Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Секрети гарбузового молочка

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Колись довгими зимовими вечорами сільський люд любив поласувати гарбузовим насінням. Також його завжди давали кволим людям для загального зміцнення, посилення імунітету, профілактики захворювання суглобів і для полегшення болю, коли загострювався артрит.

Нині вчені не тільки розгадали всі секрети цілющих зернят гарбуза, а й виявили нові. Дуже популярним стало гарбузове молочко, приготоване з насіння.

У ГАРБУЗОВИХ зернятах природа зібрала багато дуже цінних вітамінів і мікроелементів: вітаміни групи В (В1 і В2, В5 і В6, В9), Е і К, кислота РР (ніацин), холін, магній, марганець, мідь, залізо, фтор, цинк, фосфор, селен, клітковина.

Сире або смажене гарбузове насіння бажано їсти не більш як по 100 грамів на день. Перевищення цієї норми може призвести до розладу шлунка й накопичення солей.

Сучасні дослідження показують, що сире насіння нейтралізує й виводить з організму різні токсини, поліпшує формулу крові. Наявні в ньому мікроелементи нормалізують роботу щитоподібної залози, прискорюють регенерацію клітин і допоможуть зберегти зір.

Жирні кислоти омега-3 та омега-6 справляють благотворний вплив на стан судин, шкіри, волосся й нігтів, помічні при запаленнях.

За вмістом цинку гарбузове насіння в трійці лідерів: лише 30 г забезпечують до 70 відсотків добової потреби організму в цьому мікроелементі.

Перемоловши блендером насіння разом із водою, можна отримати гарбузове молочко. Воно дає змогу ліпше засвоїти всі корисні речовини, які не тільки збережуться у цьому напої, а й примножаться, бо попередньо розмочене й розбухле насіння набуває ще більше цінних властивостей.

Для його приготування беруть свіже чи сушене насіння, але не смажене. Сушене попередньо слід замочити на дві-три години, після чого ще раз промити. Половину склянки неочищеного гарбузового насіння викласти в блендер й залити двома склянками чистої питної води. Збивати приблизно 5-7 хвилин до утворення однорідної маси. Потім отриману рідину перецідити крізь марлю. Гарбузове молочко матиме майже такий білий колір, як і коров’яче.

Якщо у вас нема блендера, насіння можна перемолоти на м’ясорубці (чи потовкти в ступці) й розвести водою в пропорції 1:4.

Щоб зробити гарбузове молочко приємнішим на смак, можна додати мед, 3-4 штучки фініків чи кураги, шматочки сухофруктів, подрібнені горіхи чи ягоди.

Пити його рекомендується не більш як по склянці в день, інакше воно може спровокувати діарею.

Свіже молочко зберігається не довше 3-5 днів. Якщо ж у напій було додано підсолоджувачі чи шматочки фруктів, час зберігання скорочується до доби. Тримати його слід у холодильнику. За кімнатної температури і на світлі воно зіпсується за кілька годин.

За яких же недуг корисно вживати гарбузове молочко?

Захворювання нирок. Гарбузове молочко є потужним природним сечогінним засобом, а отже, допомагає очистити нирки, позбутися набряків, циститу й холециститу, а також запобігає розвитку сечокам’яної хвороби.

Безсоння. У цьому насінні міститься цінна амінокислота триптофан, яка бере участь в утворенні серотоніну — «гормону гарного настрою» («гормону задоволення»). Ця речовина справляє благотворний вплив на нервову систему: в організмі знижується рівень стресу й сон налагоджується. Тому гарбузове молоко корисно пити людям із порушенням сну, зокрема безсонням.

Остеопороз. Цинк, якого в насінні досить багато, сприяє зміцненню кісткової тканини й запобігає розвитку остеопорозу. Також цинк корисний і для суглобів. Тому гарбузове молочко буде дієвою профілактикою артриту.

Діабет. Цинк сприяє й виробленню інсуліну, нормалізує рівень цукру в крові, поліпшує травлення й знижує рівень холестерину. Користь гарбузових насіння й молочка в тому, що в них міститься дуже мало цукру, що не призводить до різких коливань рівня глюкози в крові. Ба більше, завдяки регулярному вживанню гарбузового молочка рівень цукру знижується. Це робить напій дуже корисним за діабету 2-го типу.

Простатит. Цинк також бере участь у виробленні «чоловічого» гормону тестостерону, який нормалізує роботу передміхурової залози. Гарбузові насіння й молочко варто вживати для профілактики і як допоміжний засіб за простатиту, бо перешкоджають розвитку пухлин простати. Для ліпшого ефекту треба змішати продукт (насіння чи молочко з нього) з медом.

Паразити в кишківнику. У тонкій зеленій оболонці, яка покриває кожну насінину, є амінокислота кукурбітин. Ця речовина паралізує кишкових паразитів і заважає їм прикріплятися до стінок кишківника й внутрішніх органів, сприяючи цим їх швидкому виведенню.

Гарбузове молочко з медом — дуже добрі ліки від гельмінтів. Бажано з цією метою вживати його по чайній ложці протягом години натще, після чого можна випити м’яке проносне, наприклад рицинову олію. У такий спосіб позбавитися глистів вдається без використання аптечних препаратів.

Закрепи. Гарбузове молочко дуже помічне за проблем із травним трактом. Воно має легкий проносний ефект і помітно прискорює перетравлювання їжі. Приймати його корисно в разі зашлакованості кишківника, млявої перистальтики й схильності до закрепів. Молочко допоможе позбутися метеоризму, усуне дискомфорт і важкість у шлунку після їди й поліпшить загальне самопочуття.

Анемія. Оскільки цей продукт багатий на залізо та фолієву кислоту, то допоможе підвищити рівень гемоглобіну, поліпшити тонус організму й зберегти працездатність на оптимальному рівні.

Для серця й судин. Користь такого молочка за недуг серцево-судинної системи передусім у тому, що воно сприяє зниженню рівня холестерину, а отже, запобігає закупорюванню судин і розвитку атеросклерозу. Фітостероли розріджують кров, а жирні кислоти й клітковина знижують ризик розвитку аритмії та тромбозу.

Завдяки регулярному вживанню гарбузового молочка нормалізується артеріальний тиск, зникають головний біль і запаморочення, поліпшується кисневе постачання мозку, що вкрай важливо для людей похилого віку.

Протипоказання: гастрит із підвищеною кислотністю в стадії загострення, виразкова хвороба або панкреатит у стадії загострення; схильність до діареї.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове