювати лічильники, щоб палити газу більше, а платити за нормою. Однак карантин змусив міністерство поки що відмовитися від таких «репресій».

Сьогодні газопостачальники намагаються перекласти відповідальність за лічильники на населення, вважає член експертної ради при Міненерго Геннадій Рябцев. Адже жоден документ не зобов’язує населення встановлювати прилад самостійно. Лише за бажанням споживач може купити лічильник і звернутися до облгазу задля введення його в дію. При цьому газопостачальник має компенсувати вартість приладу. Згідно із законодавством, наголошує експерт, встановлювати лічильники — обов’язок облгазів. Останні ж ігнорують норми, бо жодні санкції за їх невиконання не передбачені. Так, справді, якщо споживач двічі письмово відмовляється від безплатного встановлення лічильника, тоді всі наслідки — це його провина. Але якщо домогосподарству ніхто не пропонував встановити прилад обліку, тоді й відповідати ні за що.

Що ж кажуть на це облгази? В «Івано-Франківськгазу», приміром, пояснюють: до кінця року компанія встановлює безплатно лічильники споживачам, які використовують газ тільки для приготування їжі. Домогосподарства, які відмовилися від централізованої послуги, повинні або обладнати помешкання приладом обліку за власні кошти, або припинити користуватися паливом. Кажуть, що неодноразово надсилали всім споживачам, які не мають лічильників, рекомендовані листи, в яких пропонували безкоштовно встановити лічильники. Та частина абонентів відмовляється від них, аби й надалі «дурити» газопостачальника.

Словом, ясності станом на сьогодні мало, та є «заспокійлива» новина: як відомо, на період дії карантину та протягом 30 днів після його скасування заборонено припиняти надання громадянам житлово-комунальних послуг, так що в січні газ навряд чи відріжуть. Однак відкладати питання на безрік теж не варто. Щоб безоплатно встановити лічильник, споживач має звернутися із відповідною заявою у центр обслуговування клієнтів свого постачальника. А вже з наступного року самостійне встановлення лічильника обійдеться 3780 гривень: матеріали, в тому числі й прилад, монтаж та запуск газу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У фонді — дефіцит
Читати
Грип нікуди не подівся
Читати
Спиртозаводи нарозхват
Читати
Концерн ліквідують
Читати
Не жартуйте з антибіотиками
Читати
Атестація не потрібна?
Читати
Краще сидіть удома
Читати
Екстремальне освідчення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове