Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Підвищуємо імунітет

Алла БОРЩ,

знавець народної медицини.

Відомо, що на імунітет справляють негативний вплив хронічні захворювання і порушення гормональної роботи деяких органів. Ідеться про хвороби печінки, травного тракту, щитоподібної залози, а також про гельмінтози (інфекційні хвороби, спричинені глистами), віруси тощо. Природним доступним і ефективним методом оздоровлення для всієї родини є правильно підібрані лікарські рослини.

Гельмінтів вижене пижмо звичайне

ЛЯМБЛІОЗНІ (глистові) холецистити дуже ослаблюють захисні сили організму, спричиняючи часті вірусні інфекції. Тож якщо у вас чи вашої дитини нездоровий блідий колір шкіри, поганий апетит, періодичний біль у животі, на допомогу прийде така відома рослина, як пижмо звичайне.

Ця рослина здавна відома як ефективна за гельмінтів. Профілактику захворювання потрібно проводити всім (і дорослим, і дітям) двічі на рік: навесні та восени.

Настій готують так: столову ложку сировини заливають 200 мл окропу, настоюють 30-40 хвилин. Дітям потрібно пити 1-2 столові ложки тричі на день за годину до їди, а дорослим — по 50-100 мл. Курс — не менш як місяць, оскільки цикл розвитку паразитів становить 21 день.

Для шлунка — листя смородини

НОРМАЛЬНА робота органів травлення — запорука хорошого імунітету. Для шлунка, аби він був у тонусі, виконував свою функцію, щоб їжа добре перетравлювалася, не бродила, печінка була здорова, раджу пити дорослим і дітям чай із листя чи гілочок чорної смородини. Якщо не встигли насушити листочків улітку, то зараз можна заготувати гілочки. Чай — смачний і ароматний — із задоволенням п’ють усі, користь від нього для організму величезна.

Для приготування настою (чаю) потрібно взяти кілька свіжих листочків або 1-2 столові ложки висушених, залити склянкою окропу, настояти 15-20 хвилин і пити як чай двічі-тричі на день.

Із гілочок також готувати відвар: на літр води 5-7 гілочок приблизно по 10 см. Довести до кипіння, кип’ятити на слабкому вогні 3-5 хвилин, настояти 15-20 хвилин. Курс — місяць.

До щоденного раціону конче потрібно додавати насіння кропу, свіжу цибулю, петрушку, капусту, а також продукти, що містять велику кількість вітаміну С і органічних кислот (яблука, цитрусові, ягоди, квашені овочі, буряковий квас).

Нормалізуємо гормональну систему

НА РОБОТУ імунної системи впливає й стан щитоподібної залози. Наша природа багата на цілющі рослини, здатні оздоровити цю маленьку, але надважливу залозу, що контролює безліч процесів у нашому організмі: роботу серця, печінки, нервової та імунної систем, обмін речовин. Щитоподібній залозі допоможе рослина вовконіг (часто в аптеках його продають за назвою «зюзник») європейський.

Для приготування настою треба взяти столову ложку трави, залити 200 мл окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити, пити по 50-60 мл тричі на день до їди. Курс — 2-3 місяці, але з цього приводу краще проконсультуватися з лікарем-фітотерапевтом, оскільки підхід має бути індивідуальний, залежно від хвороби щитоподібної залози.

Можна приготувати й такий збір: узяти порівну траву вовконога європейського, медунки лікарської, парила звичайного, лофанту тибетського, квіти бузини чорної та глоду. Столову ложку збору залити 200 мл окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити, вживати по 50 мл тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс — не менше місяця.

Для забезпечення нормальної функції щитоподібної залози як у дорослих, так і в дітей окремо використовують ягоди чорної бузини. Із них готують компоти, сиропи, джеми, перетирають із цукром, що також є дуже корисним та важливим елементом.

Можна взяти порівну висушені ягоди чорної бузини, чорноплідної горобини, чорної смородини та журавлини. 1-2 столові ложки збору залити 200-300 мл окропу, настояти в термосі 6-8 годин, прийняти за 2-3 прийоми за 30 хвилин до їди або через годину після їди. Курс — місяць.

Потужний стимулятор — ехінацея пурпурова

ДУЖЕ ефективною є відома всім ехінацея пурпурова. У багатьох вона росте на присадибних ділянках. Можна використовувати квіти та листя, додаючи їх до зборів. Але найчастіше застосовують коріння, готуючи настоянки, сиропи та екстракти. Рослина містить велику кількість полісахаридів, які живлять клітини, що беруть участь в імуногенезі, стимулюють утворення інтерферону — білка, котрий забезпечує клітинний імунітет.

Для приготування відвару: 2 столові ложки сухого подрібненого кореневища залити 0,5 л води, кип’ятити на слабкому вогні 3-5 хвилин, годину настояти і пити по 50 мл тричі на день до їди. Дітям — по столовій ложці тричі на день. Курс — місяць.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове