Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Завод вилітає в трубу

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

м. Кам’янське

Дніпропетровської області.

Відомий колись на Дніпропетровщині азотно-туковий завод, згодом — виробниче об’єднання, а нині акціонерне товариство «Дніпроазот» забило тривогу: підприємство може зупинитися і розпустить свій трудовий колектив. Бо «Дніпропетровськгаз» з 1 січня 2021-го відразу втричі підвищує тарифи на розподіл та доставку блакитного палива. На думку заводчан, чиниться злочин, спрямований на знищення вітчизняної економіки загалом і аграрного її сектору зокрема.

ОСТАННЬОГО навіть передусім. Бо протягом більш ніж 80 років «Дніпроазот» із Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ) відомий сільським трудівникам як один із найбільших виробників азотних добрив. У радянські часи вважався гігантом галузі. А тепер виявився, як сказав заступник голови правління АТ і його комерційний директор Андрій Пустовойт, не потрібним незалежній Україні.

— Річ у тому, — пояснює він, — що природний газ для нас не паливо і не енергоносій, а сировина для виробництва добрив, у собівартості яких витрати на нього сягають 85 процентів. Зрозуміло, що конкурувати з аналогічними підприємствами країн, у яких свого блакитного палива, як кажуть, під зав’язку, нам дуже важко. А тепер накидають зашморг, у який хоч самим лізти…

Відразу уточнимо, що 90 відсотків продукції, яку виробляє «Дніпроазот», — це дійсно азотні добрива. Тому можна уявити масштаби потреби в газі. Але підприємство має стратегічне значення ще й тому, що решта 10% його продукції — хлор, який використовується для очищення питної води. Причому це один із небагатьох у нас його виробників, тобто зупинка миттю позбавить змоги подавати у водогони численних житлово-комунальних мереж прийнятну для споживання воду. Отож і з цієї точки зору не до жиру, бути б живу. Вже не «Дніпроазоту», а населенню.

— У випадку з нашим підприємством тариф чомусь формується з урахуванням усіх затрат «Дніпропетровськгазу» за обслуговування трубопроводів, — розповідає Андрій Пустовойт. — А їх у нього 20 тисяч кілометрів! З нас вимагають оплачувати догляд за всіма ними, хоча труб, якими конкретно «Дніпроазоту» постачають блакитне паливо, лише 10 кілометрів. Уявляєте? Це щось більше, ніж абсурд!

Сьогодні «Дніпроазот» сплачує за газ майже 60 мільйонів гривень на рік, а з наступного, коли тариф зросте, буде понад 170 мільйонів. Компенсувати «додаткові» витрати за рахунок підвищення ціни на продукцію не вдасться. Імпортні добрива коштуватимуть у рази дешевше. Відтак вітчизняний виробник зайвий і не потрібний? Але отут якраз собака заритий. АТ «Дніпроазот» — найбільший споживач продукції «Дніпропетровськгазу». Зупиниться завод, то на боби, як мовиться, доведеться сідати і газівникам. Найімовірніше, однак, як передбачають місцеві експерти, ще вищими тарифами почнуть «душити» побутових споживачів газу — себто народ. Їм не звикати. Не звикати не тільки в даному випадку «Дніпропетровськгазу», а й тому ж Кабміну, всій владі в Україні та її численним відомствам і службам.

А підводячи риску, не можемо не сказати, що достатньо було «Дніпроазоту» звернутися до Президента, Прем’єр-міністра зі своєю проблемою, як на них засичали з усіх боків, буцімто виробники хімічних добрив захотіли собі виняткових, тепличних, умов. Навіть сердито гримнули, що не кам’янців, мовляв, розуму діло, що на аналогічне підприємство у Черкасах «Черкасгаз» транспортує природну сировину за тарифами майже втричі нижчими, ніж платить «Дніпроазот». Особливо роздратував «верхи» натяк про те, що кінцевий бенефіціар — власник хімзаводу в Черкасах «за дивним збігом» той самий, що і в «Дніпропетровськгазу» в Дніпрі.

Але це вже тема для окремої публікації…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У фонді — дефіцит
Читати
Грип нікуди не подівся
Читати
Спиртозаводи нарозхват
Читати
Концерн ліквідують
Читати
Не жартуйте з антибіотиками
Читати
Атестація не потрібна?
Читати
Краще сидіть удома
Читати
Екстремальне освідчення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове