Архів
Вівторок,
8 грудня 2020 року

№ 94 (19842)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Коментар спеціаліста

У травні коронавірус може відступити

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Нині основні питання, які хвилюють більшість українців: коли ж епідемія коронавірусу піде на спад і чи допоможуть цьому жорсткі карантинні заходи.

За коментарем щодо цього ми звернулися до старшого наукового співробітника, виконувача обов’язків завідувача лабораторії імунології та вірусології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України, кандидата біологічних наук Б. В. ДОНСЬКОГО.

— Борисе Владиславовичу, що ви, як імунолог, вірусолог, можете сказати про епідемію COVID-19?

— Якщо людина день у день працює, тобто не ізольована від суспільства, то дуже низька ймовірність, що вона уникне COVID-19. Судячи із щодобового приросту захворювання, то, за моїми підрахунками, до травня наступного року епідемія в Україні скінчиться природнім шляхом. Питання лише в тому, наскільки багато буде випадків із важким перебігом хвороби.

— Очевидно, єдиний спосіб зменшити кількість смертей — максимальне ізолювання людей із групи ризику?

— Люди старшого віку, із хронічними захворюваннями зараз мають дуже й дуже берегтися. Якщо є змога, то пенсіонерам треба лишатися вдома, обмеживши контакти навіть зі своїми рідними. Спілкуйтеся з ними лише на свіжому повітрі за відповідної дистанції. Особливо слід остерігатися контактів із людьми, котрі ведуть активний спосіб життя. Перебуваючи на тих чи інших масових заходах, вони можуть підхопити інфекцію, яку, молоді й здорові, перенесуть порівняно легше, ніж старші за віком. Дітям та онукам не потрібно зараз ходити в гості до літніх батьків і родичів, аби не заразити їх. Натомість краще купити продукти і покласти пакунки біля дверей. Поясніть своїм близьким, особливо бабусям і дідусям, котрі довго не бачили онуків, що все це робиться задля їхньої безпеки. Це вимушені короткочасні заходи. До травня можна потерпіти!

— Чому ж саме до цього місяця?

— Зараз в Україні понад 12-16 тисяч захворювань за добу. Не секрет, що справжня кількість у чотири-п’ять разів більша. Якщо ми щодня матимемо такий приріст, та навіть якщо він раптово зупиниться на цій цифрі, то до травня кількість інфікованих зросте до 10-12 мільйонів. Це при тому, що 2-3 мільйони було інфіковано раніше. Ці люди найближчим часом повторно не хворітимуть. Тож епідемія піде на спад.

Звісно, це оптимістичний прогноз. Але цілком реальний, якщо, повторюся, надійно ізолюємо людей із груп ризику. Тоді й смертність буде значно нижчою.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове