Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Відвар перстачу білого

«Які народні методи та харчові продукти застосовують у разі гіпертиреозу (надмір йоду) щитоподібної залози?»

Емілія К.

м. Фастів Київської області.

 

ДЛЯ тиреотоксикозу (гіпертиреозу) характерно збільшення рівня гормонів щитоподібної залози та підвищення її функції. Причинами виникнення можуть бути інфекції, психічні травми, спадковість. Хвороба часто виявляється плаксивістю, дратівливістю, нервовою збудливістю, порушенням сну, швидкою втомлюваністю, пітливістю, тремором (тремтіння рук), частим серцебиттям (тахікардія), підвищеним артеріальним тиском, зниженням маси тіла навіть за підвищеного апетиту.

За цієї хвороби потрібно дотримуватися правильного харчування. У раціоні має бути достатньо білків, жирів, вуглеводів. Корисно вживати кисломолочні продукти, яйця, морську рибу, м’ясо, овочі, фрукти. Проте треба обмежити наваристі м’ясні та рибні бульйони, міцний чай, каву. Зауважу, що фітотерапія може бути застосована як доповнення до основного лікування.

Нормалізувати функцію щитоподібної залози допоможе відвар кореня перстачу білого: чайну ложку подрібненої сировини залити пів літра води. Звечора варити на слабкому вогні протягом двох хвилин, ніч настоювати. Вранці процідити й випити рівними порціями за день, за три рази. І так щодня протягом одного-двох місяців. Оздоровлення тривале, має відбуватися під наглядом лікаря.

Відвари з квіток глоду, трави материнки, коріння валеріани, квіток ромашки допоможуть зняти напруження нервової системи, здолати плаксивість, дратівливість.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Природні методи проти емфіземи

«Кілька років хворію на емфізему легень. Які природні методи помічні при цій недузі?»

Олена Ж.

м. Коростень Житомирської області.

 

ОЗДОРОВЛЕННЯ людей з емфіземою легень я починаю з алтеї та меліси лікарської. Алтею дуже часто плутають із мальвою лісовою — це не шкідливо, вони дуже схожі за хімічним складом.

Настій коренів алтеї: 2 столові ложки подрібнених коренів залити 1,5 склянки холодної перевареної води, настояти годину. Спочатку розмішати, потім процідити. Пити по пів склянки тричі на день. Курс — два місяці. Повторювати тричі на рік протягом трьох років.

Гарячий настій алтеї: 2 столові ложки квіток і листя залити двома склянками окропу. Настояти до охолодження й випити за три прийоми за день. Терміни такі ж.

Серйозних протипоказань в алтеї не виявлено, хоча вважаю, що її коріння не слід вживати тривалий час у разі загострення панкреатиту, діабету.

Оздоровлення за емфіземи неодмінно доповнюю настоянкою меліси: 4 столові ложки трави меліси залити 1 л сухого білого вина. Настоювати добу. Пити по третині склянки тричі на день разом із настоєм алтеї, а в разі нападів — окремо. Побічних виявів у меліси небагато. Не бажана вона за дуже низького кров’яного тиску, у разі брадикардії, коли частота пульсу менш як 60 ударів за хвилину.

Під час оздоровлення за емфіземи використовую різні страви з нашої улюбленої картоплі, бо вона містить значну кількість вуглеводів, білків, пектинові речовини, клітковину, органічні кислоти, багато калію, фосфору, вітамінів, каротину, десятки найпотрібніших організмові мікроелементів. Її амінокислоти добре збалансовані й легко засвоюються.

Під час лікування антибіотиками та сульфаніламідними препаратами рекомендую відразу після прийому ліків пити по 2 столові ложки соку картоплі. У цьому разі кількість ліків можна зменшити майже наполовину.

Дуже корисно вдихати випари картоплі в лушпинні. Відвареними шматочками картоплі можна обкладати грудну клітку — це дієвий народний засіб лікування емфіземи легенів.

Протипоказання до вживання соку картоплі: не можна приймати за низької кислотності шлункового соку, за важких форм цукрового діабету.

Знаючи позитивні приклади лікування картоплею, раджу хворим на емфізему вживати її одночасно з прийомом алтеї та меліси.

Обов’язково рекомендую застосовувати й селеру, її вважають засобом, здатним підняти загальний тонус організму, підвищити фізичну й розумову працездатність. Рецепти: 3 столові ложки подрібненого кореня залити літром окропу, настояти протягом ночі. Приймати по 2 столові ложки тричі на день.

Раджу також розрізати селеру вздовж волокон і висушити, потім перемолоти на порошок і використовувати замість солі. Не рекомендую селеру за гломерулонефриту, гастриту з підвищеною кислотністю.

В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ, травознай.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове