Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Карантин: давайте після свят

Марина ТІШКОВА.

За підсумком пленарного тижня парламент може записати собі в головний актив, так би мовити, розв’язання «конституційної кризи». Загалом же розглянуто два з половиною десятки законів та постанов, ухвалено 13 законів.

ЧЛЕНИ всіх фракцій ухвалили зміни до законодавства, якими встановлюється відповідальність за недостовірне декларування. Згідно з документом, умисне внесення недостовірних відомостей до декларації на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (1,3-9 млн грн) карається штрафом у розмірі від 42,5 до 51 тис. грн або громадськими роботами. За те саме порушення, але на суму від 9 міль-йонів гривень, штраф зростає до 51-85 тис. грн.

Та не антикорупцією єдиною жили депутати. Для «підтримання штанів» фізичних осіб — підприємців, котрих різномасті карантини-локдауни вже майже добили, ухвалено президентський закон про одноразову допомогу в розмірі 8 тис. грн. Однак не всі ФОПи, які втратили доходи, отримають ці гроші. Зокрема, підприємець має бути зареєстрований мінімум за три місяці до набуття законом чинності й у цей період повністю сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Дія закону також поширюється на найманих працівників підприємств, робота яких була призупинена. Але, знову ж таки, не на всіх. Виплати доступні лише застрахованим особам, за яких сплачували ЄСВ за третій квартал.

Натомість для помічників народних депутатів, вочевидь, таки зробили «кінець епохи бідності». Ухвалено зміни до постанови «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», згідно з якими у грудні місячний зарплатний фонд помічникам має збільшитися вдвічі: із 52 550 грн до 105 100 грн. Таку суму кожний депутат буде ділити на своїх «посіпак». Схоже, зимові свята гарно відгуляють саме помічники депутатів, а не ФОПи…

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» про боротьбу проти коронавірусу поінформував глава МОЗ М. Степанов. Почав із крику душі: сьогодні медпрацівники одержують заробітну плату на рівні виплат по безробіттю. Міністерство передбачило у своєму бюджетному запиті зарплату лікаря в розмірі 23 тис. грн, середнього медпрацівника — 17 тис. грн, молодшого медпрацівника — 12 тис. грн. Але в проєкті держбюджету-2021 цього не відображено... За словами М. Степанова, нинішніх 3,5% ВВП на медицину вкрай мало. Аби галузь «почала виходити з коми», треба мінімум 5% ВВП.

Відповів міністр і на запитання, буде чи ні жорсткий карантин. За його словами, міністерство не рекомендуватиме вводити його до кінця грудня, адже немає різких стрибків приросту нових випадків СOVID-19. Однак рівень захворюваності та госпіталізації досить високий, отже, плановий жорсткий карантин із максимальними обмеженнями тривалістю два-три тижні рекомендовано розпочати з перших чисел січня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У фонді — дефіцит
Читати
Грип нікуди не подівся
Читати
Спиртозаводи нарозхват
Читати
Концерн ліквідують
Читати
Не жартуйте з антибіотиками
Читати
Атестація не потрібна?
Читати
Краще сидіть удома
Читати
Екстремальне освідчення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове