Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Відмова від спадщини

Ліна ПАСЬКО.

«Відмовилася від спадщини на користь брата. Тепер у нього з’явилася дівчина, яку я підозрюю у меркантильному інтересі. Боюся, щоб спадок не пішов за вітром. Чи можу я скасувати відмову і таки успадкувати свою частку?» — запитує Інна Р. із м. Золотоноші Черкаської області.

ПРИЙНЯТТЯ спадщини — це право, а не обов’язок спадкоємця. Тому він може або прийняти спадщину, або відмовитися від неї. Якщо ж спадкоємець вирішив відмовитися від спадщини, то повинен розуміти, що відмова стосуватиметься усього належного йому спадку. Тут обирати не доводиться: або приймаєш, або ні. Відмова від спадщини може бути як адресна, так і безадресна — тобто або на користь конкретної особи, або без зазначення такої.

У статті 1274-й Цивільного кодексу України (ЦК) вказано, що спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. А спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Водночас спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім’я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

Про правові наслідки відмови від спадщини йдеться у статті 1275-й ЦК. Якщо від прийняття спадщини відмовився один зі спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну. Зазначимо, що відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну.

Вказане не застосовується, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця.

Отже, якщо особа реалізує своє право на відмову від спадщини — то має це зробити в строк шість місяців, який починається від часу відкриття спадщини (ним є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою). У такому разі спадкоємець має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини заяву про відмову від прийняття спадщини.

Але якщо ви відмовилися від спадщини, а потім передумали — відмова від прийняття спадщини може бути відкликана шляхом подання заяви. Однак зробити це можна протягом строку, встановленого для прийняття спадщини. А це, згідно зі статтею 1270-ю ЦК, шість місяців. Звісно, у житті трапляються різні ситуації, як-от у авторки листа, тому будь-яке рішення приймайте зважено — адже у всього є свій строк.

А ще додамо, що відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених законодавством (коли особа не усвідомлювала своїх дій, правочин було вчинено під впливом помилки, обману, насильства, тяжкої обставини).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У фонді — дефіцит
Читати
Грип нікуди не подівся
Читати
Спиртозаводи нарозхват
Читати
Концерн ліквідують
Читати
Не жартуйте з антибіотиками
Читати
Атестація не потрібна?
Читати
Краще сидіть удома
Читати
Екстремальне освідчення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове