Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Впевнено лідирують

Тетяна МАРИНКО.

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ ОДА, станом на 30 листопада сільгоспвиробники краю зібрали урожай зернових і зернобобових культур із 990,7 тис. га. Намолочено 5012,5 тис. тонн зерна за середньої врожайності 50,6 ц/га. Завершується збирання кукурудзи на зерно: впорали 652,6 тис. га, що становить 98% прогнозу, вродило 3589,2 тис. тонн зерна (середня урожайність — 55,0 ц/га). Аграрії готують ґрунт на зяб, зокрема проводиться глибока оранка. А станом на 26 листопада, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, область зібрала 6,3 млн тонн основних сільгоспкультур і була лідером. За нею ішли Харківщина — 6,2 млн тонн, Вінниччина — 5,6 млн, Чернігівщина — 5,4 млн та Сумщина — 5,3 млн тонн.

Знову АЧС

ВДРУГЕ за рік на території краю виявлено спалах африканської чуми свиней. Цього разу — у приватному домогосподарстві села Онищенки Кременчуцького району. Попередній спалах був у Сватках Краснолуцької ОТГ Гадяцького району. Загалом в Україні станом на сьогодні зафіксовано 24 випадки АЧС. Торік було 23, із яких на Полтавщині — 4 (у Котелевському, Миргородському, Лохвицькому та Пирятинському районах). Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей. На неї хворіють лише свійські свині, які заражаються від диких, котрі своєю чергою є природним резервуаром АЧС. У разі виявлення хворої або підозрілої тварини слід негайно повідомляти ветеринарну службу.

Борються з безробіттям

УПРОДОВЖ січня — жовтня послуги служби зайнятості отримали 57,4 тисячі зареєстрованих безробітних. Із них 46,3% (26,6 тисячі чоловік) — селяни і 53,7% (30,8 тисячі) — містяни. Працевлаштовано за цей час 31,5 тисячі осіб — 48,7% (15,3 тисячі) жителів сільської місцевості та 51,3% (16,2 тисячі) — міських поселень. Щоб підтягнути свій фаховий рівень, за направленням служби зайнятості професійне навчання пройшли 4,7 тисячі безробітних: 3,5 тисячі селян і 1,2 тисячі містян. А станом на 1 листопада статус безробітного мали 20,1 тисячі жителів регіону. Із них 38,9% (7,8 тисячі осіб) — мешканці сіл і 61,1% (12,3 тисячі) — містяни. Ситуація може здатися парадоксальною: всі звикли, що роботи нема якраз у селі, а цифри показують, що найбільше безробітних у містах. Однак причина може бути в іншому. А саме — міським жителям легше звернутися до служби зайнятості, бо управління розташовуються в їхніх населених пунктах, натомість селянам до них іще треба добиратися.

Без волонтерів ніяк

КОРОНАВІРУС лютує, і у важких випадках без апарата штучної вентиляції легень (ШВЛ) часто хворого врятувати неможливо. Як справи з цією технікою в краї? За повідомленням ресурсу «Слово і діло», станом на 11 листопада лікарні області мають 439 апаратів ШВЛ. 43 надано лікарням волонтерами, 64 придбано за бюджетні кошти. Зі спеціалізованого антикоронавірусного фонду закуплено лише п’ять, їх мали отримати медзаклади Полтави, Лубен, Кременчука та Лохвиці. Походження інших 332 апаратів… не відоме. За кількістю ШВЛ Полтавщина четверта. Найбільше їх на Харківщині — 829, на Запоріжжі — 621 та на Львівщині — 482.

Захистять пильність та розбірливість

ВІД ПОЧАТКУ епідемії ВІЛ/СНІД ця небезпечна і невиліковна хвороба забрала життя 1377 жителів регіону. Особливістю і небезпекою ВІЛ-інфекції є те, що клінічні вияви розвиваються не одразу: минає від чотирьох до 10 років, коли вона дається взнаки важкими інфекціями (туберкульоз, токсоплазмоз, кандидоз, пневмоцистна пневмонія), і весь цей час людина думає, що з нею все гаразд. Станом на сьогодні в області зареєстровано 7858 ВІЛ-інфікованих, із них діагноз СНІД мають 2782 особи (серед них 11 дітей). Під диспансерним наглядом перебуває 3551 чоловік, 80% уже отримують антиретровірусне лікування, котре дає можливість притлумити хворобу. Єдиним способом уберегтися від цієї недуги є розбірливість в особистому житті та неухильне користування засобами захисту. А найдієвішим інструментом боротьби з нею є тестування, котре можна безкоштовно пройти у кабінеті сімейного лікаря, кабінетах «Довіра» райлікарень тощо.

За наругу над пам’яттю не покарано

НАВЕСНІ 2018-го в обласному центрі у парку ім. І. Котляревського відкрили Алею пам’яті захисників України. Там було встановлено інтерактивну дошку, де відвідувачі могли почитати інформацію. 30 листопада 2019-го невідомі її розтрощили, також пошкодили полицю під меморіальною дошкою загиблому військовому Сергію Лимарю і спалили автомобіль волонтерів. Минув рік, і поліція області повідомила, що триває досудове розслідування всіх трьох проваджень, але підозрюваних досі немає. На жаль, це не єдині випадки вандалізму у парку. У травні 2016-го було пошкоджено три меморіальні дошки, у вересні — аж п’ять, наруга над пам’яттю вчинялася у квітні 2017-го і 2018 років.

Схеми старі, але діють

ДНЯМИ в поліцію звернувся 60-річний житель міста Горішні Плавні і повідомив, що в нього видурили 15 тис. грн: зателефонували, представилися родичем, котрому стало зле і негайно потрібні гроші на лікування. Триває слідство. Рік ув’язнення з іспитовим терміном отримала шахрайка, яка за пів року видурила в п’ятьох пенсіонерів майже 245 тисяч гривень. Користувалася теж «перевіреними» схемами: комусь запропонувала обміняти гривні на євро, одній бабусі представилася донькою працівниці пошти і налякала, що та отримала пенсію фальшивими купюрами, які треба замінити, тощо. Вкотре нагадуємо: ніколи не перераховуйте гроші «по дзвінку»; жодна держустанова не здійснює обміну грошей по домівках — це треба робити особисто у відділенні банку. Будьте пильні та обачні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У фонді — дефіцит
Читати
Грип нікуди не подівся
Читати
Спиртозаводи нарозхват
Читати
Концерн ліквідують
Читати
Не жартуйте з антибіотиками
Читати
Атестація не потрібна?
Читати
Краще сидіть удома
Читати
Екстремальне освідчення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове