Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Захищають від хвороби Альцгеймера

Олексій ЖУРБА,

геронтолог.

ВІДОМО, що середземноморська дієта надзвичайно корисна для здоров’я. Фахівці виділили з цього раціону найкорисніші для головного мозку продукти. Було проведено експеримент, у якому брали участь дві групи здорових людей.

Щоправда, в учасників першої групи була генетична схильність до хвороби Альцгеймера. Спостереження за добровольцями тривало 10 років. Протягом усього цього часу вони мали вести щоденники харчування та періодично складати тести.

Оцінювали пам’ять, мислення, увагу, уяву, сприйняття. З’ясувалося: якщо людина харчувалася за середземноморською дієтою, то в неї довше зберігалися когнітивні здібності на прийнятному рівні. Це свідчило про знижений ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Причому висновок був актуальний незалежно від генетичної схильності.

На думку вчених, середземноморська дієта справляє позитивний ефект завдяки тому, що її основу становлять фрукти, овочі, цільнозернові злаки, бобові, риба, оливкова олія. Особливо добре працювало поєднання двох останніх. Якщо в людини була генетична схильність до хвороби Альцгеймера, то її ознаки завдяки рибі та олії виявлялися на 19 відсотків рідше.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове