Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Держбюджет: обкраяні видатки на освіту

Олена БЕГМА.

ЯК УЖЕ повідомлялося, 26 листопада Кабінет Міністрів схвалив проєкт держбюджету на 2021 рік та направив його для другого читання до Верховної Ради. Після чергового перерозподілу грошових потоків у головному кошторисі країни видатки на освіту скоротились одразу на 4 мільярди гривень. Так, на наступний рік буде урізано базове фінансування Національної академії наук (мінус 200 млн грн), університетів (мінус 800 млн), профтехнічних училищ (мінус 200 млн). Проте найбільше обкраяли освітню субвенцію місцевим бюджетам на школи (а це зарплати освітян). Вона зменшилася на 2,9 млрд грн порівняно з цифрою при першому читанні (було 102,5 млрд, стало 99,6 млрд). Отже, підвищення зарплат освітян передбачається, але не таке, як обіцяв т. в. о. міністра освіти.

Водночас не враховано необхідного збільшення фінансування Національного фонду досліджень, який за рік роботи довів свою ефективність. Не зважили на пропозицію збільшити фінансування антарктичної станції «Академік Вернадський», яка, безсумнівно, є гордістю країни на світовій арені. Не передбачено в бюджеті грошей на підготовчі курси для дітей з тимчасово окупованих територій. Катма субвенції на автобуси, необхідні для завершення реформи децентралізації та оптимізації мережі шкіл у регіонах…

Можна довше жити в дитбудинку

ДІТЯМ-сиротам, які мають інвалідність, дозволили за бажання жити в прийомних сім’ях і дитбудинках сімейного типу і після досягнення 18 років — поки не виповниться 23. Держава взяла на себе їхнє утримання. Причому незалежно від того, навчаються вони у закладах професійної (професійно-технічної) освіти чи у закладах вищої. Відповідний законопроєкт №3594 у другому читанні схвалила Верховна Рада. Документ вносить зміни до Сімейного кодексу та Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Водночас парламентарі підвищили соціальну стипендію дітям-сиротам до 150% прожиткового мінімуму.

Не до учнівських олімпіад

ВСЕУКРАЇНСЬКІ учнівські олімпіади з усіх предметів скасовано через зростання показників захворюваності на коронавірус. Відповідний наказ МОН уже зареєстрований у Міністерстві юстиції. Крім того, цього року також не проводитимуться турніри, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності. Водночас у дистанційній формі можуть бути організовані Всеукраїнські учнівські конкурси з навчальних дисциплін та конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт.

У Міністерстві освіти мотивують це тим, що для проходження всіх етапів олімпіад та турнірів дітям і вчителям необхідно пересуватися містом та областями, спілкуватися з іншими людьми, що збільшує ризик зараження і поширення коронавірусної хвороби. «Враховуючи рекомендації МОЗ щодо максимального обмеження контактів між людьми, було ухвалено рішення про непроведення учнівських олімпіад під час карантину», — повідомили у Міносвіти.

Ще й така інтернатура — педагогічна

ЩОБ стати вчителем, треба буде пройти інтернатуру. Міносвіти на виконання статті 23-ї Закону України «Про повну загальну середню освіту» розробило проєкт Положення про педагогічну інтернатуру, який пропонує для громадського обговорення. Документом визначено механізм супроводу вчителів, яких щойно призначено на посаду. Робитиметься це з метою адаптації інтерна до реальних умов роботи в школі та набуття практичних професійних азів перед початком самостійної праці. Зрештою, це перевірка на профпридатність, як, наприклад, у випускників медвишів.

Строк педагогічної інтернатури становитиме один рік. У кожного інтерна буде наставник, який має досвід педагогічної діяльності за спорідненою предметною спеціалізацією. За виконання обов’язків наставника призначатиметься доплата.

Професійний стандарт для шкільного психолога

МІНІСТЕРСТВОМ розвитку економіки затверджено професійний стандарт за професією «Практичний психолог закладу освіти», який визначає основну мету та особливості фахових обов’язків шкільних психологів. Загалом він вcтановлює сім трудових функцій, серед яких здійснення психологічної профілактики та діагностики, надання психологічної допомоги, професійний розвиток, співпраця з учителями щодо організації освітньої діяльності, підтримка психологічно безпечного освітнього середовища, а також організаційно-методична діяльність при виконанні трудових функцій. Окрім того, у межах кожної трудової функції прописані загальні та професійні компетентності, якими має володіти психолог.

Що ж, було б добре, якби кожна українська школа мала свого висококваліфікованого психолога. Потрібний він не лише учням, а почасти й педагогам, адже їхня робота досить стресова. Тим часом у суспільстві давно назрів запит і на затвердження професійного стандарту для самого Міністерства освіти і науки, зокрема його очільників, яких звинувачують в академічній недоброчесності, а також експертів, що випускають у світ підручники з численними помилками та описками. Зрештою, на часі професійний стандарт і для Верховної Ради та Президента України.

Уроки критичного мислення

ШЛЯХ до істини пролягає через сумніви, каже народна мудрість. Водночас чи не найголовніше завдання, якого повинна навчити школа дитину, — це не зубрити, не заучувати знання, а добувати їх із різних джерел інформації, застосовуючи логіку і критичне мислення.

«Уроки критичного мислення» — такий інтерактивний електронний підручник, до створення якого долучилася команда «EdPro», розроблено для молодшої школи. Він умістив чимало ігор для школярів і водночас пропонує проведення практичних побутових занять. Наприклад, діти навчатимуться, як перевірити точність терезів, натуральність тканини, виявляти сторонні домішки у меді й навіть.. ставити на собі під час дозвілля пізнавальні експерименти, які допоможуть опанувати елементарні фізичні закони. А ще дітей привчатимуть не вірити беззаперечно підручникам, а намагатися осмислювати інформацію, що вони подають. Словом, учні «Нової української школи» почали набувати і такої життєвої навички.

Сертифікат на збільшення зарплати

НИНІШНЬОГО року в Україні 902 вчителі початкових класів успішно подолали всі три етапи сертифікації, які включали оцінювання їхніх фахових знань і умінь. Про це на брифінгу повідомив т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. За його словами, такі педагоги вже з 2 грудня набули право на 20% надбавку до зарплати. Крім того, сертифікація зараховується як чергова або позачергова атестація, а також є підставою для присвоєння вчителеві відповідної кваліфікаційної категорії і педагогічного звання.

Як відомо, з 2022 року сертифікація шкільних учителів стане загальнообов’язковою. Хто її не пройде, втратить робоче місце.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У фонді — дефіцит
Читати
Грип нікуди не подівся
Читати
Спиртозаводи нарозхват
Читати
Концерн ліквідують
Читати
Не жартуйте з антибіотиками
Читати
Атестація не потрібна?
Читати
Краще сидіть удома
Читати
Екстремальне освідчення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове